Satul clujean în 100 de mărturii

de | nov. 7, 2022 | Cultură

Un inedit muzeu al satului în online, dedicat patrimoniului cultural imaterial, compus din povestiri, amintiri și istorii personale va putea fi accesibil de la finalul acestei săptămâni pe pagina oficială a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, www.tradițiiclujene.ro, la secțiunea Cercetare. Este vorba despre un rezultat important al amplului proiect de cercetare, intitulat „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, derulat în acest an de instituția clujeană de cultură.

Majoritatea mărturiilor au fost culese în acest an de la trăitorii satului transilvan de către specialiștii Centrului, în urma deplasărilor în teren. O parte provin și din bogata arhivă a instituției, care deține numeroase fotografii etnografice, zeci de ore de filmări pe teren, înregistrări audio și consemnări de practici și obiceiuri culese din satele județului.

Iubitorii de cultură tradițională pot descoperi în mod gratuit tradiții și obiceiuri (înstruțatu’ boului, împreunatu’ olilor, căsătorie, naștere și înmormântare), rețete culinare (zama albă, zama de limbariță, balmoș, plăcinte de dulce și de post, plăcinte unsă cu groștior) experiențe de viață ale sătenilor (război, cătănie, munca în gospodărie, fuga pentru împlinirea dragostei), leacuri băbești, cântece, de dor, de jale, de înstrăinare, muzee și colecții de artă populară, etc.

Asemeni oricărui muzeu, în accepțiunea clasică a termenului, această „Colecție de mărturii” are funcția de a conserva și pune în valoare patrimoniul, în scopul cunoaşterii, educării şi recreării.

Am implementat o soluție inovatoare în cadrul  proiectului, aceea de a aduna într-un singur loc toate mărturiile pe care le-am întâlnit și înregistrat în satele clujene, pentru a aduce la viață tradiții aflate în memoria latentă a comunităților. Astfel, am propus un demers creativ, un „muzeu” accesibil online, unde sunt postate pentru început 100 de  astfel de mărturii. Colecția va fi  dezvoltată pe parcursul anilor, care va duce la creșterea interesului publicului pentru cultura tradițională.

Tot în online, pe website-ul oficial al instituției, va fi disponibilă în curând o expoziție multimedia. Aceasta cuprinde sute de fotografii, grupate pe cinci secțiuni: oameni, locuri, locuire, ocupații și obiceiuri.

Proiectul este realizat în parteneriat Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Colaboratori în proiect: Primăria Comunei Negreni și Asociația culturală „Pro Vision”, cercetători şi specialişti din diferitele domenii ale culturii tradiţionale.

Ultimele articole

Mai multe din Cultură
Zilele Teatrului de Păpuși Puck – 73 ani

Zilele Teatrului de Păpuși Puck – 73 ani

Duminică, 5 februarie 2023, se împlinesc 73 de ani de la înființarea Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca. Clujenii de toate vârstele sunt invitați să ia parte la evenimentul aniversar care va avea loc cu acest prilej la finalul acestei săptămâni. Sărbătoarea...

O MIE DE COCORI PENTRU PACE LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

O MIE DE COCORI PENTRU PACE LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația Para la Inteligencia Social, PLIS, din Fuengirola, Spania, Centrul Cultural Japonez și Centrul de Studii Japoneze...

Spectacolul „Don Quijote”, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Spectacolul „Don Quijote”, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Una din cele mai recente producții ale Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, spectacolul „Don Quijote”, după Miguel Cervantes, va avea o reprezentație la sediul instituției duminică, 22 ianuarie, de la ora 12.30. Totodată, sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 11,...