Târnosirea bisericii din Mesteacăn, Protopopiatul Oaş

de | sept. 30, 2019

Duminică, 29 septembrie 2019, a XIX-a după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Parohia Mesteacăn, Protopopiatul Oaş, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură, preot paroh Viorel Grec.

Slujba de târnosire

Efectuată după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, slujba de târnosire a fost făcută prin rostirea rugăciunilor sfinţitoare, atât în interior, cât şi în exteriorul bisericii, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir în cele patru laturi din exterior ale sfântului locaş de închinare, prin punerea în piciorul Sfintei Mese, în tub de oţel inoxidabil, a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de Sfinţire, semnat de chiriarhul locului şi de preoţii şi diaconii din sobor, pecetluit cu ceară topită, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a Sfintei Mese, după ce aceasta a fost spălată cu aghiazmă şi apă de trandafiri, prin aşezarea în cele patru colţuri ale Sfintei Mese a icoanelor celor patru Sfinţi Evanghelişti şi pecetluirea acestora cu ceară, urmate de înveşmântarea Sfintei Mese şi pregătirea ei pentru slujire: punerea Sfintei Cruci, a Sfântului Chivot, a Sfântului Antimis, a Sfintei Evanghelii şi a două Sfinte Cruci de binecuvântare, precum şi a candelei care va sta aprinsă în timpul Sfintelor Liturghii. A fost miruit apoi Sfântul Altar, interiorul bisericii şi catapeteasma şi Sfintele Icoane care o împodobesc.

Hramul bisericii este „Adormirea Maicii Domnului”, iar cu ocazia acestei târnosiri, biserica a primit al doilea hram: „Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena”, deoarece preotul paroh Viorel Grec a slujit în Veneţia, ca paroh la o biserică în care se aflau Sfintele Moaşte ale Sfintei Împărătese Elena.

La primirea Preasfinţitului Părinte Iustin, care a avut loc la poarta de intrare în curtea bisericii,  a participat, alături de preotul paroh  Viorel Grec împreună cu tineri şi credincioşi, şi primarul comunei Halmeu, Incze Ludovic, de care aparţine localitatea Mesteacăn.

Sfânta Liturghie Arhierească

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească pe o scenă amplasată în curtea bisericii, în fruntea unui sobor de 25 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Pr. Marcel Malanca, protopopul Oaşului, Protos. Ambrozie Piticari, duhovnicul Mănăstirii Pietroasa din Borşa, Pr. Gabriel Groza, directorul Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, al cărui elev a fost preotul paroh, Pr. Marius Dragoş, paroh în Halmeu, preoţi din parohiile învecinate şi preoţi foşti colegi de şcoală.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (A.T.O.C.E.M.) din Baia Mare, dirijaţi de Arhid. Ionuţ Pleş. La chinonic şi după Sfânta Liturghie au mai cântat solistele: Paula Coteţ din Baia Mare, Maria Mihali din Borşa, Anghelina Timiş din Borşa, Maria Pripon din Negreşti, Marcela Latiş din Baia Mare şi Ioana Mihai din Mesteacăn.

Vremea a fost deosebit de plăcută, cu o temperatură de 18-20 de grade C, cu nori rari, printre care se zărea soarele şi adia parcă un vânt uşor. De dimineaţă a fost o ceaţă groasă şi mult mai rece, dar odată ce au început sfintele rugăciuni, vremea s-a îmbunătăţit.

Credincioşii au fost mulţi, sosiţi din satele din jur, din Ţara Oaşului şi oraşul Borşa din Maramureşul Voievodal, localitatea de origine a preotului paroh.

Cuvântul de învăţătură

Un vast şi plin de învăţăminte cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pentru credincioşii prezenţi la această sărbătoare, pornind de la Sfânta Evanghelie a duminicii, luată de la Sfântul Evanghelist Luca, predica de pe munte a Mântuitorului, cu referire la iubirea vrăjmaşilor.

„Mântuitorul vrea să arate prin această predică direcţia în care va merge creştinismul, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Adică, vrea să arate care este iubirea milostivă ce cuprinde pe toţi oamenii Tatălui din ceruri, şi pe buni, şi pe răi, Care face să răsară soarele şi peste drepţi şi peste păcătoşi şi aduce ploaie şi peste cei buni şi peste cei răi şi nu face diferenţă. Aceasta va fi direcţia Evangheliei şi testamentul creştinilor prin care Mântuitorul a iertat pe toată lumea, inclusiv pe torţionari când era pe Cruce. Aceasta doreşte Mântuitorul să arate că va fi direcţia Bisericii Creştine, a Bisericii pe care o va întemeia. Şi aceasta au aplicat-o Apostolii. De ce a adus această lege a iubirii şi a iertării? Pentru că aşa este Dumnezeu. Aşa este Tatăl nostru Cel din Ceruri. Iar noi suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Dacă vrem să semănăm cu Dumnezeu în ceva, nu putem să semănăm în măreţie, în putere, în slavă, ci putem semăna în iubire şi în iertare. Aici trebuie să semănăm cu Cel ce ne-a făcut pe noi, Cel ce ne-a adus pe lume.”

Pentru hărnicia de care a dat dovadă în cei aproape doi ani de când slujeşte aici, preotul paroh a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu Sfânta Cruce, fiind hirotesit întru stavrofor.

Diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, Adunarea Parohială, primarul Incze Ludovic, Consiliul Local al comunei Halmeu, viceprimarul Illyeş Alexandru, familiile Ioan şi Marişca Nedelcu, Nicolae şi Liliana Farcaş, Ioan şi Ana Vraja, Nicoară şi Maria Timiş, doamna Maria Mihali şi pictorul bisericesc Dan Dumitru Pârvulescu.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit o icoană Maica Domnului cu Pruncul Iisus şi un coş cu flori.

Scurt istoric al bisericii

În anul 2001 filia Mesteacăn devine parohie de sine stătătoare, prin desprinderea de Parohia Halmeu a cărei filie era. Construirea bisericii a început în anul 1970, de către preotul Nicolae Panaitescu din Parohia Halmeu. În anul 1991, lăcașului de cult i s-a adăugat turla, iar în anul 1997 a fost executată pictura în frescă de către pictorul Gheorghe Mustață.

Între anii 2001-2015, biserica a fost repictată în tehnica acrilic de către pictorul Ciprian Ardelean, i s-a adăugat pridvorul și a fost construită clopotnița.

În perioada 2018-2019, sfântul locaș a intrat într-un amplu proces de restaurare, consolidare și înfrumusețare, astfel încât s-au realizat: reorganizarea Sfântului Altar prin rezidirea Sfintei Mese și a proscomidiarului, restaurarea picturii interioare în toată biserica, pictarea în pridvor și în exterior de către pictorul Dan Pârvulescu din Sighet, așezarea a două noi Sfinte Cruci pe biserică, vopsirea acoperișului, finisarea exteriorului, amenajarea curții și pavarea cu alei, finisarea clopotniței.Aceste lucrări noi au fost executate cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, sub conducerea și îndrumarea preotului paroh Viorel Grec, sprijinit cu jertfă și responsabilitate de credincioși și Consiliul Parohial, epitrop domnul Vlad Vasile. Fondurile financiare pentru lucrările interioare și exterioare, respectiv pentru împodobirea bisericii cu odoare sfinte, au provenit de la credincioşii Parohiei Mesteacăn, de la diferiți binefăcători creștini, din Maramureș, ţară şi străinătate.

Andrei Fărcaş

„Graiul Bisericii Noastre”

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

Duminică, 14 aprilie 2024, a patra din Postul Mare, al Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” Bârsana, în fruntea unui...

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Duminică, 7 aprilie 2024, a cinstirii Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Baia Sprie, paroh Pr. Jean Yves Pop Suărăşan, înconjurat de un sobor...

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Duminică, 31 martie 2024, a doua din Postul Mare, a Sfântului Grigore Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Buna Vestire” din Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui...