Maratonul Resuscitării

de | ian. 11, 2024

O nouă ediție, a XI-a, a Maratonului Resuscitării – proiect inițiat de medicii și paramedicii voluntari SMURD Cluj, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primire Urgențe – va avea loc sâmbătă, 13 ianuarie, în zona foodcourt a Centrului Comercial Vivo! Cluj-Napoca.

Evenimentul se va desfășura între orele 10:00 – 20:00. Publicul va putea exersa tehnicile pe manechine speciale, iar cursurile abordează inclusiv manevre de resuscitare ale copilului. Atelierele încep succesiv și se repetă pentru întreaga zi, astfel încât participanții au posibilitatea să se alăture gratuit, la orice oră, fără a fi necesară o înscriere prealabilă. Limba de predare principală este româna, însă se asigură predare și în limbile engleză, germană și maghiară – anunță ISU Cluj.

Evenimentul include și un moment special, în cadrul căruia participanții, împreună cu medicii, paramedicii, pompierii și voluntarii, vor efectua neîntrerupt masaj cardiac unui manechin, pentru a consemna un record al resuscitării.

„În cazul unui stop cardio-respirator, suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de supraviețuire”, este mesajul organizatorilor – ISU-SMURD Cluj, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primire Urgențe, Fundația pentru SMURD, CERT Transilvania și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul, care a luat amploare la nivel național, își propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către toată lumea.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni, iunie – iulie a examenului național de bacalaureat 2024, sunt programate în intervalul 17 - 27 iunie. Probele se vor desfășura potrivit următorului calendar: 17 - 19 iunie: Evaluarea competențelor...

Festivalul Alimentului, la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7 iunie 2024, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus, a XI-a ediție a Festivalului Alimentului, eveniment ce aduce în prim-plan talentele și abilitățile...

Înscrieri pentru Bootcamp STS 2024

Înscrieri pentru Bootcamp STS 2024

Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță deschiderea înscrierilor pentru cea de-a treia ediție a Bootcamp STS, școala de vară IT&C dedicată studenților din facultățile cu profil tehnic din România, din anii II și III. Evenimentul se va desfășura și în acest an...