Hramul Mănăstirii Strâmtura

de | oct. 17, 2022

Vineri, 14 octombrie 2022, când Biserica Ortodoxă a cinsteşte pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a rugat împreună cu credincioşii de la Mănăstirea Strâmtura, veniţi la hramul sfântului locaş de închinare. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de Vară, şi a rostit cuvânt de învăţătură.

„Am revenit la Mănăstirea Strâmtura, care îşi serbează hramul, pe Sfânta Preacuvioasa Maică Parascheva. Mănăstirea a luat fiinţă în anul 2003, iar în anul 2005, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian a instalat aici un stareţ, în persoana Părintelui Nifon Neamciuc, care a pornit o lucrare grea, pentru că suntem într-un loc mai retras şi mai greu accesibil, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

„S-a contruit, între timp, o biserică frumoasă, în stil maramureşean, care este în fază de pictură, acest monumental Altar de Vară şi, de la un an la altul, slujba hramului a devenit o sărbătoare frumoasă, cu participarea foarte multor credincioşi de pe Valea Izei, deoarece această localitate în sine are aproximativ 3.000 de credincioşi ortodocşi, împărţiţi în două parohii: 2.500 la Parohia din centru şi peste 400 la Parohia de pe Valea Satului. Celelalte localităţi din vecinătate: Bârsana, Rozavlea, toate sunt localităţi foarte mari şi, deci, numărul credincioşilor la sărbătorile hramurilor mănăstireşti este însemnat. Ne bucurăm din suflet că a fost inspirat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian să dăruiască acest hram unic. Sunt puţine biserici în Transilvania cu acest hram. Noi avem această mănăstire şi încă câteva biserici noi şi mai vechi cu acest hram. Bisericile mai vechi cu acest hram dovedesc ortodoxia lor, pentru că Sfânta Maică Cuvioasă Parascheva, ca ocrotitoare a unei biserici dinainte de 1700, înseamnă că acea biserică a fost ortodoxă, că creştinii au păzit Ortodoxia Românească şi strămoşească. Astăzi este sărbătoare mare în toată România creştină, este cinstită Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, ajutătoarea şi ocrotitoarea tuturor românilor ortodocşi credincioşi, care au ajuns la Iaşi sau care se închină în toate bisericile din România. Sunt peste 250 de biserici cu acest hram în toată România. Ocrotitoarea tuturor acestor credincioşi, a tuturor românilor, este Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva, la care au multă evlavie creştinii. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a mai spus Preasfințitul Părinte Iustin.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

Soborul, alcătuit din monahi şi preoţi de mir, a avut în componenţă pe Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Protos. Nifon Neamciuc, egumen, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Pr. Gheorghe Ulici, secretarul Protopopiatului Sighet, Arhid. Teodosie, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop, precum și alți preoți din parohiile învecinate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, care au cântat, la Chinonic, o frumoasă cântare bisericească adaptată Maramureşului Voievodal. La Sfânta Liturghie s-au rugat împreună cu soborul şi credincioşii, primarul Ioan Pasere, care a ieşit în întâmpinarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, prefectul Rudolf Stauder, senatorul Cristian Niculescu Ţâgârlaş, deputatul Călin Bota, precum și alţi oficiali.

Sfânta Parascheva, marea ocrotitoare a tuturor

Un vast şi cuprinzător cuvânt de învăţătură despre viaţa sfântă trăită şi închinată lui Hristos de Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pentru marele număr de credincioşi care s-au rugat la hramul Mănăstirii Strâmtura, făcând o trecere prin momentele importante ale vieţii sale.

„Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva este mare ocrotitoare a tuturor şi ne bucurăm că ne întâlnim aici în fiecare an. Îi mulţumim că astăzi ne-a dat Dumnezeu vreme bună în cinstea ei, cu lumină frumoasă, de soare şi temperatură de toamnă acceptabilă, ca să putem să ne bucurăm în pace şi linişte şi să-I mulţumim fierbinte lui Dumnezeu. Aţi auzit că noi ne rugăm la fiecare Sfântă Liturghie şi facem rugăciuni pentru pace, că noi nu acceptăm războiul, nici nu îl cultivăm. Războiul aduce moarte, suferinţă mamelor, care îşi pierd copiii, soţiilor care îşi pierd bărbaţii, rămân copii orfani, oameni mutilaţi, oameni fără adăpost. Atâţia pribegi, atâţia refugiaţi! Trebuie să se încheie odată. De ce cultivăm această spirală? Trebuie găsită o soluţie. Sigur că sunt lucruri nedrepte, dar niciodată nu va fi o pace dreaptă. Se fac compromisuri şi de o parte şi de alta, totdeauna. Dar nu mai avem bărbaţi luminaţi în lumea aceasta?! Păi, atunci să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea lumină mai multă ca să reuşim să punem pace. Cum spune cântarea? Pune Doamne pace-n lume/ Bun cu bun să se adune/ Pune, Doamne, pace-n ţară/ Alinare-ntre popoară. Ce frumoase versuri din Maramureş, pe care le cântă creştinii! Şi să rugăm pe Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva ca Dumnezeu să ne dăruiască pace şi linişte, să ne dăruiască putere să trecem prin greutăţi. Să nu ne temem, însă, de nimic! Puterea-i la noi şi la Dumnezeu, nu-i la oameni! Ei au atâta câtă le-a dat-o Dumnezeu! Să nu ne temem de nimic, ci doar de Dumnezeu şi de păcatele noastre. Să credem în Dumnezeu, în Maica Domnului şi-i Sfinţii Săi!”, a spus Preasfințitul Episcop Iustin.

După otpust, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o icoană a Maicii Domnului, pictată în mănăstire, care va fi păstrată în Muzeul Episcopiei, îndeletnicirea călugărilor de aici fiind şi aceea de a picta icoane.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA