Natalia Manoilescu Dinu, un mare spirit al teologiei și practicii ortodoxe

de | mart. 14, 2024

Joi se împlinesc 104 ani de la nașterea Nataliei Manoilescu Dinu, spirit enciclopedic care a demonstrat participarea deplină a femeilor la gândirea teologică.

Descendentă a unei familii boierești, a urmat atât cursurile școlii publice, cât și cursuri private cu cei mai buni profesori ai vremii. În 1945 era studentă la Facultatea de Teologie Ortodoxă și la Facultatea de Filosofie din București.

Deși a fost admisă la doctorat la Teologie, contextul istoric nu i-a permis să continue. Tocmai se instala regimul comunist ateist, iar tatăl ei, fost om de stat, a fost arestat din motive politice și a murit în 1950 în închisoarea de la Sighet.

La începutul anilor 1950, a fost suplinitoare la Liceul „Iulia Hasdeu” din Capitală. Profesor eminent și spirit enciclopedic, preda Limba și literatura română, Geografia, Istoria și Științele naturii. După ce a fost alungată și de la liceu din motive politice, s-a concentrat pe viața casnică, alături de soțul, Valeriu.

Chiar dacă regimul comunist nu i-a permis să-și dezvolte cariera, Natalia Manoilescu Dinu nu a renunțat la vocația ei: gândirea teologică. Una dintre cărțile pe care le-a scris, „Sfântul Duh în spiritualitatea ortodoxă”, a fost prefațată de Părintele Dumitru Stăniloae.

Când Părintele Dumitru Stăniloae s-a mutat la București, a devenit ucenica lui duhovnicească, practicând Rugăciunea inimii și având darul lacrimilor, conform unei mărturii a fiului ei, Mihai Dinu.

Cea mai importantă scriere a Nataliei Manoilescu Dinu este „Iisus Hristos Mântuitorul în lumina Sfintelor Evanghelii”, pe care Pr. Constantin Coman, editorul lucrării, a comparat-o, din punct de vedere al anvergurii teologice, cu opera Pr. Dumitru Stăniloae.

Foto credit: Editura Spandugino

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă...

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

În data de 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu.   Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile, ca mărturie a importanței pe care „poetul nepereche” a avut-o pentru cultura românească. Mihai Eminescu s-a...

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este serbată din anul 1973, reprezentând principalul mod prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încurajează conştientizarea şi acţiunile pentru mediu la nivel mondial. În fiecare an, această zi adună mii de oameni într-o anumită...