Sfânta Liturghie în Baia Mare de Înălţarea Domnului

de | mai 30, 2023

Joi, 25 mai 2023, de praznicul împărătesc „Înălţarea Domnului”, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” din Baia Mare. Biserica este situată în apropiere de intrarea feroviară în oraş, prima biserică terminată complet şi târnosită după 1989. Slujirea Arhierească a fost prilejuită şi de aniversarea împlinirii a 80 de ani de viaţă a preotului ctitor Gheorghe Bălan, consilier eparhial onorific, care a mai construit, în plin comunism între anii 1980-1985, încă o biserică în Baia Mare, biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”.

„Am revenit la biserica „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” din municipiul Baia Mare, biserică ctitorită în zona Gării CFR de către Părintele Gheorghe Bălan, fost consilier eparhial, care ieri a împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Sfânta Liturghie în Baia Mare de Înălţarea Domnului„Venim de acest mare praznic al Înălţării Domnului, care este şi Ziua Eroilor, deşi avem o biserică în Baia Mare cu hramul „Înălţarea Domnului”. Întrucât anul acesta, la începutul lunii septembrie, vom sfinţi această biserică, am socotit să venim astăzi ca să le facem bucurie credincioşilor, Părintelui Gheorghe, care a fost consilier al Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian timp de 20 de ani, şi credincioşilor şi părinţilor slujitori de aici, şi să-i aducem mulţumire lui Dumnezeu în această zi de mare sărbătoare, pentru darurile cu care l-a înzestrat pe Părintele Gheorghe şi pentru felul în care a lucrat Dumnezeu în mod minunat prin râvna, jertfelnicia şi dăruirea Lui. A ctitorit două biserici în muncipiul Baia Mare, plus lucrările importante la Centrul nostru Eparhial. Rugăm pe Dumnezeu, pe Mântuitorul Iisus Hristos, care a împărtăşit la Înălţarea Sa la Cer Sfinţilor Săi ucenici şi Apostoli binecuvântare, să-i dăruiască şi Părintelui Gheorghe binecuvântare în continuare, îndelungată în zile, cu sănătate sufletească şi trupească şi să se bucure încă de slujire împreună cu cei doi Părinţi, Milan Bălan şi Andrei Marius Pop, care slujesc aici la Sfântul Altar şi să le facă bucurie credincioşilor, care îl iubesc şi preţuiesc foarte mult, ca de altfel toţi preoţii, pentru că, în calitate de consilier, i-a îndrumat şi pe preoţi şi pe monahi în ce priveşte activitatea edilitar-gospodărească. Slavă lui Dumnezeu pentru sănătatea pe care i-a dat-o şi pentru toată lucrarea pe care i-a săvârşit-o în biserică prin darurile Sale”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

 

Sfânta Liturghie Arhierească

Primirea deosebit de caldă făcută Întâistătătorului Eparhiei, la sosire în incinta bisericii „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli”, a fost urmată de Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie, oficiată de un sobor ales de clerici. Din sobor au fpcut parte Pr. Milan Bălan, consilier eparhial teologic-educaţional şi paroh, Pr. Andrei Marius Pop, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, coslujitor, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Conf. Univ. Dr. Habil. Adrian Gheorghe Paul, prodecan al Facultăţii de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Pr. Gheorghe Bălan, consilier eparhial onorific, Pr. Ioan Pop, consilier eparhial onorific, Pr. Lect. Univ. Dr. Dorinel Dani, slujitor aici, Pr. Gheorghe Codrea, pensionar, Pr. Vasile Trif, pensionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop.

La ectenia pentru cei adormiţi au fost pomeniţi Eroii Neamului, pentru jertfa supremă pe care au făcut-o întru apărarea patriei, pentru demnitatea naţională şi credinţa strămoşească. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, şi corul pe patru voci al parohiei, dirijat de Eugen Indre. La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiat un polihroniu de mulţumire pentru darurile revărsate asupra părintelui protoiereu ctitor Gheorghe Bălan şi credincioşilor pe care i-a păstorit în cei 60 de ani de slujire preoţească şi de ajutor în continuare de la Dumnezeu pentru anii care urmează.

 

Sfânta Liturghie în Baia Mare de Înălţarea Domnului

Cuvântul de învăţătură

Un lămuritor cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a praznicului Înălţării Domnului la Cer, momentul în care se vorbeşte în Sfânta Evanghelie despre Înălţarea la Cer şi semnele identităţii Mîntuitorului: „Sfinţii Aposoli erau nedumeriţi, crezând că văd un duh. Semnele identităţii Mântuitorului sunt dovada că este Hristos autentic, şi aceasta trebuie să reţinem în mintea noastră, cu care vom pleca din lumea aceasta. Mintea merge împreună cu sufletul şi cu memoria sau cu hard-discul memoriei, pentru cei tineri, care înţeleg ce-seamnă hard-disc, cu memoria sufletului merge persoana umană înaintea lui Dumnezeu. Şi atunci este bine să ţinem minte aceste lucruri, că la Dreapta Judecată Hristos se va arăta exact aşa, cu rănile Sale. Şi a zis, vedeţi că vor veni hristoşi mincinoşi şi vor zice iată aici şi dincolo, şi vor face semne mari şi minuni ca să-i înşele, dacă se poate, şi pe cei aleşi. Să nu credeţi! De ce? Pentru că Hristos a vindecat toată rana şi toată neputinţa. Propriile răni nu şi le-a vindecat după Înviere. De ce? Ca să-Şi arate marea Lui iubire faţă de umanitate. Propriile răni au rămas deschise şi din ele curge sânge. Inclusiv Trupul şi Sângele Domnului, pe Care le primim noi ca Împărtăşenie pentru iertarea păcatelor şi pentru viaţa de veci. Deci, acestea sunt semnele identităţii Hristosului nostru: iubirea răstignită a lui Dumnezeu”, a explicat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

Distincţii

În semn de înalt omagiu adus protoiereului Gheorghe Bălan, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a prezentat succint biografia şi jertfelnicia în parohiile pe unde a slujit şi i-a dăruit, în semn de ales omagiu, „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cea mai importantă distincţie a Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului şi Gramata care o însoţeşte. De asemenea, doamnei preotese Cornelia Bălan i-a dăruit Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, deoarece l-a găzduit în casa sa pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, în primul an de espiscopat în Baia Mare, când autorităţile municipale şi judeţene nu i-au repartizat un sediu în care să locuiască, acest lucru fiind făcut de Armata Română, prin alocarea unei clădiri a ei, care a fost apoi amenajată ca sediu al Episcopiei Maramureşului. Părintele Gheorghe Bălan este Cetăţean de Onoare al municpiului Baia Mare, printr-o hotărâre de Consiliul Local adoptată în acest an.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA