Un nou serviciu social dedicat îngrijirii la domiciliu la Parohia „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca

de | feb. 5, 2024

În contextul în care Anul 2023 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul pastorației și îngrijirii persoanelor vârstnice, iar anul 2024 ca An al îngrijirii bolnavilor, Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca lansează un nou proiect social –  unitatea de îngrijiri la domiciliu, „Dreptul Simeon”.

La baza acestui demers generos, stă faptul că, potrivit statisticilor oficiale, aproape 20% din populația țării depășește vârsta de 65 de ani, iar acest procent, potrivit estimărilor Institutului Național de Statistică, va crește mult în viitorul apropiat. Astfel, îngrijirea persoanelor aflate în imposibilitatea de a se gestiona singure, devine tot mai stringentă. În calitate de furnizor de servicii sociale, Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, a solicitat și a primit din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale licența de funcționare cu numărul 6134, din data de 12. 12. 2023, pentru un nou proiect social cu denumirea oficială „Unitate de Îngrijire la Domiciliu „Dreptul Simeon”. Scopul acestui nou serviciu social vizează îmbunătățirea calității vieții persoanelor care au nevoie de asistență pentru a putea să-și desfășoare activitățile uzuale, cotidiene, la domiciliu. Le asigură totodată independența, chiar dacă aceste persoane se confruntă cu probleme de sănătate sau cu dizabilități. Prin acest serviciu este oferită îngrijire medicală, asistență individuală și socială personalizată, și astfel poate fi evitată și prevenită internarea celor aflați în dificultate, pe termen lung, în spitale sau centre de îngrijire.

Lansarea noii unități de îngrijiri la domiciliu „Dreptul Simeon”, va avea loc mâine, 6 februarie, a.c.,  de la ora 14, la sediul parohiei Sfânta Treime”, de pe strada Bisericii Ortodoxe, nr.10. Acest moment va fi marcat printr-o conferință ce va fi susținută de Părintele Profesor Ștefan Iloae, de la Facultatea de Teologie Orodoxă din Cluj-Napoca, pe tema: „Îngijirea bolnavilor și a vârstnicilor – misiune a Bisericii”.

Parohia ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca desfășoară și alte proiecte sociale licențiate: Cantina „Sfântul Ioan cel Milostiv” unde 30 de persoane primesc  zilnic, de luni până vineri, masa de prânz, iar în fiecare zi de joi este oferită o masă caldă și pentru cele 50 de persoane cazate la Centrul Social de Urgență al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Totodată, prin Casa de oaspeți „Sfântul Ilie”, se acordă găzduire gratuită pentru bolnavii și însoțitorii acestora, veniți din toată țara, să se trateze în centrele medicale, institutele și spitalele clujene.

Invitat în studioul Radio Renașterea, Părintele Cristian Baciu, preot paroh la parohia ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca și consilier bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a vorbit pe larg, într-un amplu interviu realizat de Simona Vlasa, despre noul serviciu de îngrijiri la domiciliu „Dreptul Simeon”, dar și despre celelalte proiecte social-filantropice pe care le coordonează.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Un nou serviciu social dedicat îngrijirii la domiciliu la Parohia „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Speranță pentru suflet – Asociația Mundia

Speranță pentru suflet – Asociația Mundia

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face este să fim aproape de semenii nostri, încercând mereu să facem lumea mai bună, iar un exemplu în acest sens este Asociația Mundia. Am avut reala bucurie de a vorbi cu dna Anca Rus, coordonatorul...