Prăznuirea Bobotezei la Cluj-Napoca | Mitropolitul Andrei a oficiat slujba Aghesmei Mari

de | ian. 6, 2021

În ziua Praznicului Împărătesc al Botezului Domnului, miercuri, 6 ianuarie 2021, mii de clujeni și-au îndreptat pașii spre Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde au participat la Sfânta Liturghie arhierească, urmată de Sfințirea cea Mare a apei.

Astfel, de la ora 10:00, în fața Catedralei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care preoți de la Centrul Eparhial, slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre semnificația sărbătorii și despre faptul că la Bobotează se descoperă Sfânta Treime.

„La măritul praznic al Bobotezei are loc Dumnezeiasca Arătare a Preasfintei Treimi. Domnul Hristos era în apă, Tatăl a grăit din Cer: «Acesta este Fiul Meu iubit întru Care am binevoit», iar Duhul Sfânt s-a coborât în chip de porumbel peste el. Acest adevăr, că Dumnezeu se arată la Bobotează, că Preasfânta Treime ni se descoperă la Bobotează, ni-l spune și cântarea bisericească numită Condac: «Arătatu-Te-ai astăzi lumii şi Lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai şi Te-ai arătat, Lumina Cea Neapropiată». S-a arătat Preasfânta Treime.”

Totodată, a afirmat că „la Bobotează se reînnoiește omul și tot Cosmosul”, amintindu-le  credincioșilor de grija față de mediul înconjurător, de care trebuie să avem grijă.

„La Bobotează apa devine vehicul purtător de Duh Sfânt”, a mai spus Mitropolitul Andrei.

Ierarhul și-a încheiat omilia cu o urare: „Îl rugăm pe Dumnezeu să ne înrâureze sufletele cu har și să binecuvânteze viața noastră, lumea noastră, să ne scape de această pandemie și să fim cu toții sănătoși și să avem realizări atât din punct de vedere spiritual, cât și din punct de vedere material.”

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Sfințirea cea Mare a apei

În continuare, după rugăciunea Amvonului, pe amplasamentul special amenajat în fața Catedralei, din Piața Avram Iancu, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oficiat Slujba Sfințirii Mari a apei (Agheasma Mare), conform rânduielii. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat mulțimea și a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc.

„Şirul sărbătorilor frumoase de iarnă se încheie cu Boboteaza, cu această slujbă solemnă. (…) Harul Duhului Sfânt s-a coborât şi aici, în mijlocul Clujului, peste apă şi peste noi. Fără să adăugăm multe cuvinte, rezum într-o frază ce am spus la predică: la Bobotează ni se descoperă Sfânta Treime”, a conchis Înaltpreasfinția Sa.

La finalul slujbei, în timp ce se cânta Troparul Bobotezei, trei clerici, cu ajutorul câtorva copii, în mod simbolic, au dat drumul în văzduh câtorva porumbei albi.

La Botezul Domnului Iisus Hristos în apele râului Iordan, Duhul lui Dumnezeu S-a arătat sub formă de porumbel: „Şi a mărturisit Ioan zicând: Am văzut Duhul coborându-se, din cer, ca un porumbel şi a rămas peste El” (Ioan 1, 32). De asemenea, conform Sfântul Nicolae Velimirovici, puritatea porumbelului este considerată un simbol al purităţii Sfântului Duh, precum și un simbol al păcii.

Sărbătoarea Bobotezei are în fiecare an o solemnitate aparte la Cluj-Napoca. Piața Avram Iancu din fața Catedralei a fost pregătită încă din Ajun pentru Praznicul Botezului Domnului, când au fost aduse cele 15.000 de sticle cu Agheasmă, care, după slujba de sfințire, au fost împărțite credincioșilor prezenți, a declarat eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, protosinghelul Simeon Pintea. Acțiunea s-a desfășurat cu respectarea măsurilor igienico-sanitare aflate în vigoare, la nivel național, în perioada stării de alertă.

 Despre efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei, puteți afla mai multe AICI

La slujba au participat mii de credincioși, precum și autorităţi locale, județene, militare și oameni de cultură, printre care și președintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop.

De asemenea, a fost prezentă garda de onoare a Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca. Totodată, Jandarmii clujeni, prezenţi la faţa locului, au amenajat culoare de acces din garduri metalice, pentru a evita aglomerația.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA