Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare

de | iun. 2, 2024

Duminică, 2 iunie 2024, duminica femeii samarinence, Preasfinșitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, la împlinirea a 20 de ani de la târnosire.

Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Protos. Serafim Bilț, eclasiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar administrativ onorific, Pr. Vasile Fodoruț, paroh, Pr. Ghiță Man, coslujitor, Pr. Dr. Florin Codrea, de la biserica Buna Vestire, Pr. Marian Bilț din Baia Mare, Pr. Petru Baltă, pensionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol. 

Preasfințitul Părinte Iustin a rostit și un cuvânt de învățătură:

„Mântuitorul n-a vindecat boli pe care le puteau vindeca medicii, ci boli pe care nu le puteau vindeca medicii de trupuri, boli biologice, fiziologice. Și atunci aici este minunea, când cele cu neputință la oameni, devine cu putință la Dumnezeu și la Iisus Hristos Fiul Său. De data aceasta este o minune care nu se vede vindecare femeii samarinence de căderile ei, multe și grele și continue”.  

„Ce însemnează întâlnirea Mântuitorului la fântâna lui Iacov cu femeia samarineancă? Întoarcerea la rădăcini. Fântâna aceea era un tezaur, era o moștenire sfântă. Întoarcerea la rădăcini. Întoarcerea acasă. Întoarcerea la Dumnezeu. Lumea trebuie să se întoarcă la Dumnezeu dacă vrea să se salveze. Doamne ferește ce se poate întâmpla dacă ar începe o încleștare planetară! Noi n-am putea să vedem decât un foc de artificii pe cer! Asta ar însemna explozie nucleară. Să ne rugăm să nu fie! Deci, să ne prețuim moștenirea! Să ne întoarcem la rădăcini! La Dumnezeu, la credință, la tradiții, la valori! Noi suntem creștini. Românii mărturisesc în toată Europa pe Hristos și arată că suntem creștini! Colindă și-n noaptea de Înviere cântă Hristos a Înviat de se aude în toată Europa descreștinată sau secularizată! Secularizare înseamnă alungarea lui Dumnezeu din lume, golirea bisericii, întreruperea Liturghiei, stingerea candelelor și părăsirea lumii de către Dumnezeu, că este respins, alungat ca și de cei din Gadara! Nu că ar pleca undeva, dar nu mai vine în viața noastră, că L-am respins. E opțiunea omului, nu a lui Dumnezeu. Dumnezeu iubește fiecare ființă umană cu o iubire nemărginită! Apoi Mântuitorul stă de vorbă cu o femeie. Arată că va dispărea discriminarea, sclavia. Femeia va fi ridicată la rang de împărăteasă, mamă a vieții, copărtașă cu Dumnezeu la aducerea pe lume a vieții! Mesajul principal al Evagheliei de azi este universalitatea mântuirii. Că adevărații închinători se vor închina Tatălui, nici aici, nici acolo, în Duh și adevăr în toată lumea și că Dumnezeu pe toți oamenii vrea să îi mântuiască și la cunoștința adevărului va să vină!” 

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la chinonic a cântat două pricesne Diana Topan. 

În încheiere, Părintele paroh Vasile Fodoruț a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin pentru Sfânta Liturghie și i-a dăruit, pentru muzeul Episcopiei, o icoană cu Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul.

AUTOR: Andrei Fărcaș | redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Joi, 13 iunie 2024, praznicul Înălțarea Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare, a rostit cuvânt de învățătură, după...