Proiectul „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”, la final

de | nov. 8, 2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj se pregătește să finalizeze amplul proiect de cercetare a patrimoniului cultural tradiţional, intitulat „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”. Cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), proiectul a vizat patrimoniul cultural imaterial din toate zonele etno-folclorice ale județului Cluj.

Campania de cercetare multidisciplinară hibridă, utilizând soluții inovatoare, s-a  desfășurat în perioada iulie – noiembrie 2022 și a avut ca scop documentarea faptelor de cultură tradițională, practicate încă şi extragerea din memoria latentă, colectivă, a faptelor de cultură tradițională, cunoscute doar vârstnicilor, pentru a facilita transferul de cunoștințe către tânăra generație.

Astfel, au rezultat mai multeproduse culturale, care vor fi prezentate publicului joi, 10 noiembrie a.c.,  de la ora 17:30, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sala Reduta, dtrada Memorandumului nr. 21.

La evenimentul cu intrare liberă vor lua parte specialiștii instituției, colaboratorii și alți invitați. Publicul se va putea bucura de momente extraordinare, prezentate de horitorul Traian Balcău din Ceanu Mare, de interpreții clujeni: Iosif Rusu, Adrian Socaciu, Florin Bota, Mihai Trif, Alexandru Potra, Raul Oltean, Daniel Rusu și de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonatori: prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu.

Un rezultat important al acestui proiect este „Colecția de mărturii”, un inedit „muzeu al satului, dedicat patrimoniului imaterial”, compus din povestiri, amintiri, istorii personale, etc., în format audio, video sau text, toate culese de la trăitorii satului transilvan. Asemeni oricărui muzeu, în accepțiunea clasică a termenului, are funcția de a conserva și pune în valoare patrimoniul în scopul cunoaşterii, educării şi recreării. O soluție inovatoare implementată în acest proiect cuprinde postarea online a 100 de „mărturii” și care va fi  dezvoltată pe parcursul anilor.

Totodată, a fost realizată o expoziție multimedia ce cuprinde aproximativ 300 de fotografii, grupate pe cinci secțiuni: oameni, locuri, locuire, ocupații și obiceiuri. Aceasta este disponibilă online, pe www.tradiiiclujene.ro, website-ul oficial al instituției, într-o secțiune specială dedicată proiectului.

Un alt rezultat important al acestui proiect este reprezentat de șase filme documentare pe teme, precum: obiceiuri din viața omului, a comunității sătești, obiceiuri la sărbătorile de peste an, port și meșteșuguri. Este vorba despre „Cositul fânului”, Jocul junilor din Mărișel”, „Lâna –urzit, țesut”, „Pâinea cea de toate zilele”, „Povești și hori din șezătoare și clacă” și „Tinerii la jocu’ satului, disponibile  pe memory stick, dar și pe canalul de Youtube Tradiții Clujene.

O activitate în cadrul proiectului a fost și „O zi in satul tradițional Negreni – peisaj cultural, obicei, meșteșug, gastronomie, pași de joc, șezătoare și ateliere”, în care tineri din mediul urban au experimentat cultura tradițională, în satul clujean Negreni, cu sprijinul Primăriei Comunei Negreni și cu implicarea Asociației culturale „Pro Vision”. Evenimentul a avut ca scop apropierea tinerilor de tradițiile populare.

Alte produse culturale, rezultate în urma acestui proiect sunt două albume cu hori și colinde. Este vorba despre albumul „Cine m-aude horind”, ce cuprinde 16 hori din Câmpia Transilvaniei, interpretate de horitorul Traian Balcău din Ceanu Mare, dar și despre albumul „Corindătorii Clujului”, ce cuprinde 22 de colinde tradiționale, cântece de stea și urături culese din satele județului Cluj, interpretate de grupul de interpreți clujeni: Iosif Rusu, Adrian Socaciu, Florin Bota, Mihai Trif, Alexandru Potra, Raul Oltean, Daniel Rusu și de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni. De asemenea, specialiștii instiutuției au redactat articole de specialitate, cuprinse într-un volum bilingv (română/engleză), dedicat culturii tradiționale din județul Cluj, intitulat „Tradiții vii”.

Toate aceste rezultate atractive și diverse vor fi promovate în perioada următoare,  pentru a crește interesul publicului pentru cultura tradițională.

Campania de cercetare din cadrul proiectului a fost realizată în două părți. În primul rând, specialiștii din cadrul instituției au realizat cercetare în arhive, în literatura de specialitate și în netnografie (spațiul virtual). Astfel, din arhiva instituției a fost extras material valoros, în urma căruia s-au realizat filmele documentare, expoziția multimedia, volumul cu articole de specialitate și „mărturiile” despre viața trăită la sat.

Cea de-a doua parte a proiectului a cuprins cercetarea în teren în mai multe localități reprezentative pentru zonele etnofolclorice din arealul județului Cluj (Mărișel, Măguri-Răcătău, Negreni, Răchițele, Mociu, Ceanu Mare, Tioltiur, Bârla, Orman, Mintiu Gherlii, Batin, Pădureni, Gherla).

Proiectul ea fost realizat în parteneriat Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Colaboratori în proiect: Primăria Comunei Negreni și Asociația culturală „Pro Vision”, Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, cercetători şi specialişti din diferitele domenii ale culturii tradiţionale.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Concert vocal – simfonic – numitor comun: privighetoarea

Concert vocal – simfonic – numitor comun: privighetoarea

Vineri, 28 iunie 2024, Auditorium Maximum (Colegiul Academic) va găzdui, începând cu orele 19.00, penultimul concert al stagiunii 2023 / 2024. Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” va evolua sub bagheta dirijoarei Clelia Cafiero, pianistă, în același timp,...

Noaptea Muzeelor la Sate se va desfășura anul acesta pe 31 august

Noaptea Muzeelor la Sate se va desfășura anul acesta pe 31 august

Noaptea Muzeelor la Sate anunță startul înscrierilor la a doua ediției a nocturnei muzeale dedicate exclusiv patrimoniului cultural din spațiul rural românesc. Entitățile muzeale și culturale care doresc să participe la ediția a doua a evenimentului, pot solicita fișa...

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Între 25 și 30 iunie, Opera Aperta transformă Clujul într-o scenă vibrantă. Spectacole de renume, un musical ecranizat și premiat cu Oscar, serenade la balcon, o selecție eclectică de artiști din țară și din străinătate. Din balcoanele unor clădiri emblematice ale...

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Vineri, 14 iunie 2024, ora 19, Abonament 30 Colegiul Academic Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Azim Karimov dirijor Valentin Șerban vioară   Édouard Lalo Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră Serghei Rahmaninov Dansurile simfonice, op. 45 Prezent...