Satul clujean în 100 de mărturii

de | nov. 7, 2022

Un inedit muzeu al satului în online, dedicat patrimoniului cultural imaterial, compus din povestiri, amintiri și istorii personale va putea fi accesibil de la finalul acestei săptămâni pe pagina oficială a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, www.tradițiiclujene.ro, la secțiunea Cercetare. Este vorba despre un rezultat important al amplului proiect de cercetare, intitulat „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, derulat în acest an de instituția clujeană de cultură.

Majoritatea mărturiilor au fost culese în acest an de la trăitorii satului transilvan de către specialiștii Centrului, în urma deplasărilor în teren. O parte provin și din bogata arhivă a instituției, care deține numeroase fotografii etnografice, zeci de ore de filmări pe teren, înregistrări audio și consemnări de practici și obiceiuri culese din satele județului.

Iubitorii de cultură tradițională pot descoperi în mod gratuit tradiții și obiceiuri (înstruțatu’ boului, împreunatu’ olilor, căsătorie, naștere și înmormântare), rețete culinare (zama albă, zama de limbariță, balmoș, plăcinte de dulce și de post, plăcinte unsă cu groștior) experiențe de viață ale sătenilor (război, cătănie, munca în gospodărie, fuga pentru împlinirea dragostei), leacuri băbești, cântece, de dor, de jale, de înstrăinare, muzee și colecții de artă populară, etc.

Asemeni oricărui muzeu, în accepțiunea clasică a termenului, această „Colecție de mărturii” are funcția de a conserva și pune în valoare patrimoniul, în scopul cunoaşterii, educării şi recreării.

Am implementat o soluție inovatoare în cadrul  proiectului, aceea de a aduna într-un singur loc toate mărturiile pe care le-am întâlnit și înregistrat în satele clujene, pentru a aduce la viață tradiții aflate în memoria latentă a comunităților. Astfel, am propus un demers creativ, un „muzeu” accesibil online, unde sunt postate pentru început 100 de  astfel de mărturii. Colecția va fi  dezvoltată pe parcursul anilor, care va duce la creșterea interesului publicului pentru cultura tradițională.

Tot în online, pe website-ul oficial al instituției, va fi disponibilă în curând o expoziție multimedia. Aceasta cuprinde sute de fotografii, grupate pe cinci secțiuni: oameni, locuri, locuire, ocupații și obiceiuri.

Proiectul este realizat în parteneriat Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Colaboratori în proiect: Primăria Comunei Negreni și Asociația culturală „Pro Vision”, cercetători şi specialişti din diferitele domenii ale culturii tradiţionale.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” vă așteaptă să îi treceți pragul pentru a participa la o seară dedicată muzicii de cameră în compania Cvartetului Transilvan (Gabriel Croitoru - vioara I, Nicușor Silaghi - vioara a II-a, Marius Suărășan -...

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

La finalul acestei săptămâni, cei mici sunt așteptați să urmărească la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca aventurile unuia dintre cele mai cunoscute personaje din literatura pentru copii. Este vorba de Pinocchio, eroul spectacolului cu același nume, în regia lui...

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Primăria Municipiului Turda, Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda şi Asociația „Împreună Pentru Voi” Turda organizează în perioada 27 Februarie-1 Martie 2024 a patra ediție a concursului județean SCRISORI PENTRU MAMA. Știm că voi, copiii, le mulțumiți mamelor...