Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”

de | nov. 28, 2022

Duminică, 27 noiembrie 2022, a XXX-a după Sfintele Rusalii, a Dregătorului bogat – Păzirea poruncilor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi şi a rostit cuvânt de învăţătură.

„Suntem în cea de a doua duminică a Postului Naşterii Domnului, post de bucurie, un post de pregătire pentru praznicul venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu, în care suntem rugaţi să împreunăm această lucrare duhovnicească cu înmulţirea rugăciunii şi cu fapta bună”, a specificat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”„Sfânta Evanghelie de astăzi ne prezintă problemele existenţiale ale vieţii unui tânăr. Şi anume, care sunt priorităţile vieţii? Tânărul din Evanghelia de astăzi era educat, era din înalta societate, cu un rang înalt, şi peste toate acestea era şi bogat. Capitalul lui cel mai de preţ era tinereţea, cu preocupările şi întrebările ei. Le avea pe toate, însă îi lipsea ceva. Avea o nelinişte interioară şi a cerut Bunului Învăţător, adică Mântuitorului, Învăţătorul cel Veşnic, să-i descifreze care este răspunsul la neliniştea lui. El căuta Împărăţia Cerurilor, însă n-a avut problemele aşezate pe priorităţi în viaţa lui, deoarece, când Mântuitorul i-a spus că-i mai lipseşte o virtute ca să intre cu adevărat în Împărăţie, să meargă să vândă tot ce are şi să împartă săracilor şi să-L urmeze pe Hristos, acest lucru nu l-a putut face. Deci, tinerii sunt chemaţi să prioritizeze, să îşi rânduiască viaţa în aşa fel, încât preocupările pământeşti, preocupările vitale şi necesare ale vieţii, pregătirea, profesia, viaţa şi statutul ei social să fie o stare de permanenţă, iar sufletul şi veşnicia, viaţa de dincolo, să fie o stare de veghe neîncetată, pentru că sufletul este cel mai de preţ. Despre aceasta este pericopa evanghelică de astăzi şi noi Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că suntem la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, după ce din primăvară în vară, până în toamna târziu, suntem în teritoriu, la chemarea preoţilor, la hramurile mănăstirilor, la evenimentele bisericeşti. Iată-ne în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, spre bucuria credincioşilor şi a slujitorilor de aici. Credincioşii sunt lipsiţi de prezenţa şi slujirea noastră pe parcursul întregului an. Suntem doar la Paşti, la Crăciun, la Rusalii, în Postul Crăciunului şi în Postul Mare mai frecvent prezenţi cu ei şi ne bucurăm să fim împreună. Slavă lui Dumnezeu pentru toate”, a spus Preasfințitul Episcop Iustin.

Sfânta Liturghie Arhierească

Ca de fiecare dată, tinerii din Asociaţia Tinerilor Creştin Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană l-au primit pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu multă bucurie şi recunoştinţă pentru că se află în mijlocul lor şi al credincioşilor.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Ierom. Serafim Bilţ, eclesiarhul Catedralei, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru disciplina Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Dr. Valeriu Vana, Pr. Marcel Donca, din Parohia Vicea, Protopopiatul Chioar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Vasile Petru Bud şi Diac. Vlad Nechita.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Paula Bondre, dirijorul titular începând de azi. Numărul credincioşilor a fost atât de mare, cât la un praznic împărătesc.

Cuvântul de învăţătură

Un cuvânt de învăţătură plin de învăţături duhovniceşti a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pornind de la perioada în care ne aflăm, a Postului Naşterii Domnului, şi apoi de la Sfânta Evanghelie a duminicii, a Dregătorului bogat – Păzirea poruncilor. Dintre sfaturile pe care Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a dat tinerilor de azi, am reţinut:

„Tinerii ar trebui, să nu fie în situaţia tânărului bogat din Evanghelia de astăzi, să nu se lase duşi de valul materialist, îmbogăţirea facilă cu orice preţ. Şi lumea de azi oferă „paradisul” pământesc. Totul este înşelătorie.Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Este fals. Bogăţia aparentă care se oferă nu foloseşte la nimic. Dacă n-ai educaţie, dacă n-ai principii, dacă n-ai cei şapte ani de acasă, dacă n-ai credinţă în Dumnezeu, dacă nu ştii să-ţi hotărăşti priorităţile în viaţă şi să-ţi fixezi esenţialul. Aceste lucruri le spune Mântuitorul astăzi tinerilor: să fiţi legaţi mereu de cer. Nu vă dezlegaţi de sursa vieţii. Nu vă rupeţi de cer, de Dumnezeu. Pământul ucide. Al pământului va fi tot ce este materie din noi. Sufletul este al lui Dumnezeu. Cu acela trebuie să ţinem pe verticală legătură cu Dumnezeu. Acest suflet, care este de la Dumnezeu, trebuie să îl păstrăm cât mai curat, blând, bun şi echilibrat. Sufletul ne dă expresia existenţei noastre. Privirea noastră este expresia ochilor sufleteşti. Ochii exprimă starea noastră interioară, a sufletului nostru. Să ai o privire blândă, că atunci ai un suflet blând, o vorbă aşezată, o vorbă blândă, o înţelegere adevărată şi matură a lumii în care trăieşti şi să te pregăteşti serios pentru viaţă, cum se spune în înţelepciunea Sfinţilor Părinţi: să faci lucrurile ca şi cum tot ar depinde de tine şi să laşi restul în grija lui Dumnezeu. Să nu-ţi pui ţintă: vreau să fie aşa, pentru că poate Dumnezeu vrea să fie altfel. Faci cum totul ar depinde de tine şi laşi în seama lui Dumnezeu să decidă El, că doar Duzmnezeu ştie ce e mai bine pentru tine. Şi, în cele din urmă, să ştii să-ţi fixezi priorităţile, că asta este esenţa pericopei evanghelice de astăzi. Tânărul n-a putut să se decidă. A vrut mai mult, a vrut să fie cu Dumnezeu, a vrut să fie în Împărăţie, dar n-a putut să renunţe la cele materiale. A fost prea legat de bogăţia lui. A renunţat mai târziu, dar n-a renunţat când a fost chemat… Deci, să avem în viaţă priorităţi. Şi prioritatea priorităţilor în viaţă este sufletul omenesc”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin.

Distincţii

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a distins pe emeritul profesor de muzică Ion Săcăleanu cu Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” ca o recunoaştere a întregii activităţi artistice şi a înfiinţării Fundaţiei „Nicolae Steinhardt”, împreună cu Mănăstirea Rohia şi prietenii şi colegii marelui om de cultură, precum şi a faptului că a fost primul ei secretar ani la rând şi a participat la activităţile ei. Azi, Fundaţia „N. Steinhardt” desfăşoară o activitate prodigioasă, cunoscută la nivel naţional, între care se înscrie editarea operei complete a marelui eseist şi om de cultură.  De asemenea, soţia Dr. Ioana Mailatescu Săcăleanu, care îi este alături, a fost distinsă cu Medalia „Nicolae Steinhardt”, pentru întreaga sa activitate culturală şi medicală.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Târnosirea bisericii din Parohia Santău, Protopopiatul Carei

Târnosirea bisericii din Parohia Santău, Protopopiatul Carei

Duminică, 7 iulie 2024, a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Santău, Protopopiatul Carei, unde a resfințit biserica parohiei, a binecuvântat noul lumânărar și a...

Hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă

Hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă

Luni, 24 iunie 2024, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mânăstirea Scărişoara Nouă și-a serbat hramul. Au slujit, cu această ocazie, trei ierarhi: Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Siluan,...

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Joi, 13 iunie 2024, praznicul Înălțarea Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare, a rostit cuvânt de învățătură, după...