„Ortodoxia” – expoziție-concurs de artă sacră, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | mai 24, 2024

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca anunță organizarea celei de-a treia ediții a expoziției-concurs de artă sacră, sub titlul „Ortodoxia”, care va avea loc sâmbătă, 25 mai 2024. Evenimentul își propune să celebreze și să promoveze tinerii artiști talentați din întreaga țară și din Republica Moldova.

Expoziția, cu tema „Re-nașterea”, va găzdui peste 140 de lucrări de artă sacră, realizate de peste 40 de liceeni, alături de studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă, specializarea Artă Sacră.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 25 mai, începând cu ora 16:30, în galeriile „Ermineia” și „Imago”, situate la etajele I și II ale Facultății de Teologie Ortodoxă, strada Episcop Nicolae Ivan, ocazie cu care vor fi premiați și câștigătorii concursului.

În cadrul evenimentului, vor vorbi: pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul Facultății, pr. lect. univ. dr. Paul Siladi, directorul Centrului de Studii Misionare și Nomocanonice al Facultății, și PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Înainte de vernisaj va avea loc și prezentarea atelierelor de specialitate, dar și vizitarea Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pentru tinerii participanți la concurs. Prezentarea va fi făcută conf. univ. dr. Claudia-Cosmina Trif și asist. asoc. univ. drd. Gabriel-Ștefan Solomon.

Noutatea acestei ediții o reprezintă instituirea, pe lângă premiul special „Paula Bud”, a premiului „Sfântul Ștefan cel Nou”, dedicat elevilor (incluzând absolvenți de liceu posibili candidați la admiterea la specializarea Artă Sacră din Cluj-Napoca), proveniți din Republica Moldova. Premiul constă într-un voucher în valoare de 2000 lei, utilizabil pentru finanțarea unei excursii-seminar în cadrul Proiectului de Cercetare Artistică „Dincolo de ziduri”– țări vizate: Italia, Grecia, Cipru, Franța, Spania, Elveția. Acesta va putea fi utilizat de premianții care vor deține calitatea de student al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră.

Premiile acordate includ materiale de pictură și vouchere pentru excursii, ce pot fi utilizate de câștigătorii care vor fi înmatriculați ca studenți la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră, în următorii doi ani universitari.

Evenimentul „Ortodoxia” este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prin Centrul de Studii Misionare și Nomocanonice, Departamentul de Studii Iconografice, în parteneriat cu Asociația Filială „Artă Religioasă și Restaurare” a Uniunii Artiștilor Plastici din România și cu Asociația „Chip și Asemănare”. Scopul acestui eveniment este susținerea și promovarea tinerelor talente artistice. Tema din acest an, intitulată „Re-nașterea”, este dedicată Centenarului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (1924-2024).

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Vineri, 14 iunie 2024, ora 19, Abonament 30 Colegiul Academic Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Azim Karimov dirijor Valentin Șerban vioară   Édouard Lalo Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră Serghei Rahmaninov Dansurile simfonice, op. 45 Prezent...

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca îi așteaptă în weekend pe copii, părinți și bunici la spectacolele  „A tornyocska”/„Turnuleţul”, după Sz. J. Marsak, în regia lui Jakab Ildikó (sâmbătă, 8 iunie, de la ora 11) și „Rățușca cea urâtă”, în regia Ibolyei Varga...

Concert vocal-simfonic – dirijor Gabriel Bebeşelea

Concert vocal-simfonic – dirijor Gabriel Bebeşelea

Vineri, 7 iunie 2024, ora 19, Abonament 29 Colegiul Academic Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Gabriel Bebeșelea dirijor Ruslan Bârlea narator  Cornel Groza dirijorul corului Dan Variu La bulciug Ottorino Respighi Suita baletului Belkis, Regina...