Sărbători internaționale, 21 martie

de | mart. 21, 2023 | Aniversări și comemorări

Cinci sărbători internaționale sau mondiale marchează data de 21 martie. Acestea aduc în atenție: asistența socială, sindromul Down, poezia, pădurile și eliminarea discriminării rasiale.

Ziua mondială a asistenței sociale

Ziua mondială a asistenței sociale este sărbătorită în a treia marți din luna martie. Sărbătoarea își propune să evidențieze realizările asistenței sociale, să sporească vizibilitatea serviciilor sociale pentru viitorul societăților și să apere justiția socială și drepturile omului.

„Respectarea diversității prin acțiune socială comună” este tema Zilei mondiale a asistenței sociale 2023.

În anul 2022, Biserica Ortodoxă Română a desfășurat o bogată activitate social-filantropică şi medicală prin 767 instituții și servicii sociale, având în derulare 1.243 proiecte și programe sociale.

Ziua mondială a sindromului Down

În decembrie 2011, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat data de 21 martie drept Ziua mondială a sindromului Down şi a invitat toate statele membre, organizaţiile implicate în domeniu ale sistemului ONU şi alte organizaţii internaţionale, precum şi societatea civilă, inclusiv organizaţiile non-guvernamentale şi din sectorul privat, să se implice prin acţiuni pentru creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la sindromul Down.

„Cu noi, nu pentru noi” este tema Zilei mondiale a sindromului Down în 2023.

Cel mai complex centru din România pentru copiii cu Sindrom Down și Autism se construieşte la Parohia Mavrogheni.

Potrivit Naţiunilor Unite, incidenţa sindromului Down este între 1 din 1.000 până la 1 din 1.100 de nou-născuţi vii la nivel mondial. În fiecare an, între 3.000 şi 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială.

Ziua mondială a poeziei

UNESCO, recunoscând capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane, a emis, în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, o decizie pentru sărbătorirea anuală a Zilei mondiale a poeziei, la 21 martie.

Vezi și: 7 poeți din sinaxare

Ziua internaţională a pădurilor

Această sărbătoare este aniversată din 2013, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

Tema aleasă de Parteneriatul Colaborativ pentru Păduri în 2023 este: „Pădurile şi sănătatea”.

Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, proclamând Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale în anul 1966, a cerut comunităţii internaţionale să-şi intensifice eforturile pentru a elimina toate formele de discriminare rasială.

Tema din 2023 a Zilei internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale se concentrează pe urgenţa combaterii rasismului şi a discriminării rasiale, la 75 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Ultimele articole

1 mai: Ziua internaţională a muncii

1 mai: Ziua internaţională a muncii

În peste 90 de ţări din întreaga lume, la data de 1 mai este serbată Ziua internaţională a muncii, cunoscută şi sub denumirile de Ziua muncii sau Ziua internaţională a muncitorilor. 1 Mai este zi nelucrătoare în România și în alte state. În multe alte ţări, însă, Ziua...

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...