Starețul Efrem Vatopedinul, în vizită la Patriarhul României

de | iun. 12, 2023

Arhimandritul Efrem, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, l-a vizitat luni pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericirea Sa l-a primit pe starețul Efrem în sala Sfinților Români a Reședinței Patriarhale. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i‑a oferit starețului Mănăstirii Vatoped, Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea” pentru clerici, în semn de apreciere și recunoștință pentru întreaga lucrare desfășurată în folosul credincioșilor români.

Arhimandritul Efrem a mulțumit pentru distincția primită și a evidențiat că cea mai înaltă valoare a poporului român este credința creștină ortodoxă: „Vă mulțumim, Preafericite Părinte Patriarh, pentru această cinste. Vă iubim pe Preafericirea Voastră și Biserica Ortodoxă Română ce a avut atât de multe de pătimit în ultimii ani. Socotesc că în pronia dumnezeiască a fost rânduit să ajungeți Patriarh ca să ajutați această țară care era foarte nedreptățită și batjocorită de cei care o conduceau”.

„Vedem că acum Biserica merge înainte și credem că întotdeauna contribuie la dăinuirea patriei. Credem că și autoritățile lumești înțeleg acest lucru și faptul că trebuie să asculte de Biserică și să o respecte. Cea dintâi comoară pe care o are România nu sunt resursele ei naturale, zăcămintele sau apa, ci Ortodoxia”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Starețului Efrem pentru grija deosebită pe care o are pentru pelerinii Români: „Vă mulțumim pentru faptul că iubiți poporul român și pe toți pelerinii români care vin la Mănăstirea Vatoped și, în general, în Muntele Athos”.

„Ne bucurăm pentru frumoasa prietenie pe care o dezvoltați cu diferite eparhii din Patriarhia Română. Așteptăm să ne mai vizitați și sperăm ca în viitor să vedem și icoana în mozaic a Sfântului Iosif Isihastul, care a fost trecut în calendarul ortodox român și care va fi pictat în mărime impresionantă în noua Catedrală Națională”, a spus Patriarhul Daniel.

În semn de recunoștință, părintele Efrem Vatopedinul i‑a oferit în dar Patriarhului României o copie a unui Sfânt Disc bizantin, precum și câteva icoane zugrăvite de monahi viețuitori ai Mănăstirii Vatoped.

La rândul său, Părintele Patriarh Daniel a oferit starețului Efrem și tuturor însoțitorilor lui daruri constând în cărți publicate în limba greacă și câte un DVD cu înregistrarea slujbei de sfințire a Altarului Catedralei Naționale, transmite Ziarul Lumina.

Luni dimineață, Starețul Efrem Vatopedinul a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea bucureșteană Radu Vodă, iar marți va susține o conferință la Cluj-Napoca.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Patriarhia română