Sfânta Liturghie în Parohia Bârgău, Protopopiatul Baia Mare

de | sept. 4, 2023

Duminică, 3 septembrie 2023, a XIII-a după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a rugat alături de credincioşii din Parohia Bârgău, Protopopiatul Baia Mare. Ierarhul a oficiat, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, a sfinţit Altarul de Vară, a binecuvântat casa parohială şi a rostit cuvânt de învăţătură.

„Am revenit în comunitatea credincioşilor din Parohia Bârgău, parohie care a fost filie a Parohiei Cicârlău până nu de multă vreme. De când s-a desprins de Cicârlău, Bârgăul, care are două sute şi ceva de suflete, a făcut lucrări importante sub păstorirea Părintelui Sorin Costinaş, care a fost aici din 2011 până în 2020: s-a montat o catapeteasmă atunci, s-a reorganizat Sfântul Altar, s-a adăugat un pridvor, s-au înnoit frumos lucrurile la biserică şi s-a construit o casă parohială la roşu. Am sfinţit lucrările atunci, în 2015, deci sunt 8 ani de când n-am fost în această parohie. Din 2020 a venit tânărul părinte Dorin Dragotă, un preot talentat, cu multă dragoste faţă de Hristos şi de Biserica Lui. Au terminat casa parohială şi un frumos Altar de Vară. Am venit să sfinţim Altarul de vară, în care am slujit, şi să binecuvântăm casa parohială în care s-a mutat. Să dea Dumnezeu să aibă păstorire îndelungată şi rodnică Părintele Dorin, spre bucuria puţinilor credincioşi, care, însă, iubesc mult biserica, aşezată sub ocrotirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Biserica din Bârgău are 125 de ani de existenţă de când a fost construită. Credincioşii îşi urmează păstorul şi ţin credinţa cu fidelitate, credinţa noastră ortodoxă strămoşească. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Sfinţirea Altarului de vară

Sfânta Liturghie în Parohia Bârgău, Protopopiatul Baia MareUn frumos Altar de Vară a fost ridicat aici anul acesta cu sprijinul binefăcătorilor Gheorghe şi Lia Iova din Recaş, coacţionari ai societăţii care administrează domeniile şi obţinerea vinurilor Recaş. Altarul de vară este construit din lemn de brad, cu stâlpi sculptaţi de către meşteri pricepuţi. Altarul de vară a fost binecuvântat de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu apă sfinţită şi untdelemn sfinţit.

Sfânta Liturghie Arhierească

Un frumos sobor de preoţi şi diaconi a slujit în această duminică pe Altarul de Vară al Parohiei Bârgău, alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Dorin Dragotă, paroh, Pr. Sorin Costinaş, din Lăpuşel, fost paroh în Bârgău, Pr. Dănuţ Săsăran din Cicârlău, Pr. Vasile Capolna din Tohat, Pr. Adrian Dunca din Sălişte – Băseşti, Pr. Florin Tocaci din Bozânta Mică, Pr. Dr. Vasile Costin, misionar, Pr. Cosmin Sălăjan, din Cicârlău Vii, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Diac. Alexandru Cupşinar, Ipod. Vasile Pop. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de teologul Florian Vois. Împreună cu credincioşii s-a rugat primarul Sorin Lupşe al comunei Cicârlău, de care aparţine satul Bârgău.

Cuvântul de învăţătură

Un cuvânt plin de poveţe duhovniceşti a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin la momentul chinonicului, în care s-a referit la perioada relatată de Sfântul Evanghelist Matei, în capitolul 21, despre pasajul cu lucrătorii cei răi şi semnificaţia fiecărui enunţ din pericopă.

„Stăpânul viei este Dumnezeu. Via este poporul său, pe care l-a ales Dumnezeu să-l păzească de idoli, să ţină legea. Turnul pe care l-a făcut în vie, de l-a împrejmuit cu gard, sunt cele 10 porunci şi toate rânduielile sfinte pe care le-a dat. Cele 10 porunci sunt gardul cu care a împrejmuit via Sa, poporul ales”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

„Şi se spune că a plecat departe. A plecat departe se poate înţelege c-a lăsat să treacă vremea ca să rodească omul şi omenirea. Adică este îndelunga răbdare a lui Dumnezeu şi aşteptarea Lui ca să facem roade. Asta înseamnă că a plecat departe. Nu s-a dus din lume. Dumnezeu păzeşte lumea. Noi atârnăm în Dumnezeu, nu suntem vii de la noi, să înţelegeţi! Nu suntem vii prin noi înşine. Duhul lui Dumnezeu ne dă viaţă. Cât e de măreţ omul! Ce chip are! Câtă înţelepciune ar avea! Coroană împărătească să poarte, până este Duh într-însul ţi-e drag şi doreşti să-i fii în preajmă, să stai de vorbă, să-l preţuieşti, să-l iubeşti. Când a plecat Duhul sau sufletul nu mai reprezintă nimic… Dumnezeu este în tot şi în toate. Noi suntem via lui. Noi sutem noul popor ales al lui Dumnezeu, toţi creştinii de pe Terra, dar, oare, dacă ne facem un examen, facem un chestionar şi ne punem mai multe întrebări, trebuie să ne răspundem fiecare pe câte le bifăm? Cât de creştini suntem? Cum chivernisim via? Poate veni Dumnezeu, ziditorul şi creatorul nostru, sau Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, în orice clipă ca să ceară ce i se cuvine? Adică darurile pe care ni le-a dat: viaţa, frumuseţea, sănătatea, simţurile, ochi, urechi, mâini, picioare, putere, minte, raţiune, înţelepciune, toate sunt de la Dumnezeu. Sunt talanţi numiţi în Biblie. Pentru toate acestea vom fi datori ca să răspundem cum le-am chivernisit. Cum am primit lumea, cum am binecuvântat pe Dumnezeu. Universul este opera lui Dumnezeu. Omul este capodopera lui Dumnezeu, că prin trup face parte din lumea pământească, prin suflet din lumea lui Dumnezeu. Să-I mulţumim. Îi mulţumim pentru tot ce ne-a dat, pentru că vedem, pentru că auzim, pentru că simţim, pentru că ne putem hrăni, pentru că putem umbla, pentru că putem crea, zidim, iată, ctitorii. Pentru toate acestea Dumnezeu va cere socoteală. Toţi vom răspunde. Şi taţii, şi mamele. Păstorii şi mai greu. Cui i s-a dat mult, mult i se va cere, cui i s-a dat puţin, puţin i se va cere”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Distincţie şi diplome

Sfânta Liturghie în Parohia Bârgău, Protopopiatul Baia MareTânărul preot paroh Dorin Dragotă a fost hirotesit de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin ca iconom, cu drepul de a purta brâu roşu, pentru frumoasa păstorire pe care a făcut-o aici. Diplome ale Anului omagial au fost acordate familiilor de binefăcători Gheorghe şi Lia Iova din Recaş, Timiş, Vasile şi Emilia Pop, Mihai şi Loredana Peto, domnilor Marius Gvril Faje, Dorin Faje, Cosmin Ileş, Vasile Irimeş, Costel Pop, Ioan Pop,  Călin Pop, Dacian Jurje, Florin Couţi, doamnei Daniela Coste şi credincioşilor Parohiei Bârgău.

Preotul paroh Dorin Dragotă a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, pentru muzeul Episcopiei, o icoană a Mântuitorului şi una a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.

„Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru această zi binecuvântată, zi în care, iată, Dumnezeu ne-a ferit şi de o vreme foarte călduroasă, dar şi de o vreme ploioasă, a spus preotul paroh Dorin Dragotă. Ne-a dăruit o vreme şi o zi binecuvântată. De asemenea, mulţumim Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului pentru bucuria pe care ne-a adus-o de a fi în mijlocul nostru şi de a binecuvânta lucrările ce s-au făcut în paorhia noastră: finalizarea casei parohiale şi construirea unui Altar de Vară, care este un adevărat monument arhitectural reprezentativ pentru parohia noastră. Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru toate şi mulţumim tuturor binefăcătorilor, ostenitorilor şi ctitorilor acestor realizări, care s-au făcut cu sprijinul unor familii: familia Gheorghe şi Lia Iova din Recaş, Vasile Pop şi Mia din Baia Mare, mari binefăcători ai parohiei noastre, şi mulţumim tuturor credincioşilor pentru sprijinul acordat şi pentru faptul că au fost alături de noi şi ne-au ajutat să pregătim ca să iasă perfect acest eveniment”, a spus preotul paroh Dorin Dragotă.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

Duminică, 14 aprilie 2024, a patra din Postul Mare, al Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” Bârsana, în fruntea unui...

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Duminică, 7 aprilie 2024, a cinstirii Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Baia Sprie, paroh Pr. Jean Yves Pop Suărăşan, înconjurat de un sobor...

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Duminică, 31 martie 2024, a doua din Postul Mare, a Sfântului Grigore Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Buna Vestire” din Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui...