Radio Renașterea și rolul său misionar-catehetic în epoca Internetului

de Aniversări și comemorări, Editorial

Autor: Pr. Lect. Univ. Dr. Liviu Vidican-Manci

Radio Renașterea sărbătorește astăzi 21 de primăveri. Este printre puținele radiouri din Patriarhie, înființate în anii 90, care transmit neîntrerupt pe frecvențele medii. Dar, de ani buni Radio nu mai este doar o chestiune de emitere prin antene, ci și o prezență on-line apreciată. Oricine dorește să asculte programele unui post, e suficient să aibă conexiune la Internet, să acceseze linkul dedicat și, indiferent unde se află, în țară sau străinătate, poate asculta nestingherit. E la fel și cu Radio Renașterea.

Misiunea prin Internet în ultimele decenii a reprezentat pentru Creștinism în general și pentru Biserica Ortodoxă Română în special o oportunitate și o provocare. Accesibilitatea oferită de internet a dat posibilitatea canalelor media, implicit bisericești, să dezvolte un întreg sistem de răspândire a informației; cel mai complex de până acum. În cazul Radio Renașterea, informațiile de bună calitate teologică, liturgic-pastorală, de propovăduire și culturală ne sunt împărtășite zilnic, 24h/24h, atât FM, cât și via-NET. Noutatea din ultimul timp, în sensul că a devenit o constantă a canalului clujean, este livestreamingul. Cu alte cuvinte transmisiile live. Timpurile pe care le traversăm au motivat conducerea radioului să facă o mișcare, pe care aș numi-o strategică.

Până la declararea stării de urgență, credincioșii conectați la internet aveau parte de transmisii audio-stream din Catedrala Mitropolitană. Și impactul lor era considerabil. Dar o dată cu închiderea bisericilor și punera în practică a livestreamingului cifrele au indicat o creștere semnificativă. Dintre transmisiuni cel mai puternic impact îl au, de departe, slujbele și cuvintele de învățătură din duminici și praznice. Celor interesați li se oferă posibilitatea ca prin pagina Facebook sau canalul dedicat Youtube să se poată bucura de slujbele din Catedrala Mitropolitană, respectiv de predicile și catehezele rostite din amvon văzând ce se petrece în interiorul bisericii.

Ceea ce se vede mai puțin și trebuie cunoscut mai bine este impactul pe care acest instrument Media îl are. Progresele din ultima perioadă sunt de-a dreptul uimitoare. Să privim împreună câteva cifre și să încercăm o traducere.

Vom lua cu titlul de exemplu și prin comparație transmisiunile din perioada ianuarie – aprilie, cu o selecție aleatorie. Iată: Sfânta Liturghie din 26.04.2020, a înregistrat 64,6 K – impact persoane și nu mai puțin de 6,2k – interacțiuni; Sfânta Liturghie de Înviere a înregistrat 198,8 K – impact persoane, 140 K vizualizări și 38,6 K – interacțiuni, de hram, 25.03.2020, 99, 5 K – impact persoane și 34,9k – interacțiuni, 16.02.2020, 35,3 K – impact persoane, 2,2 K – interacțiuni. Liturghia din 19.01. 54,7 K – impact persoane și 1,9 și 1,4 K – interacțiuni. Ce înseamnă aceste cifre? Înseamnă oameni. Dacă cifrele din 26 aprilie s-ar materializa în persoane, lucrurile ar fi arătat cam așa: 6.200 de credincioși în catedrală și 64.500 care intră, se închină, spun o rugăciune și pleacă mai departe.

livestreamingul este o idee lăudabilă și de impact mai mare decât audio-streamingurile o dovedesc prin comparație datele culese din perioada ianuarie și februarie. E adevărat, în acea perioadă nu ne era interzis să intrăm în biserică, dar să înregistrezi între 1400 de persoane și 2200 care ascultă și, poate, chiar se roagă prin intermediul acestor trasmisiuni e una, iar 38.600 e altceva (atâția au interacționat la Înviere) sau 35.300 la Hramul Catedralei săvârșit cu ușile închise.

Un aspect mai trebuie subliniat, peste 15% dintre cei care se bucură de Radio Renașterea prin Internet sunt din Diaspora, iar aproximativ 20% din diferitele zone ale țării. Să ne întrebăm dacă Radio Renașterea, prin emisiunile sale, prin livestreaming, face misiune, e redundant și nepotrivit. Radio Renașterea este cel mai important canal misionar pe care-l are Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului în acest moment și portavocea Mitropoliei Clujului!

Tema merită să fie tratată într-un articol științific, aici ne rezumăm la cuvinte mai puține. Scopul acestor rânduri este de a spune altfel „La mulți ani!” ostenitorilor Radio Renașterea, de a-i încuraja să-și facă slujba cu maximă conștiinciozitate și devotament pentru că oamenii îi urmăresc și îi apreciază. Și nu sunt puțini!

La mulți ani, Radio Renașterea!

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia în Arhiereu. PS Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel...

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...

Ziua mondială de conștientizare față de autism

Ziua mondială de conștientizare față de autism

În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 de copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de...