Fruct”, „Sămânță”, „Micro Univers”, „Fosilă”, „Cristale”, „Germinație”, „Bob” și „Frunze de piatră” – sunt opt lucrări ale unor studenți ai Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, realizate într-o tabără de sculptură organizată în campusul universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și care vor fi expuse în acest campus.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca și Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca, prin Departamentul de Sculptură, au organizat, în premieră, în cadrul unui parteneriat instituțional, , o tabără de sculptură în campusul USAMV Cluj-Napoca, în care studenții UAD au creat opt lucrări din piatră de Viștea, cu tematică din universul științelor vieții.
În tabăra organizată în aer liber, în apropierea Centrului de Cercetări pentru Biodiversitate din campusul USAMV Cluj-Napoca, studenți din anii II-III la Sculptură (UAD) au lucrat, timp de două săptămâni, împreună cu profesorii lor coordonatori, conf. dr. Florin Marin – director Departamentul Sculptură și asist. univ. drd. Radu Handru, Studenții de la UAD au avut libertatea de a alege numele sculpturilor, care vor fi expuse în campusul USAMV Cluj-Napoca: „Fruct” – realizator student Alexandar Knezevic, „„Sămânță” – Alexandra Mîță (anul II); „Micro Univers” – Atena Coșovean, „Fosilă” – Eduard Sergiu Filep, „Cristale” – Georgiana Patricia Jucan, „Germinație” – Alexandru Lungu și Eric Andrei Oancea, „Bob” – Valerian Mihail Pocotilă și „Frunze de piatră” – Ana Selena Bogdan (anul III).
„Am încercat să răspundem pozitiv la provocarea lansată de USAMV Cluj-Napoca, de a elabora opt bio-discursuri în piatră, acestea fiind concepute în strânsă legătură cu locul în care au fost create. Chiar dacă este un demers didactic, o premieră la noi în țară din ce știm, reprezintă o provocare, pentru că tot proiectul este mult mai spectaculos decât la orele de curs sau de practică. Și pentru USAMV este o experiență benefică, fiind beneficiara unor lucrări unice, reprezentând forme organice, din universul științelor vieții. Salutăm inițiativa conducerii USAMV de a strânge legăturile dintre cele două instituții de referință ale urbei noastre și ne păstrăm speranța în creionarea unor alte proiecte comune în viitor”, declară coordonatorii proiectului din partea UAD – Departamentul Sculptură, conf. dr. Florin Marin – director și asist. univ. drd. Radu Handru.
Rectorul USAMV Cluj-Napoca, prof. dr. Cornel Cătoi, apreciază că lucrările rezultate prin parteneriatul dintre USAMV – UAD vor stârni și admirația comunității clujene: „Acest parteneriat dintre universitățile noastre este o mare bucurie din mai multe motive, cel mai important fiind exemplul de colaborare dintre cele două instituții academice, cu domenii de studiu atât de diferite, dar care au găsit o cale de a le interconecta și pune în valoare. Sculpturile vor fi expuse în campusul nostru și vor putea fi admirate de studenții, profesorii și oaspeții noștri, dar și de către membrii comunității, care ne vizitează foarte des. Ne bucură o nouă implicare în viața orașului nostru, prin proiectul realizat împreună cu Universitatea de Artă și Design și transmitem felicitări studenților și profesorilor care au realizat cele opt sculpturi”.
Sculpturile studenților din tabăra organizată în campusul USAMV Cluj-Napoca au fost create din blocuri de piatră naturală din calcar de Viștea, care prin culoarea albă cu irizații gălbui conferă o strălucire aparte lucrărilor. Blocurile de piatră au fost oferite de Gyorgy Levente, din Viștea.
Lucrările vor putea fi admirate în scurt timp de toți iubitorii de sculptură, urmând a fi amplasate în fața unor clădiri reprezentative din campusul USAMV Cluj-Napoca. Vernisajul va avea loc în 2 noiembrie, de la ora 11:00, în zona care a găzduit atelierele, din apropierea Centrului de Cercetări pentru Biodiversitate. La eveniment vor participa autorii sculpturilor, studenți și profesori de la USAMV și UAD Cluj-Napoca, alături de rectorii celor două instituții academice.