Sfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, Baia Mare

de | oct. 31, 2022

Duminică, 30 octombrie 2022, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul obştii credincioşilor din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Baia Mare, păstorită de Părintele Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, unde a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, şi a rostit cuvânt de învăţătură.

„Am revenit în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Baia Mare, care a fost întemeiată în 1999, iar în 2001 a fost pusă piatra de temelie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, care a aşezat biserica, la dorinţa ctitorului şi a credincioşilor, a Părintele Augustin Onea, care a întemeiat această biserică şi această parohie, sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. „De obicei venim şi sărbătorim, fie anticipat, fie la câteva zile după, cum este în cazul de faţă, la patru zile după sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, pentru că de cele două sărbători suntem ocupaţi cu alte slujiri şi mergem şi la Bucureşti, pentru sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În prezent păstoreşte aici Părintele Virgil Jicărean, care este consilier al sectorului patrimoniu sacru şi pictură bisericească în cadrul Episcopiei. De trei ani păstoreşte aici, după plecarea la Domnul a Părintelui Augustin Onea. Părintele Virgil continuă lucrările de pictare a bisericii, care sunt aproape de finalizare, şi, în final, va fi îmbrăcată şi în exterior în haină luminoasă şi va fi o sărbătoare frumoasă pentru cei peste 1.200 de credincioşi, care frecventează această biserică. Este o parohie mică în municipiu, în cartierul numit Valea Borcutului, plină de oameni credincioşi, harnici şi darnici. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a mai spus Preasfințitul Părinte Iustin.

 

Sfânta Liturghie Arhierească

Un sobor ales de preoţi şi diaconi a slujit la acest hram. Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Adrian Mihali, consilier administrativ, Pr. Ionuţ Todorca, consilier cultural, Pr. Virgil Jicărean, consilier pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească şi paroh, Pr. Andrei Gavriş, contabil şef, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Călin Iosip, inspector al sectorului patrimoniu, Pr. Dan Sidău, directorul Centrului Pastoral Cultural „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmaţiei, Arhid. Teodosie Bud, consilier erparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare și Ipod. Vasile Pop. S-au mai rugat alături de Preasfințitul Părinte Iustin și alți preoți din parohiile din municipiul Baia Mare, precum ți din localitățile din împrejurimi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, şi de corul bisericii, dirijat şi înfiinţat de Prof. Raluca Gligan, preoteasă. Între credincioşi s-au aflat deputatul Gabriel Valer Zetea, membru în Adunarea Naţională Bisericească, şi senatorul Dan Ivan.

 

Cuvântul de învăţătură

Vastul cuvânt de învăţătură al Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin a făcut referire la evanghelia duminicii, despre bogatul nemilostiv şi săracul Lazăr.

„În această perioadă are loc cinstirea morţilor prin prezenţa noastră lângă mormintele celor dragi, aprinderea de lumânări şi depunerea de flori, ca un semn că noi înţelegem, credem şi mărturisim că iubirea este mai puternică decât moartea şi că moartea nu ne desparte pe unii de alţii decât fizic, noi rămânem cu cei plecaţi într-o legătură de iubire, pecetluită de credinţa pe care o avem şi pe care am mărturisit-o împreună în timpul vieţii cu cei dragi care ne-au plecat: părinţi, fraţi, surori, copii, soţi, soţii şi care se încheie aşa: aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să vie. Amin. Deci, moartea fizică şi depunerea osemintelor celor adormiţi într-un mormânt este, de fapt, tot un act de cinstire, pentru că la capul fiecăruia dintre cei adormiţi aşezăm o cruce. Crucea este semnul pătimirii, al suferinţelor de tot felul, dar este şi semnul de netăgăduit al biruinţei şi învierii. Şi atunci, mormântul şi sicriul sunt un fel de chivot pentru noi, creştinii. În sicriu nu este cadavru, ci sunt oseminte, pentru că acel om a participat la viaţa Bisericii, a fost botezat şi prin toată viaţa lui participativă la viaţa Bisericii s-au sfinţit nu doar sufletul, mintea şi inima, ci întreaga lui fiinţă. De aceea, cimitirele sunt locuri sacre şi profanarea de morminte este sancţionată de lege. Cimitirul pentru noi este ca un fel de dormitor pentru un somn mai lung. Aşa se şi traduce cuvântul cimitir: dormitor”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin.

„În această duminică unică, Mântuitorul, în mod intenţionat şi ca un Dumnezeu inspirat, trage vălul de pe veşnicie ca să vedem ce este dincolo de viaţa aceasta, iar pericopa evanghelică ce se citeşte în această duminică tocmai despre acest lucru este”, a specificat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Mântuitorul spune Apostolilor şi celor care erau de faţă o pildă, ca să înţeleagă că viaţa nu se termină aici, ci există un dincolo. Şi spune pilda bogatului nemilostiv şi a mult pătimitorului săracul Lazăr.”

Cateheza din această duminică s-a referit la mărturisirea păcatelor prin spovedanie şi iertarea pe care o face Mântuitorul prin gura preotului duhovnic: „Venind în faţa preotului, îţi mărturiseşti păcatele. Acelea pe care le-au scris demonii în cartea neagră a vieţii. Acelea care nu sunt pe placul lui Dumnezeu şi le-a scris vrăjmaşul în momentul în care le-au mărturisit şi ai primit dezlegare s-au şters. Şi a dispărut din cartea neagră a demonului, care ne urmăreşte tot timpul. Depresia este o boală demonică. Omul nu mai atârnă de Dumnezeu, nu mai poate comunica, nu se mai poate ruga, nu se mai poate concentra. Şi-a pierdut aproape toate formele spirituale din mintea lui şi cade pradă gândurilor. Nu mai vrea să trăiască, nu mai vrea să lupte, nu mai simte sens, nu mai simte bucurie, nu mai simte fericire în viaţă şi nu-i mai poate mulţumi lui Dumnezeu pentru darul vieţii, pe care i l-a dat. Oricât ar fi de grea viaţa şi oricâte suferinţei ai avea, e unicul dar pe care ni l-a făcut Dumnezeu şi-i suprem.”

Iar apoi, în continuare, Preasfințitul Iustin s-a referit la judecata particulară şi judecata finală: „Judecata particulară nu este irevocabilă şi definitivă. Aici este cheia şi argumentul pentru care Biserica face rugăciuni. Am vorbit de luminaţie. Facem, pentru cei adormiţi, slujbe la trei zile şi-i aşezăm în mormânt, apoi facem la 7 zile, la 9 zile, şi, în special, la 40 de zile facem parastas, pentru că se spune că sufletul rămâne 40 de zile cum a rămas Mântuitorul după Înviere, şi apoi facem în fiecare an, după tradiţia istorică a Bisericii lui Hristos. Sentinţa nu-i definitivă. Va veni judecata finală, la sfârşitul istoriei, pe care noi o mărturisim, şi când totuşi, totuşi se poate schimba. Binele pe care l-a făcut omul, în mii de ani cât bine se face! Şi atunci va contabiliza la sfârşitul istoriei tot binele pe care l-a propagat în lume, lumina pe care a propagat-o în lume. Omul acela va primi cununa şi răsplata după binele făcut. Cât bine se face până la sfârşitul istoriei! Şi atunci va contabiliza la sfârşitul istoriei tot binele pe care l-a provocat în lume. Răul, la fel. Pedofilia este, de exemplu, atacul demonilor la îngeri. Aceasta este pedofilia, demonică. Acestea, făcute în mod demonic, vă daţi seama cât rău fac în continuare? Se amplifică, se rostogolesc. Şi atunci judecata şi pedeapsa va fi cumplită. Să nu ajungem niciunii dintre noi în loc de chin ca şi bogatul şi să ne pregătim de aici, în vremea vieţii noastre. Oamenii se pot mântui şi pe ultima sută de metri. Omul poate să se sfinţească prin dezpătimire, prin abandonarea lucrurilor rele şi a păcatelor, prin multă rugăciune şi interiorizare, şi lumină, pe care suntem datori să o facem în jur, că aşa a zis Mântuitorul”, a spus în cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Iustin.

 

Distincţii

Părintele paroh Virgil Jicăreanu a fost distins cu Ordinul Cultural „Crucea Nicolae Steinhardt”, cea mai importantă distincţie culturală a Episcopiei, pentru truda de câţiva ani, ca responsabil pentru patrimoniul Episcopiei, la refacerea Palatului Cultural din Sighetu Marmaţiei şi pregătirea celei mai mari restaurări şi reabilitări ca Palat Pastoral Cultural ce poartă numele Sfântului Iosif Mărturisitorul din Maramureş. Binefăcătorul Vasile Sabău, patron de firmă, a fost distins cu Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” pentru laici. Apoi, Părintele paroh Virgil Jicărean a prezentat credincioşilor Sfintele Moaşte ale Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, pe care le-a primit din Sfântul Mute Athos pentru acest sfânt locaş de închinare şi care vor fi aşezate spre închinare, după care a adus mulţumirile de rigoare pentru toţi binefăcătorii parohiei şi pentru sobor şi a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, pictată de Gabriel Solomon, iar pictorul Mihai Covaci a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin două icoane pe lemn, restaurate, cu Iisus Hristos Învăţătorul şi cu Maica Domnului într-o scenă de pietate.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Joi, 13 iunie 2024, praznicul Înălțarea Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare, a rostit cuvânt de învățătură, după...