Sfânta Liturghie Arhierească de lăsatul secului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | feb. 27, 2023

Duminică, 26 februarie 2023, Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, a lăsatului sec de brânză, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

„În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai se face în toate bisericile ortodoxe lăsatul secului pentru Postul cel Mare şi Sfânt al Învierii Domnului. Sunt 47 de zile de pregătire duhovnicească intensă, prin sporirea rugăciunii, prin postirea după puteri şi înmulţirea faptelor bune, creştine şi milostive”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

„În această duminică suntem chemaţi să punem drept temelie a luptei noastre duhovniceşti, pe care o începem într-un război nevăzut cu un vrăjmaş nevăzut, dar extrem de viclean şi care are atât de multe capcane în parcursul urcuşului nostru duhovnicesc. Punem început iubirea şi iertarea, pentru că doar dacă înţelegem să petrecem în comuniune, în iubire şi iertare, reuşim să pătrundem şi să trecem toate ispitele vrăjmaşului, aşa cum spunea Sfântul Antonie cel Mare, cu smerenie. Deci lupta ce ne stă înainte este una pur duhovnicească. Biserica noastră Ortodoxă, ca şi o mamă duhovnicească, ne dăruieşte toate armele ei, slujbele înmulţite, Liturghia Darurilor înainte Sfinţite, Canonul Sfântului Andrei Criteanul, iar creştinii, fiii şi fiicele Bisericii noastre Ortodoxe, sunt profund preocupaţi de pregătirea lor duhovnicească, pentru că în această perioadă se vor mărturisi şi se vor împărtăşi mai frecvent şi vor participa mai des la Sfintele Slujbe care îi ajută în urcuşul lor duhovnicesc”, a explicat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

Ierarhul a precizat că a slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare pentru a pregăti credincioşii care frecventează Catedrala, împreună cu soborul părinţilor slujitori, pentru acest început binecuvântat de post.

Sfânta Liturghie Arhierească

Sfânta Liturghie Arhierească de lăsatul secului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare  Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarh, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciscai, dohovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Adrian Morar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Vasile Petru Bud, Diac. Vlad Nechita și Ipod. Vasile Pop. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Paula Bondre.

Cuvântul de învăţătură

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un vast şi folositor cuvânt de învăţătură despre iertare, post, în întregul înţeles duhovnicesc al cuvântului, şi despre neagonisirea celor materiale.

„Suntem în Duminica numită a Izgonirii lui Adam din Rai sau Duminica lăsatului secului pentru Postul cel Mare şi Sfânt al Învierii Domnului. Începând din această seară, cu Vecernia numită a Iertării, când Biserica ne învaţă, după tradiţia ei seculară şi după tipicul mare al Bisericii Răsăritului, că la Vecernia din această seară, la marea catedrală din Constantinopol, Sfânta Sofia, la toate mănăstirile mari, care aveau sute, mii de monahi, din toată Ortodoxia Răsăriteană şi în toate bisericile cu slujitorii înţelepţi şi luminaţi se făcea Vecernia Iertării, iar după această Slujbă, atât clerul, deci preoţii între ei, cât şi faţă de popor, îşi cereau iertare dacă le-au greşit cu ceva, cât şi credincioşii întreolaltă se îmbrăţişau şi-şi ofereau iertare cu iubire. Fără rezervă. De ce? Toate sunt aşezate în mod inspirat şi luminat de Duhul Sfânt, pentru că pericopa evanghelică ce se citeşte la Sfânta Liturghie din această duminică tocmai acest lucru ni-l cere. Spune Mântuitorul: De nu veţi ierta oamenilor greşalele lor, nici Tatăl vostru Cel din Ceruri nu vă va ierta greşalele voastre. Iar de veţi ierta oamenilor greşalele lor, şi Tatăl vostru Cel din Ceruri ierta-vă-va greşalele voastre. Este o simetrie perfectă. Cu ce măsură, zice Mântuitorul, măsuraţi, cu aceea vi se va măsura”, a spus Preasfințitul Episcop Iustin.

În continuare, Preasfinţia Sa a vorbit despre războiul omului cu cel nevăzut, cu diavolul, un război greu şi dificil:

„De ce este această pericopă evanghelică cu iertarea la începutul Postului? Pentru că, spun Sfinţii Părinţi, nu poţi începe un război atât de mare, fiind în război cu diavolul cel nevăzut şi cu toate capcanele, cursele şiSfânta Liturghie Arhierească de lăsatul secului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare ispitele lui, fiind în război cu lumea, cu semenii tăi, cu cei din preajma ta sau chiar cu propria ta familie, că se întâmplă şi aşa. Tu nu poţi, nu vei reuşi să-l duci războiul la bun sfârşit, pentru că trebuie să te eliberezi de acest întuneric care-l cuprinde pe om în stare de mânie, în stare de pizmă, în stare de ură. E un întuneric care cuprinde mintea. Omul în stare de ură, de pizmă, de mânie este mereu cu gândul la răzbunare. Mereu cu gândul să facă rău. Să-şi răzbune propriul eu, propriul orgoliu. Acesta-i orgoliu. Şi atunci devine nefiresc, iraţional şi instinctual omul. Ca animalele, care se sfâşie fără să gândească. Ele n-au raţiune. Ele se manifestă instinctual. Omul care are lumina iubirii şi a iertării şi comuniunea păcii cu ceilalţi este omul în stare firească, în stare pură. În armonie. Cum l-a creat Dumnezeu pe Adam la început. De la căderea lui Adam a avut loc degradarea stării omului şi urmarea degradării, ca într-o boală care se agravează. Urmare a degradării stării interioare a omului, a minţii, a inimii, a trupului, s-a degradat şi starea fizică atât de puternic, încât, în cele din urmă, Adam, care putea rămâne nemuritor dacă rămânea în comuniune cu Dumnezeu, a devenit muritor. Totul se sfârşeşte cu moartea. În această perioadă suntem chemaţi de către Sfânta Biserică să ne recâştigăm firescul şi normalitatea firii noastre. Spune Părintele Rafael Noica, ce a vieţuit în Mănăstirea Essex, în Anglia, şi care, în ultimii ani, după `90, a venit şi s-a stabilit undeva prin Munţii Apuseni, că Ortodoxia este normalitatea sau starea firească a omului. Nu-i nimic ieşit din comun. Dacă eşti ortodox trebuie să fii un om normal din toate punctele de vedere: să gândeşti normal, să vorbeşti normal, să trăieşti normal, firesc. Aşa cum, după preceptele evanghelice şi poruncile divine, aceasta-i normalitatea. Asta-i ortodoxia, legea firii, aşa cum ne-a aşezat-o Dumnezeu. Ori, în această perioadă noi tocmai acest lucru îl facem: căutăm să ne recâştigăm normalitatea. Vedeţi că lumea devine din ce în ce mai alienată din toate punctele de vedere. Se degradează. Derapează. Şi devine urâtă. Înfricoşătoare. Înspăimântătoare, pentru că nu mai este firească şi normală. Nu mai trăieşte firesc şi normal”, a mai spus Preasfințitul Părinte Iustin.

La toate acestea şi la încă multe altele a făcut referire şi a îndemnat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin credincioşii să ia aminte şi să urmeze căile cele drepte pentru a deveni buni creştini, creştini adevăraţi.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Mai multe poze aici:

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă Lucăceni

Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă Lucăceni

Duminică, 28 iulie 2024, a 5-a după Pogorârea Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Lucăceni, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare, cu ocazia...

Hramul bisericii din Strâmtura Valea Satului

Hramul bisericii din Strâmtura Valea Satului

Duminică, 21 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica din Strâmtura Valea Satului, cu ocazia cinstirii hramului sfântului locaș de închinare, al cărui protectori sunt Sfântul...