Ultima duminică din luna mai este dedicată românilor de pretutindeni

de | mai 26, 2024

Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată anual în ultima duminică din luna mai. Inițial instituită în data de 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, din 2015, a fost mutată în luna mai la cererea comunităților românești.

Ziua este dedicată românilor din diaspora și celor din comunitățile istorice românești din jurul granițelor.

Cu acest prilej, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României organizează Festivalul „Aici – Acolo”, care reunește la București artiști, oameni de cultură și reprezentanți ai comunităților românești de pretutindeni.

Anul acesta, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, în care subliniază că „influența binefăcătoare a Bisericii este primită, trăită și transmisă copiilor mai ales prin intermediul familiilor formate din credincioși atașați valorilor Ortodoxiei”.

„Familia este mediul prioritar în care credința este asumată, practicată, îndrăgită și transmisă mai departe urmașilor”, mai afirmă Patriarhul României în mesajul din acest an.

Eparhiile Bisericii Ortodoxe Române din diaspora cuprind peste 1600 de comunități, dintre care zeci de obști monahale românești, deservite de peste 1500 de clerici români.

„Misiunea Bisericii Ortodoxe Române în diaspora se leagă cultivarea năzuințelor sfinte ale românilor din afara țării, unitatea familiei, limba română, credința creștină și cultura română în dialog cu marile culturi universale”, transmite Părintele Patriarh Daniel.

„Așadar, Biserica și familia sunt chemate să nască și să crească oameni credincioși, harnici și darnici, cu dragoste de neam și patrie.”


În 2009, Patriarhia Română a instituit „Duminica Migranţilor Români”, celebrată în Biserică în prima duminică de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Ziua este marcată încă din 2006 în Mitropolia Moldovei, la iniţiativa Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă...

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

În data de 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu.   Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile, ca mărturie a importanței pe care „poetul nepereche” a avut-o pentru cultura românească. Mihai Eminescu s-a...

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este serbată din anul 1973, reprezentând principalul mod prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încurajează conştientizarea şi acţiunile pentru mediu la nivel mondial. În fiecare an, această zi adună mii de oameni într-o anumită...