Ședință de lucru a Sfântului Sinod, dedicată evaluării și intensificării pastorației

de | iul. 21, 2021

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sa întrunit miercuri, 21 iulie 2021, în şedinţă de lucru, la Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La sedință a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de ceilalți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod.

Lucrările Sfântului Sinod au debutat cu o slujbă de Te Deum, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, săvârșită de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a celorlalți arhierei membri ai Sfântului Sinod.

În continuare, în Aula „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, după rostirea apelului nominal de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a deschis lucrările Sfântului Sinod, rostind un cuvânt introductiv în care a evidențiat faptul că evenimentele desfășurate în acest an au avut ca punct central pastorația:

„Lucrările Sfântului Sinod din această sesiune sunt legate de diferite aspecte ale vieții Bisericii. În mod deosebit, este Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul. Toate activitățile din acest an au avut ca punct central de convergență pastorația. În mod deosebit, la emisiunile posturilor de radio și televiziune ale Patriarhiei Române, dar și în Ziarul Lumina, au fost foarte multe solicitări adresate ierarhilor din diasporă sau din apropierea granițelor României, pentru a explica, a aduce mărturie despre activitățile Bisericii noastre în jurul granițelor României și în diaspora occidentală. Aici avem o concentrare deosebită în privința pastorației pentru românii din afara României. Apoi, anul comemorativ presupune și o grijă deosebită pentru cimitire și monumentele funerare. Se constată că este foarte mult de lucru pe teren în ceea ce privește evidențierea valorii liturgice și culturale a cimitirelor. Avem un început bun cu actualizarea Regulamentului pentru cimitire, care, cu contribuția și aprobarea Sfântului Sinod, a fost publicat, și este foarte important ca să punem în aplicare prevederile regulamentului pentru administrarea acestor cimitire”.

De asemenea, Patriarhul României a anunțat că în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod se aduc și precizări cu privire la canonizarea de noi sfinți, mai ales preoți mărturisitori din perioada comunistă. „Desigur, avem o mulțime de activități care au fost desfășurate și sunt evidențiate fie de către Cancelaria Sfântului Sinod, fie de diferite sectoare ale Administrației Patriarhale. Este important să reținem că avem o bucurie venită ca solicitare din partea a două comunități din afara României, și anume înființarea a două parohii noi, una în Slovenia, la Ljubljana, și alta în Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Aceasta arată că românii aflați în afara României conștientizează importanța menținerii legăturii lor spirituale cu Biserica Ortodoxă Română. Este o ședință de lucru, însă care are și aspecte practice, dar și aspecte duhovnicești. În cuprinsul acestei ședințe se aduc unele precizări privind viitoarea canonizare de noi sfinți, mai ales preoți mărturisitori și mari duhovnici din perioada comunistă. În anul 2025, acești mărturisitori și mari duhovnici din timpul comunismului vor fi, cu ajutorul lui Dumnezeu, trecuți în calendar pentru a sublinia, la împlinirea a 140 de ani de Autocefalie și 100 de ani de Patriarhat, importanța mărturisirii dreptei credințe și a promovării vieții creștine în istorie”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre, conform Ziarului Lumina.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a invitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, să susțină meditația duhovnicească, intitulată „Arhiereul – duhovnic al duhovnicilor. Responsabilitatea îndrumării duhovnicești a arhiereului față de păstorii de suflete”.

Apoi, membrii Sfântului Sinod s-au întrunit în comisiile sinodale pentru întocmirea referatelor privind problemele repartizate: Comisia pastorală, monahală și socială; Comisia teologică, liturgică și didactică; Comisia canonică, juridică și pentru disciplină; Comisia pentru comunități externe, relații interortodoxe, intercreștine și interreligioase.

Mai multe fotografii AICI

Sursa: Andrei Butu / Ziarul Lumina

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...