Oastea Domnului și-a serbat centenarul la Mănăstirea Sucevița: Decalogul propus de IPS Calinic membrilor asociației

de | aug. 14, 2023

La împlinirea a 100 de ani de la înființare, membrii Oastei Domnului au participat la finalul săptămânii trecute la o serie de activități aniversare desfășurate în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

După ce vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, a avut loc Conferința „Oastea Domnului – 100 de ani de luptă duhovnicească”, sâmbătă, manifestările au continuat la Mănăstirea Sucevița.

Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, Episcopul vicar Damaschin Dorneanul și Episcopul Daniil Stoenescu. Din sobor a făcut parte pr. Vasile Mihoc, președintele Asociației Oastea Domnului, dar și alți clerici membri ai asociației sau slujitori în eparhia Sucevei

În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți pr. Iosif Trifa și poetul Traian Dorz, precum și toți membrii Oastei Domnului trecuți la cele veșnice.

„Ne aducem aminte cu deosebire de fondatorul Oastei Domnului, părintele Iosif Trifa din Munții Apuseni. Un om al lui Dumnezeu prin excelență, un om sfânt, înzestrat de Dumnezeu cu o minte sclipitoare și cu o inimă caldă și bună. Un om care a suferit, a pătimit în viața sa pământească foarte, foarte mult, aș zice cum puțini alții pătimesc, tocmai pentru că a fost inițiatorul și însuflețitorul Oastei Domnului”, a spus Mitropolitul Serafim.

La finalul slujbei, pr. Vasile Mihoc a prezentat lucrarea „Părintele Iosif Trifa – Învățătorul Credinței” publicată la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei.

Decalogul ostașului Domnului

A doua parte a evenimentului aniversar a debutat cu un cuvânt al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a prezentat „Decalogul ostașului Domnului”, special alcătuit pentru acest eveniment:

1. Răspândește cuvântul Evangheliei sădit în tine în Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică, spre mântuirea sufletului tău, ca cel care, prin primirea Sfântului Botez, în numele Preasfintei Treimi, prin Sfânta Mirungere și Sfânta Euharistie, ai devenit ostaș al Domnului.

2. Susține cu tărie mărturisirea de credință a Bisericii și rămâi statornic în învățăturile Mântuitorului Iisus Hristos, mărturisindu-L ca Dumnezeu adevărat și Om adevărat, precum odinioară ostașul care L-a văzut dându-Și duhul pe Cruce.

3. Întărește-ți credința prin împlinirea învățăturilor Sfintei Scripturi, ale Sfintei Tradiții și ale Sfinților Părinți, prin participarea la slujbele Bisericii și la întâlnirile frățești.

4. Sporește-ți viețuirea întru virtute prin comuniunea cu Dumnezeu, Cel Unul în Ființă și întreit în Persoane, cu Maica Domnului și cu Sfinții, și prin împlinirea rânduielilor Bisericii și canonului rânduit de duhovnicul tău.

5. Împărtășește bogăția duhovnicească  și frumusețile Ortodoxiei și fă ca lumina lui Hristos, care se află în tine, să strălucească și în viața celor din jurul tău.

6. Fii model de urmat în împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu și nu te lăsa ispitit de cei ce caută să facă dezbinări în Biserică; păzește-te pe tine însuți și învățătura ortodoxă statornicită în soboarele ecumenice.

7. Intensifică relația cu Dumnezeu și cu semenii prin multa sfătuire cu părinții Bisericii, prin post și rugăciune, prin ascultare și răbdare, prin împreună-lucrare și iubire jertfelnică.

8. Respectă ierarhia bisericească, pentru că ea veghează pentru sufletele tuturor, și nu te împotrivi rânduielilor așezate de Dumnezeu prin sfinții Lui, ci te fă mlădiță plină de roade a Bisericii luptătoare.

9. Fii cinstit și smerit în toate împrejurările; fugi de mândrie și slavă deșartă, de ispita judecării aproapelui și a îndreptățirii de sine, arătându-ți prin aceasta calitatea de creștin ortodox autentic.

10. Păstrează-ți identitatea spirituală neștirbită și lucrează neîncetat la propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu; arată-te pildă de fapte bune, grăiește cele ce se cuvin învățăturii sănătoase, căci numai așa vei dobândi Împărăția lui Dumnezeu

IPS Calinic a subliniat faptul că „Oastea Domnului a fost de 100 ani, este și va fi Santinela de pe fâșia Ortodoxiei și din interiorul ei, veghind întru paza și apărarea acesteia”.

„Ca episcop al locului, am binecuvântat lucrarea Oastei Domnului din și în Biserică și m-a întristat lucrarea acelei facțiuni a Oastei Domnului care s-a izolat de Biserică. Nu o astfel de oaste și-a dorit părintele Iosif Trifa; și nici fratele Traian Dorz!”, a subliniat ierarhul, potrivit site-ului oficial al Eparhiei Sucevei și Rădăuților.

Au urmat cântări interpretate vocal și instrumental, recitări de poezie religioasă, luări de cuvânt, iar întâlnirea duhovnicească a continuat cu o serie de mărturii ai membrilor Oastei Domnului.

Cei prezenți în curtea Mănăstirii Sucevița au avut ocazia să cunoască principalele momente din istoria Oastei Domnului prin intermediul expoziției foto amenajate pe aleea principală din incinta așezământului monahal.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Patriarhia română