Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”

de | feb. 6, 2023

Duminică, 5 februarie 2023, a Vameşului şi a Fariseului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Sfânta Liturghie Arhierească

După întâmpinarea frumoasă făcută de tinerii din Asociaţia Catedralei A.T.O.C.E.M., Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în fruntea unui sobor alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarh, Pr. George Breaz, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciscai, dohovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Adrian Morar, Arhid. Teodosie Bud,consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Vlad Nechita şi Ipod. Vasile Pop. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Paula Bondre. Între credincioşi s-au aflat primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari, fostul subprefect Ludovica Pârvu şi alţi oficiali.

Rugăciune smerită, primită de Dumnezeu

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un vast cuvânt de învăţătură la pericopa Evangheliei duminicii, a Vameşului şi a Fariseului, de la Sfântul Evanghelist Luca, vorbind întâi despre perioada Triodului, în care am intrat şi despre semnificaţia ei:

„Înţelesul duhovnicesc al acestei perioade este intensificarea lucrării duhovniceşti prin mai multă rugăciune şi nu de orice fel. Rugăciune smerită, ca să fie bine primită de Dumnezeu. Prin intensificarea participării mai frecvente la Sfintele slujbe, care devin mai lungi şi mai profunde şi se adresează sufletului fiecăruia dintre noi. Trezirea sufletului din starea de neglijenţă sau împrăştiere sau lipsă de veghe sau vigilenţă asta facem în această perioadă. Şi apoi, postim după puteri. Şi toate acestea, rugăciunea, participarea mai frecventă la slujbe, spovedania, când este nevoie, şi împărtăşirea cât mai deasă ne schimbă, ne transformă în oameni mai buni, mai îngăduitori, mai iertători, mai iubitori de semeni şi mai milostivi. Suntem deschişi spre suferinţa şi nevoile celorlalţi şi înţelegem mai bine menirea noastră că este aceea de a face binele, nu răul. Binele, spune Părintele Nicolae de la Rohia, presupune efort şi îl fac numai cei care au demnitate, personalitate, verticalitate, care au un simţ al valorilor. Şi presupune efort. Răul îl poate face oricine, stă la îndemâna oricui. Nu presupune efort, pentru că răul în sine este o eroare, nu este o lucrare. Sigur, poate deveni foarte dăunător şi grav, când omul persistă în rău.”

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dăruit doamnei avocat Ludovica Pârvu, fost subprefect al judeţului Maramureş, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” ca răsplată a binefacerilor pe care le-a făcut de-a lungul timpului Episcopiei, o recunoaştere a relaţiei bune pe care a avut-o cu Episcopia de-a lungul anilor şi ajutorului pe care l-a oferit Eparhiei.

Andrei Fărcaş, readctor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Mai multe poze aici:

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

În duminica a 17-a după Rusalii, 18 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Soborul slujitor...

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Vineri, 2 februarie 2024, de sărbătoarea închinată Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Moisei, județul Maramureș, cu ocazia hramului de iarnă al...