Un festival ce reînvie parfumul satului transilvan de altădată, duminică la Gherla

de | nov. 15, 2019 | Cultură

Cele mai bune şi recunoscute formaţii instrumentale tradiționale din ţară se  vor  întrece duminică, 17 noiembrie 2019, la Gherla, în cadrul Festivalului-concurs de interpretare instrumentală „Trio Transilvan – Trio Instrumental”.

Aflat la cea de-a XXV-a ediție, printre puţinele de acest gen din România, festivalul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Primăria Gherla şi Casa de Cultură Gherla. Formațiile parrticipante se vor întrece în cadrul celor două secţiuni prevăzute de regulament: trio transilvan (formaţia etalon) şi trio instrumental (asocieri de instrumente diferite, specifice altor regiuni folclorice). Concursul formaţiilor de trio transilvan încununează pe an ce trece seria ediţiilor anterioare, printr-o competiţie de înalt nivel artistic, ce adună la rampă formaţii din mai multe judeţe: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Maramureş, Sălaj, Suceava, Harghita, Hunedoara, Satu-Mare, etc.

„Aşteptat cu deosebit interes de publicul gherlean dar şi de specialiştii în folclor tradiţional, acest festival reînvie la fiecare ediţie parfumul satului transilvan de altădată, prin evocarea unei perioade, în care, folclorul muzical, cântat prin excelenţă instrumental, avea importantul rol de susţinere a întregului acompaniament melodico-armonico-ritmic al jocurilor populare, organizate în duminici și-n sărbători”, spun organizatorii evenimentului.

Festivalul va debuta la ora 12:30, în sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură din Gherla. Juriul va fi alcătuit din personalitaţi ale muzicii și folcloristicii românesti, care va acorda premii, conform regulamentului, iar intrarea la eveniment este liberă.

Notorietatea naţională pe care a dobândit-o această competiţie artistică se datorează eforturilor organizatorilor de a păstra şi promova conceptul tradiţional al asocierii instrumentiştilor în formaţia ce conţine trei instrumente din lemn, din categoria celor cu cutie de rezonanţă şi arcuş: cetera (vioara), contra (viola cu trei coarde şi căluşul drept) şi gordonul (contrabasul), a cărei vechime este atestată în arealul transilvan de mai bine de 200 de ani.

Ultimele articole

Cuvântul și mărturia lui Ioan

Cuvântul și mărturia lui Ioan

Introducere În centrul lecturilor nou-testamentare cu caracter pascal, se găsește debutul relatării evanghelice a lui Ioan. De ce? Greu de zis. Probabil datorită densității ei teologice, ori din pricina frumoaselor referiri la lumină, care este un adevărat leitmotiv...

Clevetirea – patimă de necinste

Clevetirea – patimă de necinste

Printre multe patimi care tiranizează viața duhovnicească a credincioșilor se numără și clevetirea – o patimă de necinste, izvorâtă, așa cum spune Sfântul Ioan Scărarul, „din ură și din ținerea de minte a răului”[1], dar alimentată de diavolul, care, „de la început, a...

Mai multe din Cultură