Hramul Schitului băimărean „Schimbarea la Faţă a Domnului”

de | aug. 7, 2023

Duminică, 6 august 2023, de praznicul Schimbarea la Faţă a Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie cu prilejul hramului8 la Schitul „Shimbarea la Faţă” din Baia Mare. Acesta este primul aşezământ monahal din municipiul reşedinţă de judeţ, situat la cota cea mai înaltă din oraş, de unde ţi se oferă o panoramă deosebită asupra întregii depresiuni a Băii Mari, cu municipiul şi multe sate din împrejurimi. Egumena schitului este monahia Tatiana Eugenia Tomoş, iar slujitor Pr. Alin Sebastian Groşan şi administrator Ipod. Vasile Pop.

„Suntem la schitul „Schimbarea la Faţă a Domnului” de lângă municipiul Baia Mare, de pe strada Viilor, care începe a lua contur, începe a se rândui şi a se înfrumuseţa prin sfinţirea locului şi prin înălţarea noii biserici a schitului, care va avea hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului”, deoarece aşezarea este undeva prin dealurile prin care se termină masivul Munţilor Ţibleş, de unde se vede în chip minunat municipiul Baia Mare”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Hramul Schitului băimărean „Schimbarea la Faţă a Domnului”„Am hotărât să dăruim acestui loc hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului”, iar la demisolul de la primul nivel, pentru că proiectul executat de domnul Arhitect Dorel Cordoş prevede şi un demisol, pe care astăzi l-am binecuvântat, pentru că s-a definitavat şi s-a înfrumuseţat, şi se vor săvârşi Sfintele Liturghii şi slujbe până la terminarea construcţiei, paraclisul va purta hramul Cuvioasa Parascheva şi Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei. Familia care a donat terenul, în 2010, către Părintele profesor Vasile Borca, şi care, apoi, l-a dăruit Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pentru a se construi pe el un aşezămânmt, se numeşte Matosz Victor şi Maria, şi şi-au dorit să dăruiască pentru Dumnezeu acest teren. Gândul nostru, în 2013, când am pornit lucrările  de construire a schitului, au fost şi sunt să fie un aşezământ de reculegere pentru credincioşii din Baia Mare, care vor dori să iasă puţin din cotidianul tumultuos şi gălăgios al oraşului şi să se retragă undeva pentru linişte. Mănăstirea aceasta va fi un astfel de loc. Apoi, am dorit şi dorim ca aici măicuţele care vor vieţui, pentru că va fi schit şi în final mănăstire de măicuţe, să fie foarte apropiate de tineret. Dorim ca tinerii noştri ascorişti şi, împreună cu ei, toţi tinerii care vor dori să se reculeagă în mănăstire, dar şi să creeze şi să se recreeze, să aibă un loc al lor. Vom construi aici o casă, un aşezământ, nu în incinta mănăstirii, ci lângă, pentru tineri, ca să poată picta, să poată crea, să poată să facă activităţi potrivite cu viaţa creştină pe o iubesc şi pe care au ales să o mărturisească, pe Hristos, pe Maica Domnului şi pe toţi Sfinţii. Deci aceasta va fi, în final, destinaţia acestei mănăstiri, acestui schit, deocamdată, şi Îl rugăm pe Hristos Mântuitorul, Cel ce astăzi S-a schimbat la Faţă în Muntele Taborului, ca acest munte să devină unul sfânt, unul binecuvântat şi care să aducă bucurie, pace, binecuvântare, spor şi ajutor sfânt de la Dumnezeu şi mai ales mântuire sufletească celor ce cu frică de Dumnezeu, cu credinţăşi cu dragoste vor cerceta şi se vor închina în locul acesta”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

La începutul Sfintei Liturghii a fost binecuvântat Paraclisul aflat la subsolul viitoarei biserici, care va purta hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” şi „Sfântul Nectarie de la Eghina”, şi în care se vor oficia Sfintele Liturghii. Au fost binecuvântate și o troiţă din lemn ridicată la poarta schitului şi o icoană a Sfântului Necarie de la Eghina, care va fi pusă spre închinarea pelerinilor.

 

Sfânta Liturghie Arhierească

Un sobor important de preoţi şi diaconi a slujit la acest hram, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Pr. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, prodecan al Facultăţii de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, Pr. Mircea Filip paroh în Paris, Franţa, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, fost slujitor la acest schit, Pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern la Centrul Eparhial, Pr. Dorin Rareş Tămaş, paroh în Certeze, Protopopiatul Oaş, Pr. Ionuţ Puicar, Pr. Gheorghe Ştirb, fost slujitor al acestui schit, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop, administratorul schitului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois. S-au rugat împreună cu credincioşii și mai multe autorități locale, printre care senatorul Dan Ivan, deputatul Gabriel Zetea, membru în Adunarea Naţională Bisericească, subprefectul Fiorela Crina Chilat, deputatul Călin Bota, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, Victor Matosz, donatorul terenului, Anca Minodora Costin Hendea, secretar de stat la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, alţi oficiali.

 

Prin ochi vedem cu sufletul

Un larg cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pornind de la praznicul Schimbarea la Faţă a Domnului şi lumina necreată, în care a specificat, printre altele:Hramul Schitului băimărean „Schimbarea la Faţă a Domnului”

„Noi nu putem vedea câtă vreme avem ochi prea trupeşti, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Noi vedem cu sufletul, nu cu ochii. Prin ochi vedem cu sufletul. Sufletul vede. Prin suflet ne manifestăm, ne mişcăm nervii, muşchii. Dar de ce nu se mai mişcă după ce pleacă sufletul din trup? Nici ochii nu mai văd, nici mâinile nu mai mişcă, nici picioarele. Duhul este cel ce dă viaţă, spune Hristos, trupul nu foloseşte la nimic. Adică sufletul. El este sursa, energia de la Dumnezeu, care ne dă viaţă. Dacă am fi mai mult suflet decât trup am vedea mai des ce-au văzut Apostolii pe Tabor! Dar vederea noastră se opreşte la frumuseţile acestei lumi, la natură, spunem că e raiul pe pământ. Nimic din ceea ce vedem nu se compară cu ceea ce va fi. Acest crâmpei l-a artătat Hristos Sfinţilor Săi Apostoli.”

Iar apoi a continuat: „Schimabrea la Faţă este un eveniment unic şi sfânt şi Apostolii au fost pregătiţi. A fost o pregătire de etapă. Nu era finalul. O pregătire de etapă, pentru că trebuia să le arate ceea ce va fi după ce va pătimi. Nu suntem pregătiţi să pricepem multe din sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului, dar suntem chemaţi să ieşim puţin prin rugăciune din carcasa aceasta, care-i un vas. Trupul este un vas  ales, este templul Duhului Sfânt. Să ieşim cu mintea puţin, pentru că mintea poate parcurge distanţe pe care fizic nu le putem parcurge. Sufletul şi mintea nu pot fi înlănţuite”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Preotul Gheorghe Ştirb, fost slujitor la acest schit, a fost hirotesit iconom stavrofor cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.  Actualul preot slujitor Alin Sebastian Groşan a fost hirotosit iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu. Diploma Anului omagial au primit Pr. Drd. Claudiu Ciascai, fost slujitor la schit, Pr. Ionuţ Puicar, precum şi binefăcătorii Răzvan Lupuţan, Bogdan şi Monica Bota, Nicolae şi Maria Coteţ, Victor Ilieş, Virgil Pop, Dorin Marinescu, Dan Rus, Prof. Sorin Ionescu, Vladimir Iacob, Ioan Muntean, Cosmin Sabou, Monica Maria Matosz, Dorin Pop, Mihai Peto, Ioan Marinescu, Maria Huban şi Sergiu Cadar.

Schitul „Schimbarea la Faţă” Baia Mare a luat fiinţă din dorinţa unor buni credincioşi de a înfiinţa aici o mănăstire şi au donat în acest scop, în anul 2010, terenul pe care se ridică schitul, cumpărând încă unul din apropiere, pentru a completa suprafaţa ce o aveau. Schitul este situat ca în poveste, pe un picior de plai, iar la început se urca pe jos, cu mare efort, prin livezile cetăţenilor, neexistând drum practicabil decât, eventual, pentru tractoare. Acum există un drum pietruit pentru maşini, până sus, în parcarea schitului, amenajat prin grija Primăriei.

 

Andrei Fărcaş,  redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti

Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti

Marţi, 21 mai 2024, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de târnosire și a slujit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului la biserica Mânăstirii „Sfinţii Împăraţi...

Hramul Mânăstirii Ieud

Hramul Mânăstirii Ieud

În Duminica a III-a după Paști (a Sfintelor Femei Mironosițe), 19 mai 2024, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Ieud cu ocazia hramului și a binecuvântat lumânărarul nou construit....

Hramul Mânăstirii Rohia

Hramul Mânăstirii Rohia

Vineri, 10 mai 2024, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea unui mare sobor de...

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Marţi, 7 mai 2024, în a treia zi a Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Habra de la Groşi – Baia Mare, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea...