„Mândru-i jocu’ pă la noi”, activități dedicate copiilor și tinerilor clujeni

de | mai 2, 2022

Zeci de elevi de la două instituții de învățământ din Cluj-Napoca vor participa marți, 3 mai 2022, la un atelier de joc tradițional,  prezentare instrumente de păstorit și vizionare de filme documentare etnografice.

Manifestarea, intitulată „Mândru-i jocu’ pă la noi”, este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție care iși propune să-i apropie în acest fel pe tineri de tradițiile și obiceiurile populare.

De la ora 12:00, la Casino – Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, mai mulți elevi de la Școala Gimnazială ,,Iuliu Hațieganu” și de la Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca vor fi inițiați în frumusețea jocurilor tradiționale din Câmpia Transilvaniei, în acompaniamentul unui grup instrumental tradițional, în formula de trio transilvan, compus din vioară, braci și contrabas.Totodată, vor învăța pașii jocurilor tradiționale din zona Mocănimea Gilăului. Le vor fi coordonatori profesorii coregrafi Camelia și Ioan Motoc prin mâinile cărora, de-a lungul timpului, au trecut generații de jucăuși, care au dus mai departe tradiția jocurilor populare românești.

Prezentarea instrumentelor tradiționale din lemn, de suflat, fluierul și tulnicul, va fi o altă activitate la care vor lua parte tinerii clujeni. Etnologul Răzvan Roșu le va face o incursiune în istoria și tehnica de confecționare a acestor instrumente și le va exemplifica unele melodii. În același timp, participanții vor avea ocazia să încerce să cânte și ei la aceste instrumente.

În cadrul evenimentului va fi proiectat și filmul „Claca de tors, țesut și depănat, la Orman”, realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. „Claca de tors se desfășura periodic în vatra satului și avea loc toamna târziu, sau în serile lungi de iarnă. În localitatea clujeană Orman, la clacă participau femeile din sat, chemate de o gazdă, de obicei o femeie mai înstărită, sau care avea fete de măritat și trebuia să le termine de pregătit zestrea”, spun organizatorii evenimentului.

Foto: Joc la Berchieșu/Arhiva CJCPCT Cluj 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Prezentări de carte la Academia Română Filiala Cluj-Napoca

Prezentări de carte la Academia Română Filiala Cluj-Napoca

Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, găzduiește joi, 16 mai 2024, începând cu ora 11, o manifestare culturală dedicată prezentării de carte, organizată de Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, ce va avea loc în sala de conferințe a filialei,...

Etnostory, farmecul satului românesc la Iulius Mall Cluj

Etnostory, farmecul satului românesc la Iulius Mall Cluj

Lumea satului poposește la mall. Cum? Prin „ETNOSTORY”, o expoziție de fotografie etnografică, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, alături de...

Festivalul Național Cultural MIRAJE 2024: artă și incluziune

Festivalul Național Cultural MIRAJE 2024: artă și incluziune

Orașul Cluj-Napoca devine gazda unei manifestări culturale extraordinare - Festivalul Național Cultural MIRAJE. Ajuns la cea de-a XIV-a ediție, acest eveniment de marcă aduce în prim-plan talentul și pasiunea tinerilor cu cerințe educative speciale, precum și a...