Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare

de | mai 6, 2024

Luni, 6 mai 2024, a doua zi a Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, în prezenţa unui sobor de preoţi şi diaconi.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Pr. Dr. Cristian Boloş, paroh, Pr. Radu Şimonca, coslujitor, Pr. Sadu Sabou de la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Pr. Prof. Octavian Mirişan, profesor de Religie, Pr. Lucian Tompoş de la biserica „Naşterea Maicii Domnului”, Pr. Coriolan Nastai, pensionar, Pr. Ioan Dobrican de la biserica „Naşterea Domnului”, contabilul protopopiatului, Pr. Cristian Peteri de la biserica „Sfântul Gheorghe”, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Diac. Georgio Cristian Vălean. 

Preasfințiul Părinte Iustin a rostiti și un cuvânt de învățătură:

„Odată cu intrarea păcatului în lume, păcatul neascultării, mintea, inima, gândirea, trupul, fiinţa întreagă a omului, create după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, s-au destabilizat şi a intrat în viaţa omului eroarea, cum intră în tehnologie, în lucrurile create de minţi inteligente, uneori, eroare, cum intră eroare la marile creaţii ale umanităţii, la navele care parcurg Universul şi ajuns în spaţiul extraterestru, şi acolo se întâmplă eroare. Totu-i reparabil, dacă nu duce la catastrofă. Aşa a trebuit să repare Dumnezeu eroarea intrată în viaţa omului şi nu putea nimeni de pe pământ a o repara, numai Dumnezeu. Şi care este calea pe care a găsit-o? Să înţelegem taina întrupării, activităţii, pătimirii, răstignirii, morţii şi învierii Domnului. Şi nevoia a venit din iubire. Nevoia sau lucrurile împlinite prin constrâgere şi din obligaţie nu sunt confortabile. Le faci, dar nu te zidesc, te amărăsc. Aşa este şi cu planul lui Dumnezeu pentru mântuirea neamului omenesc. A făcut-o din iubire. Nemărginită iubire faţă de zidirea Lui cea căzută. Că cerul şi pământul, universul întreg sunt opera lui Dumnezeu. Acum, că face parte din două lumi: materială din pământ şi spirituală din Dumnezeu, omul este capodopera lui Dumnezeu. Nu putea să-Şi lase capodopera stricăciunii, degradării şi în cele din urmă să ajungă, cum ajung lucrurile nefolositoare, într-un cimitir de fiare vechi. În neant. Definitiv.”, a spus ierarhul.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Ramona Socolan. 

AUTOR: Andrei Fărcaş

FOTO: Arhid. Vasile Pop

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mânăstirii Rohia

Hramul Mânăstirii Rohia

Vineri, 10 mai 2024, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea unui mare sobor de...

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Marţi, 7 mai 2024, în a treia zi a Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Habra de la Groşi – Baia Mare, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea...