UBB a lansat Strategia României în „Quantum Communications”

de | oct. 31, 2023

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener principal, a elaborat și lansat Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT), beneficiarul direct al proiectului fiind Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Lansarea Strategiei Naționale de Comunicații Cuantice a României are loc în cadrul unei conferințe desfășurate în perioada 30-31 octombrie 2023 la UBB, strategia oferind Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării sprijinul necesar pentru fundamentarea, elaborarea, actualizarea și comunicarea unor politici, strategii și programe în domeniul tehnologiilor cuantice.

„UBB s-a aflat în cea mai bună poziție pentru a elabora această strategie națională, putând mobiliza toți factorii care să asigure succesul unei strategii. Având cea mai mare facultate de informatică (computer science) din țară și specializări performante de inginerie/ fizică, a reușit să-și mobilizeze specialiștii proprii și să atragă alți specialiști de top din țară în domeniul „quantum”, alături de implicarea obligatorie a specialiștilor proprii în științele planificării strategice. De asemenea, reputația internațională a UBB în domeniile științelor strategice, «computer science» și «physical&engineering sciences» și caracterul deschis în colaborări i-a permis să fie un catalizator al colaborării la nivel național între toți actorii relevanți, care au dorit și care au avut ceva important de spus. M-am bucurat să văd implicarea unor specialiști din principalele universități și institute de cercetare românești, principalele autorități și structuri legate de domeniu, firme dinamice în domeniu și marile companii naționale și internaționale cu relevanță pentru domeniu, alți potențiali beneficiari. România are de acum o strategie serioasă, a cărei implementare riguroasă ne poate aduce avantaje competitive majore” – declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Strategia de comunicații cuantice a României cuprinde, printre altele, un raport privind stadiul în care se află domeniul tehnologiilor de comunicații cuantice la nivel internațional și național, o bază de date cu specialiști din/și instituțiile de cercetare-dezvoltare, companiile și organizațiile din România, care pot contribui la dezvoltarea capabilității telecomunicațiilor cuantice ale României, dar și un roadmap național pentru dezvoltarea tehnologiilor de comunicații cuantice în România, precum și un masterplan național pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Un nou site dedicat persoanelor cu hemofilie din România

Un nou site dedicat persoanelor cu hemofilie din România

A fost lansat un nou site dedicat comunității persoanelor cu hemofilie din România. Site-ul www.desprehemofilie.ro,  dezvoltat de Roche România, se adresează copiilor și adulților cu hemofilie, precum și oamenilor din mediul acestora, care își doresc să fie informați...

Jocul terapeutic REThink Life Game, lansat la UBB

Jocul terapeutic REThink Life Game, lansat la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai lansează luni, 4 martie, jocul terapeutic REThink Life Game,  un joc terapeutic 3D care se folosește de psihologie pentru a antrena abilități specifice de reglare emoțională. Evenimentul o va avea ca invitat pe prof. univ. dr. Oana David,...