Hramul Mănăstirii Scărișoara Nouă, prăznuit în prezența a patru ierarhi

de | iun. 24, 2022

La sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele), vineri, 24 iunie 2022, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a slujit alături de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, și Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la Mănăstirea Scărișoara Nouă, județul Satu Mare, cu prilejul hramului.

Cei patru ierarhi au fost întâmpinați de un grup de tulnicărese din localitatea Gârda, județul Alba, nelipsite de la hramul mănăstirii. Apoi, de la ora 9:00, la Altarul de vară al așezământului monahal, ierarhii, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, intitulat „Bucuria sfântă a nașterii și a creșterii copiilor”, Părintele Mitropolit Andrei le-a spus credincioșilor că nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost o mare bucurie nu doar pentru părinții lui, ci și pentru omenirea întreagă. Totodată, meditând la importanța misiunii de a-i forma pe copii, ierarhul le-a spus credincioșilor că trei instituții îi formează pe copii și pe tineri: familia, Biserica și școala.

„Sărbătoarea aceasta este prilej de a medita cât de importantă este nașterea de copii, bucuria sfântă a nașterii de copii, dar și a creșterii, educării și formării copiilor în frică de Dumnezeu”, a spus ÎPS Părinte Andrei.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. La chinonic, interpreta de muzică populară Mariana Anghel a susținut un recital de pricesne.

La finalul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt duhovnicesc și a oferit interpretei de muzică populară Mariana Anghel distincția „Crucea Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” pentru mireni.

De asemenea, un scurt cuvânt a rostit și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, care a fost felicitat cu prilejul aniversării a patru ani de la hirotonia întru arhiereu, eveniment care a avut loc chiar în ziua hramului mănăstirii.

Din partea obștii monahale și a credincioșilor, starețul Mănăstirii Scărișoara Nouă, arhimandritul Spiridon Belei, celor patru ierarhi le-a dăruit o icoană și o bederniță cu Sfântul Grigorie Palama și un aranjament floral.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Slujba poate fi urmărită, integral, AICI.

 

Scurt istoric

Mănăstirea Scărișoara Nouă, cu hramul „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, a fost înființată în anul 1991, prin grija vrednicului de pomenire Arhiepiscop Iustinian Chira, fiind cea mai vestică mănăstire din România, aflată la doar 4 km de graniţa cu Ungaria, în zona Carei.

Biserica de zid a mănăstirii, construită în stil bizantin, între anii 1991-2000, a fost târnosită la data de 24 iunie 2000, cu ocazia hramului. De asemenea, între anii 2007-2009, lăcașul de cult a fost împodobit cu pictură, fiind realizată de pictorul Ioan Botiș.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Inaugurarea grădiniței cu program prelungit din localitatea Baciu

Inaugurarea grădiniței cu program prelungit din localitatea Baciu

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat duminică, 17 martie 2024, la inaugurarea noii grădinițe cu program prelungit din localitatea Baciu, județul Cluj. Cu...