„Pune întrebarea potrivită!”: Campanie pentru combaterea stigmatizării în cazul cancerului pulmonar

de | nov. 7, 2023

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anunță lansarea campaniei „Pune întrebarea potrivită!”, o inițiativă ce are ca scop schimbarea percepțiilor și atitudinilor legate de cancerul pulmonar, concretizându-se pe eliminarea stigmatizării și învinovățirii pacienților și promovând o abordare empatică și informată.

„Când cineva este diagnosticat cu cancer pulmonar, imediat se confruntă cu întrebarea: «Ai fumat?». Răspunsul poate determina uneori câtă grijă și compasiune i se acordă pacientului cu cancer pulmonar. Asta pentru că întrebarea este înrădăcinată într-o prejudecată bazată pe mitul că această boală, cancerul pulmonar, este o «boală a fumătorului». Nu este. Dacă ai plămâni, poți face cancer pulmonar.

Stigmatizarea implică faptul că unii oameni merită să se îmbolnăvească. Acest lucru este greșit, pentru că fiecare bolnav merită aceeași compasiune și grijă, fără excepție. Pacienții cu cancer pulmonar merită mai mult decât să fie discriminați. Întrebarea potrivită nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu eventualul trecut de fumător al pacienților. Fiecare pacient merită să fie tratat cu aceeași compasiune și susținere, indiferent de trecutul său. Campania «Pune întrebarea potrivită» își propune să schimbe această perspectivă, de la «Ai fumat?» la «Cum te pot ajuta?»” – precizează FABC.

Principalele obiective ale campaniei includ: reducerea stigmatizării (educarea publicului cu privire la complexitatea cancerului pulmonar, încurajarea empatiei și a sprijinului față de pacienți); creșterea conștientizării (cancerul pulmonar poate afecta pe oricine, indiferent de trecutul legat de fumat); promovarea diagnosticării timpurii (pacienții sunt încurajați să se adreseze medicului de la primele semne de îngrijorare și să efectueze controale regulate pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar); schimbarea întrebării (scopul campaniei este să schimbe focusul de pe întrebarea „Ai fumat?”, pe modul în care putem ajuta, sprijini și încuraja pacienții).

„Ne dorim ca pacienții cu cancer pulmonar să fie diagnosticați în 45 de zile, nu în 3-6 luni, să nu mai fie învinovățiți că au fumat și să fie tratați în cele mai bune condiții și cu cele mai bune tratamente. Decalajul dintre România și Europa civilizată în ceea ce privește accesul la cele mai noi tratamente și la cele mai noi investigații este de 5-6 ani. În continuare vom face presiune constructivă asupra autorităților, pentru a elimina această discrepanță dintre noi și restul pacienților europeni și a avea egalitate de șanse cu aceștia”, spune Cezar Irimia, președinte FABC.

***

În România, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer (12.122 de cazuri pe an) și este pe primul loc în topul deceselor cauzate de cancer (10.779 decese pe an). Cancerul pulmonar are cea mai ridicată povară a bolii – cei mai mulți ani de viață pierduți prin decese premature (de trei ori mai mare decât cea a cancerului de sân), iar 75% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii inoperabile ale afecțiunii.

Campania „Pune întrebarea potrivită” este realizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și sprijinită de AstraZeneca, Pfizer, Roche, Bristol Myers Squibb.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Un nou site dedicat persoanelor cu hemofilie din România

Un nou site dedicat persoanelor cu hemofilie din România

A fost lansat un nou site dedicat comunității persoanelor cu hemofilie din România. Site-ul www.desprehemofilie.ro,  dezvoltat de Roche România, se adresează copiilor și adulților cu hemofilie, precum și oamenilor din mediul acestora, care își doresc să fie informați...

Jocul terapeutic REThink Life Game, lansat la UBB

Jocul terapeutic REThink Life Game, lansat la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai lansează luni, 4 martie, jocul terapeutic REThink Life Game,  un joc terapeutic 3D care se folosește de psihologie pentru a antrena abilități specifice de reglare emoțională. Evenimentul o va avea ca invitat pe prof. univ. dr. Oana David,...