Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

de | mai 25, 2024

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat Altarul de vară, construit în proximitatea bisericii parohiale, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, fiu al satului și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, protopopul de Beclean – preotul Cristan Dragoș, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Florin Dorin Plosca, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură despre virtutea iubirii aproapelui, fiind o poruncă dumnezeiască „să ne iubim unii pe alții” (Ioan 15, 17).

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

La finalul slujbei, preotul paroh Florin Plosca a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Maica Domnului.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Florin Dorin Plosca. Domnul Ioan Rus a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar domnii Ionuț Gălățan și Ilie Marica au primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”. De asemenea, paraclisierul, cântărețul bisericii, corul bisericii, precum și Consiliul și Comitetul parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric

Edificarea bisericii din localitatea Budești, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a început în 1926, fiind construită din cărămidă, în formă de navă, având turnul clopotniţă peste pridvor. Zece ani mai târziu, în anul 1936, biserica a fost sfințită. De-a lungul timpului, lăcașul de cult a fost restaurat și înfrumusețat de mai multe ori. În anul 1956, biserica a fost pictată parțial și s-a refăcut exteriorul. După alți 30 de ani, biserica a fost restaurată din nou și a fost împodobită cu pictură interioară, în tehnica frescă, executată de pictorul Radu Ghenghea din localitatea Mănăstirea Humorului. Toate acestea s-au făcut prin strădania preotului Augustin Stuparu şi a credincioşilor din Budeşti. Aceste eforturi au fost încununate la data de 21 august 1994, când sfântul lăcaș a fost resfinţit de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. De asemenea, la data de 26 octombrie 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a binecuvântat amplele lucrări de renovare și înfrumusețare efectuate la biserica parohială, în perioada 2005-2015, în timpul păstoririi preotului Cristian Dragoș, în prezent protopop de Beclean și parohul Bisericii „Buna Vestire” din Beclean.

Localitatea Budești a dat țării o personalitate contemporană marcantă. Este vorba despre pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cleric și teolog erudit, cadru universitar la Catedra de Studiul Noului Testament a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...