Preotul Profesor Ilie Moldovan: 12 ani de la trecerea în veșnicie

de | feb. 9, 2024

În data de 9 februarie se împlinesc 12 ani de la trecerea în veșnicie a Preotului Ilie Moldovan, profesor universitar de teologie morală.

Părintele Ilie Moldovan s-a născut la data de 18 mai 1928, în localitatea Albești, județul Mureș. A urmat cursurile liceale la Sighișoara, după care a studiat la Facultatea de Agronomie din Cluj-Napoca, devenind inginer agronom.

Începând cu anul 1950, a studiat la Institutele Teologice Universitare din Cluj-Napoca și Sibiu. În anul 1974 a obținut titlul de doctor în teologie la Institutul Teologic Universitar din București, cu lucrarea „Sfântul Duh în Ortodoxie și în preocupările ecumeniste contemporane”.

În intervalul 1976-1983, a fost preot spiritual la Institutul Teologic Universitar din București. Totodată, timp de trei ani, a fost suplinitor la catedra de Teologie Dogmatică și Simbolică la același institut. Începând cu data de 1 noiembrie 1983, a fost profesor titular la catedra de Teologie Morală din cadrul Institutului Teologic Universitar din Sibiu.

Începând cu anul 1992 și până în anul universitar 2006-2007, părintele Ilie Moldovan a fost profesor asociat la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

În tot acest timp, a predat disciplinele Teologie Morală, Sociologie generală, Fundamentele Asistenței Sociale, Sociologia familiei, Psihologie socială și Etnologie românească.

La data de 20 octombrie 2007, Părintele Ilie Moldovan a primit din partea Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia titlul de Doctor Honoris Causa, în semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea academică remarcabilă depusă la catedra Facultății de Teologie din orașul Marii Uniri.

În data de 9 februarie 2012 a trecut la viața veșnică fiind înmormântat în parohia Albești, județul Mureș.

Foto credit: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

Acum 123 de ani, în data de 22 februarie, s-a născut în satul Suiești din județul Vâlcea vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina. Al treilea Patriarh al României a avut o activitate importantă în apărarea și afirmarea Ortodoxiei românești în vremuri grele....

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

Ziua Națională Constantin Brâncuși este serbată anual în data de 19 februarie, ziua de naștere a marelui sculptor român. Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la nașterea artistului. Ziua națională dedicată sculptorului român este reglementată de Legea nr. 305/2015....

15 februarie: Ziua națională a lecturii

15 februarie: Ziua națională a lecturii

În 2021 s-a stabilit ca anual, pe 15 februarie, să fie serbată Ziua națională a lecturii. Școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii.  La 14 iunie 2021, Senatul României a adoptat în unanimitate o...

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Începând din 2002, Ziua internațională a copilului bolnav de cancer este sărbătorită anual în data de 15 februarie. Ziua a fost stabilită la inițiativa organizației Childhood Cancer International (CCI) și are ca scop susținerea copiilor și adolescenților diagnosticați...