Natalia Manoilescu Dinu, un mare spirit al teologiei și practicii ortodoxe

de | mart. 14, 2024

Joi se împlinesc 104 ani de la nașterea Nataliei Manoilescu Dinu, spirit enciclopedic care a demonstrat participarea deplină a femeilor la gândirea teologică.

Descendentă a unei familii boierești, a urmat atât cursurile școlii publice, cât și cursuri private cu cei mai buni profesori ai vremii. În 1945 era studentă la Facultatea de Teologie Ortodoxă și la Facultatea de Filosofie din București.

Deși a fost admisă la doctorat la Teologie, contextul istoric nu i-a permis să continue. Tocmai se instala regimul comunist ateist, iar tatăl ei, fost om de stat, a fost arestat din motive politice și a murit în 1950 în închisoarea de la Sighet.

La începutul anilor 1950, a fost suplinitoare la Liceul „Iulia Hasdeu” din Capitală. Profesor eminent și spirit enciclopedic, preda Limba și literatura română, Geografia, Istoria și Științele naturii. După ce a fost alungată și de la liceu din motive politice, s-a concentrat pe viața casnică, alături de soțul, Valeriu.

Chiar dacă regimul comunist nu i-a permis să-și dezvolte cariera, Natalia Manoilescu Dinu nu a renunțat la vocația ei: gândirea teologică. Una dintre cărțile pe care le-a scris, „Sfântul Duh în spiritualitatea ortodoxă”, a fost prefațată de Părintele Dumitru Stăniloae.

Când Părintele Dumitru Stăniloae s-a mutat la București, a devenit ucenica lui duhovnicească, practicând Rugăciunea inimii și având darul lacrimilor, conform unei mărturii a fiului ei, Mihai Dinu.

Cea mai importantă scriere a Nataliei Manoilescu Dinu este „Iisus Hristos Mântuitorul în lumina Sfintelor Evanghelii”, pe care Pr. Constantin Coman, editorul lucrării, a comparat-o, din punct de vedere al anvergurii teologice, cu opera Pr. Dumitru Stăniloae.

Foto credit: Editura Spandugino

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

În data de 23 iulie se împlinesc 111 ani de la nașterea celui care avea să devină Sfântul Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul). A venit pe lume în satul Crăiniceni, județul Botoșani în familia unor țărani evlavioși, Maxim și Ecaterina, însă de mic a purtat crucea...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...

Peste 140.000 de români îşi serbează ziua numelui de Sfântul Ilie

Peste 140.000 de români îşi serbează ziua numelui de Sfântul Ilie

La Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul peste 140.000 de români îşi serbează onomastica, în 20 iulie. Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, 106.266 bărbaţi şi 35.790 femei poartă numele...

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită anual în data de 15 iulie. În această zi, în anul 1858, au fost tipărite celebrele mărci poștale românești „Cap de bour”. Evenimentul a avut loc la 18 ani după apariția primei mărci poștale din lume, cunoscută sub...