Traviata de Giuseppe Verdi, în memoria maestrului Petre Sbârcea | Opera Națională Română din Cluj-Napoca

de Eseu, Editorial

La Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Ziua Culturii Naționale Române, 15 ianuarie 2023, a fost dedicată memoriei celui care a fost maestrul al baghetei dirijorale, Petre Sbârcea.

Regăsindu-se printre apreciaţii discipoli ai lui Sergiu Celibidache și Antonin Ciolan, la rândul său maestrul lasă în urma sa discipoli muzicieni, astăzi personalități în domeniu, printre care Vladimir Lungu, Gabriel Bebeșelea, József Horváth și Traian Ichim. Dirijor și director al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca (dirijor între 1957-1976, respectiv director în perioada 1991-2000), cel mai longeviv manager din istoria instituției noastre, Petre Sbârcea a fost, de asemenea, dirijor și director al Filarmonicii de Stat din Sibiu (1976-1990). A fost cel care a dirijat primul turneu al filarmonicii sibiene, în 1981, în Corsica, cu ocazia inaugurării Operei din Bastia.
Așadar, seara s-a derulat sub semnul benefic al culturii din toate punctele de vedere. Scena a fost ocupată din plin de Opera Traviata, compusă având la bază romanul Dama cu camelii de Alexandre Dumas-fiul, una dintre cele mai fascinante opere ale tuturor timpurilor.

Capodopera lui Giuseppe Verdi, ne atrage în Parisul burghez, unde iubirea autentică dintre Violetta Valéry și Alfredo Germont stă sub semnul sacrificiului și suferinței.

Bucurânsu-se de o distribuție de excepție, producția Operei Naționale Române din Cluj-Napoca plasează, în mod curajos, povestea de dragoste spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial, într-un Paris aflat sub ocupația trupelor germane. Strălucitoarele petreceri ale înaltei societăți pariziene au loc, de această dată, la celebrul hotel de lux Lutetia, iar printre participanți se numără nu numai pretendenții Violettei, ci și membri ai cercurilor naziste, cu care aceasta colaborează în ascuns. Dispariția ei se va datora bolii sale, suferinței din dragoste dar și umilinței suportate din partea eliberatorilor francezi.

Am asistat cu mare bucurie și cu recunoștință pentru actele de cultură de înaltă ținută, la o întâlnire inedită cu fermecătoarea Traviata a lui Giuseppe Verdi, într-o ipostază surprinzătoare, originală, demnă de a fi descoperită.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Eseu | Editorial
Psalmii | Arhim. Simeon Pintea

Psalmii | Arhim. Simeon Pintea

Psalmii reprezintă, alături de imnografie, o componentă însemnată în cultului ortodox. Toate slujbele au în alcătuirea lor Psalmi sau stihuri alese din Psalmi. Fără îndoială, Psalmii sunt o moștenire din cultul Vechiului Testament. Ei reprezentau și atunci conținutul...

Ce-ar fi fost dacă…? | Mircea Gelu Buta

Ce-ar fi fost dacă…? | Mircea Gelu Buta

În anul 1990, la puţină vreme după căderea regimului comunist, când Biserica naţională putea din nou să se manifeste liber şi să adune oamenii în comunitatea ei de iubire şi credinţă, au început să apară întrebări, inclusiv în presă, de genul „Ce s-ar fi întâmplat...

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

S-a născut în data de 10 aprilie 1912 la Sulița, județul Botoșani, fiind al cincilea copil din cei zece ai unei familii de ţărani harnici şi credincioşi. Părinţii săi, Alexandru şi Ana Ilie, l-au botezat cu numele de Constantin. După ce a urmat cursurile şcolii...

Viața Părintelui Nicolae Steinhardt

Viața Părintelui Nicolae Steinhardt

Nicolae Aurelian Steinhardt s-a născut în anul 1912, în comuna Pantelimon din Bucureşti, într-o familie de evrei. Clasele primare le-a urmat o parte acasă, o parte la Școala Clemenţa. La Liceul „Spiru Haret” a fost singurul dintre cei patru elevi israeliţi care nu a...