Rodica Mandache: Premiul pentru Întreaga Carieră, la Premiile Gopo 2024

de | apr. 11, 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo, care are loc în 29 aprilie, la Teatrul Național I. L Caragiale din București.

Născută la Iași, în 13 aprilie 1943, a urmat studiile teatrale în București, absolvind Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, promoția 1964, clasa profesorilor Octavian Cotescu și Pop Marțian.

În anul 1963 debutează pe marele ecran în comedia Un surâs în plină vară (r. Geo Saizescu), alături de Sebastian Papaiani, Florina Luican și Dem Rădulescu. Alături de Sebastian Papaiani o întâlnim și în Eu, tu și Ovidiu (r. Geo Saizescu, 1977), în rolul Corneliei. În 1976 obține un rol în filmul Povestea dragostei, regizat de Ion Popescu Gopo, în care a jucat alături de Eugenia Popovici, Mircea Bogdan și Marian Stanciu. Urmează Iarba verde de acasă (1977), debutul regizoral în lungmetrajul de ficțiune al lui Stere Gulea, apoi în comedia Iarna bobocilor (1977), în regia lui Mircea Moldovan. În filmele lui Sergiu Nicolaescu se remarcă în comedia Nea Mărin miliardar (1978), în rolul reporterei belgiene, iar în 1981 în lungmetrajul Înghițitorul de săbii regizat de Alexa Visarion, alături Mircea Albulescu, George Constantin, Victor Rebengiuc și Ștefan Iordache, unde o joacă pe Vetuța.

În 1982 o vedem pe marile ecrane în rolul Serafica din comedia Buletin de București, în regia lui Virgil Calotescu, alături de Mircea Diaconu și Catrinel Dumitrescu, iar în 1985, ,,cu o Rodica Mandache „au­trement coiffee!”, la propriu și la figurat, pe post de „mică mare maestră a combinațiilor matrimoniale” (Eva Sîrbu, în Cinema nr. 11, 1985), în filmul Căsătorie cu repetiție, care continuă peripețiile personajelor din Buletin de București.

După căderea comunismului joacă în Telefonul (r. Elisabeta Bostan, 1991), alături de Mircea Diaconu și Carmen Galin. A urmat lungmetrajul Somnul insulei (1993), adaptare a romanului Al doilea mesager, de Bujor Nedelcovici, film recompensat cu Premiul special al juriului Makhila de argint (Aracho, 1994).

Printre cele mai recente roluri pe marile ecrane se numără Puzzle (r. Andrei Zincă, 2012), unde joacă alături de actorii Dan Nuțu, Adrian Titieni și Ioana Pavelescu. În 2020 joacă alături de István Téglás, Mădălina Craiu și Andi Vasluianu în filmul Luca, în regia lui Horațiu Mălăele. Pentru rolul Floarea Platicii, din acest film, Rodica Mandache a obținut din partea Uniunii Cineaștilor din România Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar. Cel mai recent rol al său pe marile ecrane a fost în #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac, 2020), film care a obținut numeroase premii naționale (Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut la TIFF, 2021) și internaționale.

Rodica Mandache a fost una dintre cele mai iubite actrițe ale Teatrului Național din București și Teatrului Odeon, unde a jucat în numeroase spectacole. În teatru, unul dintre rolurile sale de referință este Maria Panait (Doruleț), din adaptarea pentru televiziune a piesei lui Tudor Mușatescu, Visul unei nopți de iarnă, în care a jucat alături de Florin Piersic. De-a lungul carierei sale excepționale, a jucat în spectacole regizate de Radu Afrim, Alexandru Dabija sau Dinu Cernescu.

Contribuția Rodicăi Mandache adusă teatrului și filmului românesc a fost recompensată, de-a lungul vremii, cu numeroase distincții. Printre acestea se numără Premiul Uniter pentru întreaga activitate (2020), Premiul onorific de popularitate pentru rolul din spectacolul Trei generații la Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană din Brașov (2017), Premiul Confidențial pentru spectacolul Un tramvai numit dorință (r. Dinu Cernescu, 2013), Premiul pentru întreaga activitate la Premiile Municipiului București pentru Artă și Cultură, secțiunea Artele Spectacolului (2009), Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru Adel din joi.megaJoy (r. Radu Afrim, 2007).

Premiul pentru Întreaga Carieră, oferit de Apa Nova – o companie Veolia, va fi înmânat actriței Rodica Mandache în cadrul Galei Premiilor Gopo 2024. Evenimentul va avea loc în 29 aprilie și va fi transmis în direct pe VOYO, TIFF Unlimited și pe premiilegopo.ro.

***

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, Babel Communications și Dacin Sara.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
„Vorbirea de aproape” cu Pr. Octavian Blaga la Memoriaul Gherla

„Vorbirea de aproape” cu Pr. Octavian Blaga la Memoriaul Gherla

„Nu am om”, spune, lipsit de ajutorul semenilor, slăbănogul de la scăldătoarea Vitezdei. Împovărat nu doar de neputința trupească, ci și de apăsarea singurătății printre oameni, de orbirea și neștiința că „unul altuia suntem mădulare”, e alinat cu mângâierea minunată...

„Punguța cu doi bani” la Filarmonica de Stat „Transilvania”

„Punguța cu doi bani” la Filarmonica de Stat „Transilvania”

Sărbătoarea copilăriei începe la Filarmonica clujeană marți, 28 mai 2024 (Colegiul Academic) o dată cu spectacolul Punguța cu doi bani în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” sub bagheta dirijoarei-moderatoarei Dalma Toadere. Bilete disponibile...