Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

de | apr. 14, 2024

Duminică, 14 aprilie 2024, a patra din Postul Mare, al Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” Bârsana, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Pr. Tudor Bârsan, slujitor al mănăstirii, Pr. Marcel Oprişan, parohul din Bârsana, Pr. Florin Marius Bizău, de la Valea Muntelui – Bârsana, Pr. Simion Iuga din Năneşti, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Diac. Ionuţ Hotico. De asemenea, la slujbă a asistat și maica stareță, stravrofora Filofteia Oltean. 

La Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Iustin a rostit și un cuvânt de învățătură:

„În post udăm pământul inimii cu lacrimile căinţei duhovniceşti, chiar dacă nu sunt fizice, plângem duhovniceşte pentru păcate şi în acest fel ne pregătim pentru recolta duhovnicească pe care urmează să o culeagă Dumnezeu din viaţa noastră. Suntem într-o fumoasă duminică din Postul Mare, a patra, numită a Sfântului Ioan Scărarul. Am trecut de jumătatea celor 40 de zile şi chiar de jumătatea postului, care ţine şapte săptămâni, şi iată-ne în incinta sacră a acestei mănăstiri, care este o Grădină a Maicii Domnului şi a Sfinţilor, cultivată cu multă osteneală de măicuţele care vieţuiesc aici, prin florile rugăciunilor, dar mai ales prin eforturile ziditoare ale jertfei lor pentru a ne dărui aceste frumuseţi nouă, maramureşenilor, românilor şi tuturor iubitorilor de frumos. Şi aşa cum suntem, aproape ca la sărbătoarea hramului, nu atât de mulţi, suntem florile vii în Grădina Maicii Domnului şi noi, alături de florile pe care le cultivă măicuţele. În această perioadă a Postului cel Mare Biserica ne aşază o succesiune de rânduieli şi învăţături şi duminicile sunt numite cu un nume anume.”

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la priceasnă a cântat şi grupul de măicuţe din mănăstire, împreună cu Maica stareţă Filofteia.

S-au rugat împreună cu credincioşii deputatul Gabriel Valer Zetea, membru în Adunarea Naţională Bisericească din partea Maramureşului, primarul Teodor Ştefanca al comunei Bârsana și Col. r. Ştefan Bora.

După otpust, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu soborul a oficiat o slujbă de pomenire pentru întemeietorul Mănăstirii Bârsana de azi, Părintele Gheorghe Urda, fost paroh în Bârsana timp de peste trei decenii.

AUTOR: Andrei Fărcaş | Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

FOTO: Arhid. Vasile Pop | Consilier eparhial pentru misiune și protocol 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti

Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti

Marţi, 21 mai 2024, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de târnosire și a slujit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului la biserica Mânăstirii „Sfinţii Împăraţi...

Hramul Mânăstirii Ieud

Hramul Mânăstirii Ieud

În Duminica a III-a după Paști (a Sfintelor Femei Mironosițe), 19 mai 2024, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Ieud cu ocazia hramului și a binecuvântat lumânărarul nou construit....

Hramul Mânăstirii Rohia

Hramul Mânăstirii Rohia

Vineri, 10 mai 2024, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea unui mare sobor de...

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Marţi, 7 mai 2024, în a treia zi a Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Habra de la Groşi – Baia Mare, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea...