Târnosirea bisericii „Naşterea Maicii Domnului” – Satu Mare

de | nov. 6, 2023

Duminică, 5 noiembrie 2023, a 22-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a resfințit biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Municipiul Satu Mare și a săvârșit Sfânta Liturghie cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la punerea pietrei de temelie (1973-2023).

Cu ocazia resfințirii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dăruit bisericii şi al doilea hram „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, prăznuit pe 24 aprilie.

După slujba de resfințire, Preasfințitul Părinte Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte: arhim. dr. Casian Filip, vicar administrativ, pr. Ioan Socolan, protopop de Satu Mare, pr. Ioan Marcel Malanca, protopop de Oaş, pr. Emil Satmari, paroh, pr. Fane Florian, coslujitor, pr. Lucian Tompoş, coslujitor, pr. Petru Sabo, fost paroh, pr. Coriolan Nastai, fost paroh, pr. Radu Pop, inspector de religie, arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, arhid. dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Iustin a rostit un cuvânt de învățătură:

„Suntem la începutul lunii noiembrie şi ne apropiem de data de 15 când începe postul Naşterii omnului, post de 40 de zile sau de şase săptămâni. Tocmai de aceea, pentru că în timpul postului înmulţim sau sporim rugăciunea, Mântuitorul ne învaţă cum să avem folos mai mult din postirea şi credinţa noastră. Şi anume, să împreunăm postul şi postirea cu fapta bună. Pericopa evanghelică ce se citeşte în această duminică, a XXII-a după Sfintele Rusalii, ne vorbeşte despre modul cum se cuvine să chivernisim viaţa noastră şi bunurile materiale pe care le-am agonisit sau pe care ni le-a dăruit Dumnezeu din iubire. Suntem în apropierea pomenirii morţilor. După tradiţia occidentală, pomenirea morţilor se face în 1 şi 2 noiembrie. Noi, ardelenii, ne-am inspirat din această tradiţie. Tradiţia mănăstirească ortodoxă este ca la Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil să se facă luminaţia, pentru că ei sunt îngeri de lumină, sunt îngerii păzitori ai celor plecaţi. Aici este legătură cu luminaţia ortodoxă la Sfinţii Arhangheli, de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli. Oricum, este foarte important să nu uităm de cei plecaţi şi să le îngrijim mormintele, să facem rugăciuni pentru ei, să arătăm că nu i-am uitat şi să simţim că iubirea e mai puternică decât moartea. Iubirea pe care am trăit-o în timpul vieţii şi care nu ne poate despărţi prin despărţirea trupească sau vremelnică, când pleacă unul dintre noi, de cei dragi. Rămâne această iubire pentru aici şi veşnicie. Iată de ce pericopa evenaghelică are legătură cu începutul postului şi cu pomenirea celor adormiţi, pentru că sunt şi sâmbetele morţilor în această perioadă şi tocmai de aceea Mântuitorul desluşeşte taina vieţii şi taina morţii.”

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, şi corul parohiei, dirijat de Ioan Petrovici.

La Sfânta Liturghie au luat parte mai multe autorități județene și centrale. Între acestea se numără deputatul Adrian Cozma, membru în Adunarea Naţională Bisericească, prefectul Radu Roca, subprefectul Romeo Pop, Valer Beşeni, secretar de stat.

Pentru buna chivernisire şi dăruirea jertfelnică în administrarea parohiei şi păstorirea credincioşilor, părintele paroh Emil Satmari a fost distins cu Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, iar preoţii coslujitori Fane Florian şi Lucian Tompoş cu Gramata Episcoplă şi dreptul de a purta bederniţă. Doamna preoteasă Cătălina Satmari a fost distinsă cu Ordinul „Preot Nicolae Gherman”. Consiliul Parohial a fost distins cu Medalia „Justinian Arhiepiscopul”, iar Comitetul Parohial şi corul bisericii cu Diploma Anului Omagial. Dirijorul prof. Ioan Petrovici a fost distins cu Ordinul „Preot Nicolae Gherman”. Diploma Anului Omagial au mai primit binefăcătorii Francisc Gavril Tompoş, Vasile Cozma, Gheorghe Zele, Marin Savianu, Vasile Corneliu Cîmpian şi credincioşii parohiei.

Cu ocazia evenimentului aniversar a fost scrisă şi editată, în cadrul proiectului „Nicio parohie fără monografie”, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, care semnează şi cuvântul înainte, monografia parohiei, intitulată „Biserica ortodoxă ‹‹Naşterea Maicii Domnului›› din Satu Mare la ceas aniversar (1973-2023)”, autor doamna preoteasă Cătălina Satmari, împreună cu preoţii slujitori.

Mai multe detalii aici: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

AUTOR: Andrei Fărcaș | Redactor la revista „„Graiul Bisericii Noastre”

FOTO: Arhid. Vasile Pop | Consilier eparhial pentru protocol

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA