RadioBiblioteca. Îndrăgostiții de radio la Clubul Cultural CoșBook Bistrița-Năsăud

de | feb. 15, 2022 | Cultură

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a organizat luni, 14 februarie 2022, la Clubul Cultural CoșBook, evenimentul „RadioBiblioteca”, pentru a marca „Ziua Internațională a Radioului”, celebrată în lume duminică, 13 februarie. Au participat elevi de la Palatul copiilor Bistrița, însoțiți de prof. Diana Morar, iar invitatul de specialitate a fost Florin Săsărman, fost redactor al postului Radio Cluj, actualmente realizator al emisiunii „Diligența de Bizanț” la același post de radio. El le-a vorbit elevilor despre profesia de om de radio și le-a făcut o exemplificare despre modalitatea de realizare a unui reportaj și montarea interviurilor.

Inițiatoarea evenimentului a fost bibliotecara Isabela Andronesi, de la compartimentul „Împrumut pentru copii” al BJGCBN, care a deschis întâlnirea făcând o succintă istorie a radioului și a prezentat expoziția de carte și exponate dedicată acestui domeniu, între acestea fiind și câteva aparate de radio de epocă. „În anul 2011, UNESCO hotărăște ca data de 13 februarie să fie Ziua internațională a radioului, în semn de apreciere pentru acest mijloc de comunicare, de informație și de cultură la care avem cu toții acces atât de ușor. Odată cu evoluția tehnologică apar, pe lângă radiourile FM, foarte multe radiouri online. Vă mulțumesc tuturor pentru că ați onorat invitația noastră: cred cu tărie că un bun post de radio poate forma, poate cultiva, poate educa publicul ascultător” (Isabela Andronesi).

Managerul BJGCBN, Ioan Pintea:  „Pentru mine, radioul este mai important decât televiziunea. Mă interesează radioul nu neapărat pentru știri, pentru că eu cred că emisiunile culturale sunt tot atât de importante; ascult Radio România Cultural, ca și Radio Cluj și știu că posturile teritoriale au mai multe asemenea emisiuni decât postul național. Copilărind într-un sat de munte, emisiunile de radio mi-au deschis foarte mult orizontul cultural și îmi amintesc, de pildă, de serile cu teatru radiofonic. Acolo am ascultat de atâtea ori vocile marilor actori și cele ale marilor scriitori și oameni de cultură. Pe site-ul postului național există rubrica Ascultă vocea și vă invit să o accesați, pentru că acolo puteți asculta vocea lui Liviu Rebreanu, de pildă, de pe vremea în care el era directorul Teatrului Național!” le-a spus Ioan Pintea elevilor prezenți.

Fost redactor la Radio Cluj timp de 23 de ani, Florin Săsărman le-a vorbit celor prezenți despre fascinația profesiei de om de radio. El le-a arătat acestora două benzi de magnetofon, împrumutate din Fonoteca de aur de la Radio Cluj și a explicat cum se făceau imprimările pe benzile de magnetofon și, apoi, fonotecarea și montajul materialelor audio, în care foarfeca era nelipsită. „Odată cu informatizarea radioului, banda de magnetofon a devenit caducă, calculatorul și reportofoanele digitale ușurând mult activitatea reporterilor, redactorilor și a realizatorilor de emisiuni. Un efect direct al informatizării este rapiditatea cu care sunt consemnate și transmise informațiile, radioul fiind, și astăzi, cel mai rapid mijloc de informare” a spus Florin Săsărman.

A urmat exemplificarea modului în care se realizează materialele audio, de la înregistrarea unui interviu și până la împachetarea informației într-un reportaj. Gilbert Filip, elev în clasa a patra la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița a preluat reportofonul și a realizat câteva succinte interviuri. După care acestea au fost descărcate în calculator, fonotecate și li s-a făcut prezentarea. Materialul care a rezultat, poate fi audiat pe site-ul bjbn.ro, în prezentarea lui Florin Săsărman.

www.bjbn.ro

Ultimele articole

Mai multe din Cultură
Concursul „Lumină din lumină” adresat liceenilor turdeni

Concursul „Lumină din lumină” adresat liceenilor turdeni

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda și Protopopiatul Ortodox Turda organizează în perioada 27 Martie- 7 Aprilie 2023 Concursul ”Lumină din lumină” adresat liceenilor turdeni. Doritorii se pot înscrie la una din cele două secțiuni: Secțiunea de literatură....

Cenușăreasa revine pe scena Teatrului „Puck”

Cenușăreasa revine pe scena Teatrului „Puck”

Duminică, 19 martie, de la orele 11 și 12.30 cei mici sunt așteptați la Teatrul de Păpuși „Puck”, alături de părinți și bunici la spectacolul „Cenușăreasa”, după Frații Grimm, în regia Monei Marian. De asemenea, sâmbătă, 18 martie, de la ora 11, este programat...