Liturghie arhierească și binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica „Învierea Domnului” din Câmpia Turzii

de | mai 26, 2024

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 26 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, la Biserica „Învierea Domnului” din Câmpia Turzii, județul Cluj, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la sfințirea bisericii și a binecuvântării lucrărilor efectuate în ultima perioadă la sfântul lăcaș.

De la ora 9:30, Mitropolitul Andrei și Episcopul Ignatie au binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate în ultima perioadă la biserica parohială. În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea lăcașului de cult, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, duhovnicul Mănăstirii Dumbrava – arhimandritul Vasile Crișan, duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă – ieromonahul Efrem Crișan, preotul paroh Sebastian Zăhan, preotul coslujitor Aurelian Cherecheș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură și a afirmat că deși trăim într-o societate în care suntem hiperconectați, suntem mai singuri ca niciodată. Preasfinția Sa a mai spus că am fost creați de Dumnezeu să fim în comuniune unii cu alții.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Parohiei „Învierea Domnului” din Câmpia Turzii, dirijat de Mihai Turean. La chinonic, grupul de copii și tineri al parohiei a interpretat mai multe pricesne.

La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură și le-a vorbit despre virtutea răbdării, pornind de la exemplul slăbănogului de la Vitezda.

 

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, Mitropolitul Andrei a oferit preotului paroh Sebastian Zăhan și preotului slujitor Aurelian Cherecheș Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Primarul municipiului Câmpia Turzii – Dorin Nicolae Lojigan a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, viceprimarul Sabin Ghemeș a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, prim-epitropul bisericii Liviu Man a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar domnul Cristian Luca a fost distins cu „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”. De asemenea, diaconul Bogdan Turean, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La slujbă au participat oficialități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși.

 

Scurt istoric

Biserica „Învierea Domnului” a fost construită între anii 1943-1951, în formă de cruce, cu două abside laterale și o absida la altar, după planurile arhitectului George Cristinel din București, același care a proiectat și Palatul cultural „Ionel Floașiu” din proximitatea bisericii. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 26 mai 1974, de Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Iustinian Chira, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Clujului. În ultimii ani, biserica a trecut printr-un amplu proces de renovare și restaurare.

Parohia desfășoară o activitate intensă cu copiii și tinerii, aceștia fiind foarte implicați în viața Bisericii.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Sebastian Zăhan, alături pe preotul coslujitor Aurelian Cherecheș și pe diaconul Bogdan Turean.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...