Lucrarea Sfântului Moise Arapul în Arhiepiscopia Clujului

de | aug. 28, 2023

Sfântul Moise Etiopianul, un personaj controversat al vremurilor sale

Omul credincios trebuie să fie un model de urmat pentru ceilalţi oameni. E bine în viaţă să zideşti o biserică, să faci o casă, să scrii o carte, să înalţi rugăciuni pentru cei bolnavi şi necăjiţi, sau dacă nu poţi face măcar o parte din acestea, atunci să fii blând şi bun cu Dumnezeu şi cu toţi oamenii.” Aceste cuvinte i le-a spus unei credincioase Sfântul Moise Etiopeanul sau Arapul, sărbătorit în calendarul creștin ortodox în data de 28 august.

Sfântul Mouse a fost un personaj controversat al vremurilor sale. Sinaxarul zilei ne spune că era de neam etiopian si la fata era negru, trupul îi era vânjos iar deprinderile sale nu erau de cinste. Primul său stâpân l-a alungat din slujba sa pentru că a furat și săvârșea nelegiuiri. Înțelegând că Dumnezeu l-a ajutat să scape din mai multe primejdii, s-a hotărât să renunţe la tot şi s-a călugărit, pocăindu-se pentru păcatele sale. Mărturisea că s-a luptat atât de mult cu diavolii care-l ispiteau neîncetat, încât uneori cădea aproape mort. Datorită pocăinţei sale a reuşit să convertească mai mulţi tâlhari care au devenit monahi şi părinţi îmbunătăţiţi. La vârsta de 60 de ani, episcopul locului l-a hirotonit preot iar la 75 de ani mănăstirea unde viețuia a fost atacată de păgâni, însă Sfântul Moise nu a vrut să fugă din calea păgânilor, ci a ales să moară, mărturisind că astfel își ispăşeşte faptele.

Lucrarea Sfântului Moise Arapul în Arhiepiscopia Clujului

Asociaţia Ortodoxă Social – Misionar – Culturală pentru rromi Sfântul Moise Arapul”

Sfântul Moise Arapul este ocrotitorul Asociației Romilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Aceasta a fost înființată în anul 2013 la propunerea domnului Crăciun Ioan Lăcătuş având sprijinul și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Ne doream înființarea unei asociații ortodoxe pentru comunitatea rromă, iar odată cu venirea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei la Cluj, în primăvara anului 2011, la îndemnul părintelui duhovnic am apelat la Înlatpreasfinția Sa, care a fost foarte deschis la sugestia noastră și i-a dat și un nume: Asociaţia Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”. Sfântul este cunoscut pentru nejudecarea aproapelui.”, afina într-un interviu la Radio Renașterea, dl. Crăciun Ioan Lăcătuș.

Asociația desfășoară proiecte în sprijinul comunităților de rromi de pe tot cuprinsul eparhiei,  în special în vederea educării și a incluziunii sociale.

Primul proiect desfășurat în Arhiepiscopia Clujului dedicat rromilor este: Campania umanitară „Camionul de Crăciun” . Începând cu anul 2011 prin directa implicare a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, organizația germană „Die Johanniter” în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social din județul Bistrița-Năsăud, trimite cadouri pentru copiii cu situație defavorizată din Romania. Această campanie este o lecţie despre implicare, solidaritate şi bucuria de a dărui. Aproximativ 1000 de copii de la Pata Rât din Cluj-Napoca și aproximativ 400 de copii de etnie rromă din Turda, primesc pachete, constând în produse de igienă, dulciuri, alimente, jucării și rechizite. Toate acestea au ca scop principal ajutorarea aproapelui aflat în nevoie și prevenirea abandonului școlar în rândul copiilor de etnie rromă.

Caravana „Dăruind vei dobândi”, este proiectul destinat copiilor rromi prin care aceștia, având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, organizează scenete și concerte de colinde în parohii, instituții publice și private cu scopul de a aduna fonduri necesare pentru copii defavorizați din comunitatea lor.

În cadrul comunității de rromi se desfășoară și programul medical „Vreau să aflu”, la care participă copii și adolescenți. În fiecare sâmbătă, aceștia află informații cu privire la sănătatea lor, probleme de igienă, viață intimă, avort și alte provocări cu care se confruntă tinerii de azi.

În fiecare an înainte de începerea noului an școlar, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, dăruiește copiilor din comunitățile rrome ghiozdane cu rechizite, dulciuri și cărți de rugăciune.

De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului prin sectorul misionar-social, și cu ajutorul Aociației pentru rromi „Sfântul Moise Arapul” acordă frecvent (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţilor de rromi de la Pata Rât, Turda și alte localități din eparhie.

Asociaţia Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” din cadrul Arhiepiscopiei Clujului, derulează diverse activități, care au ca scop utilizarea limbii romani în cult. Astfel au fost dezvoltate mai multe proiecte misionar-pastorale, unde limba specifică acestei minorități a fost folosită în cadrul Sfintei Liturghii sau în alte slujbe oficiate pentru comunitatea de rromi din județul Cluj.

Totodată Asociaţia „Sfântul Moise Arapul” susține faza județeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Rromani, respectiv Concursul Județean de Istorie și Tradițiile Rromilor. 

Un alt proiect demarat la începutul acestui an de Asociaţia Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” este „Rromii și istoria lor”, proiect care constă în activități în cadrul școlilor din județul Cluj, în vederea sensibilizării elevilor și a publicului larg cu privire la evenimentele marcante din istoria rromilor precum holocaustul, deportarea și perioada robiei, a adăugat Crăciun Ioan Lăcătuș.

De asemenea, pentru o mai bună înțelegere a limbii și istoriei acestei minorități, asociaţia s-a implicat în înființarea catedrei de limba rromani, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Din anul univ. 2006/2007 în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei se desfășoară programul de pregătire PIPP (pedagogia învăţământului primar şi preşcolar) – cu modul facultativ de discipline rrome. Aici se școlesc cadrele didactice din Transilvania care lucrează în învățământ, dar și specialiștii care să folosească limba rromani în diverse domenii de activitate.

Lucrarea Sfântului Moise Arapul în Arhiepiscopia Clujului

Parohia „Sfântul Moise Arapul” din Cluj-Napoca

După ce membrii din comunitatea ortodoxă rromă de la Pata Rât și-au exprimat dorința pentru a avea un lăcaș de cult ortodox, în anul 2013 s-a pus piatra de temelie pentru biserica de lemn cu hramul „Sfântul Moise Arapul”. În anul 2015, pe 20 iulie, a fost hirotonit preot pentru cele aproximativ 40 de familii din zonă, teologul Gelu Petru Săvărășan, care desfășoară o intensă activitate social-misionară.

Am început, cu vrerea lui Dumnezeu, săvârșirea Sfintei Liturghii. Am continuat programele pe care le aveam cu copiii și întâlniri duminica seara pentru rugăciune. Noi săvârșim, duminica și în sărbători, Sfânta Liturghie și, în același timp, încercăm și alte activități prin care să ne luminăm și să ne punem mai bine pe drumul vieții – discuții, întâlniri cu tinerii, cântece împreună, muncă împreună, excursii și sperăm să mai facem și tabere.”

În luna martie a anului 2019, a fost sfințită și a doua biserică din zona, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care deservește comunitatea de rromi din zona Dalas, formată din aproximativ 300 de copii și peste 100 de familii.

În ambele biserici de la Pata Rât, în fiecare duminică după-amiaza se organizează programe pentru copii, activități educative, recreative și religioase.

Lucrarea Sfântului Moise Arapul în Arhiepiscopia Clujului

Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Turda

Biserica parohială datează din anul 1934, la început fiind o casă particulară, o cameră fiind capelă, iar celelalte camere – locuința preotului.
 
Între anii 1983-1985, preotul paroh de atunci, părintele Ioan Andreicuț, actualul Mitropolit al Clujului, care a slujit timp de șapte ani în această parohie, în perioada 1978-1985, îi dă forma actuală, o extinde, repară exteriorul şi o împodobește cu o frumoasă pictură.
Pentru această parohie, datorită dezvoltării comunității de etnie rromă din zona, în luna ianuarie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a hirotonit și a numit un preot misionar pentru a deservi comunitățile de rromi de pe raza municipiilor Turda și Câmpia Turzi. Este vorba despre preotul Marin Trandafir Roz, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezent singurul preot de etnie rromă din eparhie.
 
Credincioșii din această parohie beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale coordonate cu sprijinul Asociației „Filantropia Ortodoxă” Cluj, Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Cluj-Napoca (ASCOR Cluj-Napoca).
 
Lucrarea Sfântului Moise Arapul în Arhiepiscopia Clujului
 
 
În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 55 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare au beneficiat aproape 16.000 de persoane pe an, printre care se numără și un număr însemnat de persoane de etnie rromă.
 

„Este un spirit creștin acesta de a fi atenți la cei ce au mai multe nevoi. La Dreapta Judecată, Domnul Iisus Hristos după faptele milei creștine ne va judeca. Citim în Evanghelia după Matei, în capitolul 25, că atunci, la Dreapta Judecată, după ce toți morții vor învia, îi va despărți pe unii de alții cum desparte păstorul oile de capre și celor de-a dreapta le va zice: «Veniți binecuvântații Părintelui Meu, că flămând am fost și mi-ați dat să mănânc, însetat am fost și mi-ați dat să beau, gol am fost și m-ați îmbrăcat, bolnav am fost și m-ați cercetat, în temniță am fost și ați venit la Mine”. Și vor răspunde drepții: „Doamne, când te-am văzut în aceste situații”? „Ori de câte ori i-ați văzut pe cei mai neînsemnați frați ai mei și le-ați slujit, mie mi-ați slujit!» – Părintele Mitropolit Andrei

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
„Marșul pentru viață 2024” la Cluj-Napoca

„Marșul pentru viață 2024” la Cluj-Napoca

În perioada 1-31 martie se desfășoară „Luna pentru viață 2024” care va culmina cu Marșul pentru viață 2024, cu tema „Construim împreună pentru viață”, organizat sâmbătă, 30 martie, în mai multe localități din România și din Republica Moldova. La Cluj-Napoca,...

Defibrilatoare automate externe, instalate de UBB în Campusul FSEGA

Defibrilatoare automate externe, instalate de UBB în Campusul FSEGA

Universitatea Babeș-Bolyai adaugă două defibrilatoare automate externe (AED) pe harta Clujului, consolidând astfel infrastructura de urgență a orașului și sporind siguranța comunității universitare și a cetățenilor, prin asigurarea accesului rapid la echipamente...