Număr record de elevi clujeni, înscriși la faza județeană a Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”

de | mai 24, 2024

Aproape 140 de elevi entuziaști de la 26 de școli din județul Cluj s-au înscris în cursa pentru excelență în meșteșuguri tradiționale, la Olimpiada „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, faza județeană 2024.

Tinerii se vor întrece în cadrul a 15 sectiuni, printre care se numără: prelucrarea lemnului și a metalelor, pictura icoanelor pe lemn și sticlă, confecționarea de podoabe din mărgele, țesut, cusut, croșetat, realizarea costumelor populare, încondeiatul ouălor, împletituri, ceramică și confecționarea de măști.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 25 mai 2024, începând cu ora 9:30, la Liceul Tehnologic din Gherla, situat în Piața Libertății, nr. 5-7, Gherla.

Fiecare unitate de învățământ preuniversitar participăcu un număr de maximum 6 elevi, înscriși la oricare dintre categoriile atelierelor propuse.

Conform regulamentului, elevii vor fi îmbrăcați în costume populare specifice zonei etnografice pe care o reprezintă și vor aduce câteva produse finite, dar și semifinite, pe care le vor finaliza  în prezența comisiei de jurizare. De asemenea, participanții își vor aduce propriile materiale și recuzita de lucru.

Primii trei elevi premiați (câștigătorii locurilor I) vor reprezenta județul Cluj la faza națională a Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice Tradiționale, care va avea loc în perioada 17-21 iulie 2024, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, Sibiu.

Organizatorii acestui eveniment educațional sunt:  Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla și Liceul Tehnologic Gherla.

Olimpiada „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” reprezintă o competiție educațională ce își propune să contribuie la conștientizarea și promovarea valorilor civilizației populare românești printre elevii școlilor din România.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Vineri, 14 iunie 2024, ora 19, Abonament 30 Colegiul Academic Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Azim Karimov dirijor Valentin Șerban vioară   Édouard Lalo Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră Serghei Rahmaninov Dansurile simfonice, op. 45 Prezent...

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca îi așteaptă în weekend pe copii, părinți și bunici la spectacolele  „A tornyocska”/„Turnuleţul”, după Sz. J. Marsak, în regia lui Jakab Ildikó (sâmbătă, 8 iunie, de la ora 11) și „Rățușca cea urâtă”, în regia Ibolyei Varga...

Concert vocal-simfonic – dirijor Gabriel Bebeşelea

Concert vocal-simfonic – dirijor Gabriel Bebeşelea

Vineri, 7 iunie 2024, ora 19, Abonament 29 Colegiul Academic Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Gabriel Bebeșelea dirijor Ruslan Bârlea narator  Cornel Groza dirijorul corului Dan Variu La bulciug Ottorino Respighi Suita baletului Belkis, Regina...