Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

de | mai 25, 2024

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat Altarul de vară, construit în proximitatea bisericii parohiale, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, fiu al satului și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, protopopul de Beclean – preotul Cristan Dragoș, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Florin Dorin Plosca, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură despre virtutea iubirii aproapelui, fiind o poruncă dumnezeiască „să ne iubim unii pe alții” (Ioan 15, 17).

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

La finalul slujbei, preotul paroh Florin Plosca a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Maica Domnului.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Florin Dorin Plosca. Domnul Ioan Rus a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar domnii Ionuț Gălățan și Ilie Marica au primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”. De asemenea, paraclisierul, cântărețul bisericii, corul bisericii, precum și Consiliul și Comitetul parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric

Edificarea bisericii din localitatea Budești, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a început în 1926, fiind construită din cărămidă, în formă de navă, având turnul clopotniţă peste pridvor. Zece ani mai târziu, în anul 1936, biserica a fost sfințită. De-a lungul timpului, lăcașul de cult a fost restaurat și înfrumusețat de mai multe ori. În anul 1956, biserica a fost pictată parțial și s-a refăcut exteriorul. După alți 30 de ani, biserica a fost restaurată din nou și a fost împodobită cu pictură interioară, în tehnica frescă, executată de pictorul Radu Ghenghea din localitatea Mănăstirea Humorului. Toate acestea s-au făcut prin strădania preotului Augustin Stuparu şi a credincioşilor din Budeşti. Aceste eforturi au fost încununate la data de 21 august 1994, când sfântul lăcaș a fost resfinţit de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. De asemenea, la data de 26 octombrie 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a binecuvântat amplele lucrări de renovare și înfrumusețare efectuate la biserica parohială, în perioada 2005-2015, în timpul păstoririi preotului Cristian Dragoș, în prezent protopop de Beclean și parohul Bisericii „Buna Vestire” din Beclean.

Localitatea Budești a dat țării o personalitate contemporană marcantă. Este vorba despre pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cleric și teolog erudit, cadru universitar la Catedra de Studiul Noului Testament a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...