Vița de vie din curtea Teatrului „Puck”, inspirație pentru un spectacol

de | dec. 14, 2023

Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca va găzdui în acest weekend ultim a premieră a anului 2023. Este vorba de „Mese a csodálatos szőlőfáról” /„Povestea viței de vie”, în scenariul și regia lui Kovács Géza (sâmbătă, 16 decembrie, de la orele 11 și 17). De asemenea, duminică, 17 decembrie, va fi prezentat spectacolul „Povestea celor trei veverițe”, în regia Danei Bonțidean (de la orele 11 și 12.30).

Premiera spectacolului „Mese a csodálatos szőlőfáról” /„Povestea viței de vie” va avea loc pe scena Teatrului „Puck” (str. I. C. Brătianu, nr. 23) sâmbătă, 16 decembrie, de la orele 11 și 17.

Personajele ne duc la granița dintre trecut, prezent și viitor, într-un oraș și într-una dintre curțile sale interioare, unde crește o viță de vie magnifică. Curtea are și un rege, Tóbiás, iar regele are o fiică frumoasă, de nume Lelkecske, al cărei cântec aduce bucurie în fiecare inimă. Tóbiás este invidiat de toate regatele din jur, dar și de temutul împărat Csaó, care este hotărât să pună mâna pe aceste două comori. Din fericire, la curte exista un tânăr curajos, elevul Zsiga, care era pregătit  să o salveze pe prințesă.

Zsiga va avea parte de multe emoții și își va face o mulțime de prieteni buni în timpul aventurilor sale, la finalul cărora vom găsi calea spre locul unde încă se mai pot găsi minuni.

Vița de vie din poveste a fost inspirată de una reală, cea care crește și acum în curtea Teatrului „Puck”, după cum precizează Kovács Géza.

„La începutul anilor ’90 veneam des în Transilvania. S-a dezvoltat o prietenie bună cu colegii de la Teatrul de Păpuși „Puck”. Regizoarea Kovacs Ildikó ne-a povestit mult despre via din curtea teatrului și ne-a povestit despre anii în care locatarii casei culegeau strugurii împreună, ceea ce era o sărbătoare. Este un detaliu care m-a preocupat mult: faptul că există o instituție de artă, în curtea căreia sunt și locuințe, și există un copac magic, un copac care atinge cerul, care umple curtea întreagă, leagă oamenii, creează sărbători. Apoi ne-am întâlnit cu Varga Ibolya și am început să discutăm despre asta, aici a început concretizarea acestei idei, de a aduce în poveste nu doar acestă vie, care reprezintă simultan atât Teatrul „Puck” și anii care au trecut aici, dar și persoana doamnei Ildikó, fie prin intermediul personajelor, fie prin firele narative. Și încetul cu încetul, straturile au început să se contureze”, mărturisește regizorul.

Scenografie și păpuși: Bartal Kiss Rita

Asistent Scenografie: Elena Ilaș

Muzica: Lászlóffy Zsolt

Corepetitor: Kalló Ildikó

Asistent regie: Csog Brigitta

Distribuție: Balogh Dorottya, Domokos Szabolcs, Giriti Réka, Kötő Áron, Mostis Balázs, Patka Ildikó, Péter Izolda, Pünkösti Laura, Szűcs Tamás.

Lumini: Almási Attila

Sunet: Domokos Előd

Regia tehnică: Kovács Ferenc

Mânuitori decor: Balog Ferencz, Horváth Jonathán

Kovács Géza este actor și regizor, director al Teatrului de Păpuși „Mesebolt” din Szombathely, iar pentru realizările sale a fost onorat cu Premiul „Blattner Géza”, precum și Premiul pentru întreaga activitate. Un moment important al carierei sale a fost colaborarea cu regretata regizoare Kovács Ildikó.

Spectacolul „Povestea viței de vie” este prezentat în limba maghiară, durează aproximativ 55 de minute, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

O poveste rațională pentru preșcolari

Duminică, 17 decembrie, de la orele 11 și 12.30, cei mici sunt așteptați la spectacolul „Povestea celor trei veverițe”, după Virginia Waters, în viziunea scenică a Danei Bonțidean, o reprezentație antrenantă și amuzantă, în care fiecare dintre noi se va identifica cu unul sau altul dintre personaje, iar copiii vor descoperi că orice problemă, oricât de complicată, are cel puțin o soluție, iar aceasta e una „rațională”.

În ultimii ani, specialiști ai Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj au redactat o serie de povești care îi învață pe cei mici să-și construiască rezistența la frustrare, să facă față anxietății sau furiei, dar și să se accepte pe sine. Teatrul „Puck” și-a propus să preia și să extindă acest proiect inedit, prin adaptarea scenică a unor povești adresate copiilor de vârstă preșcolară.

Spectacolul a fost inspirat din volumul de „Povești raționale pentru copii” al Virginiei Waters, volum apărut în 1980 și editat în limba română în anul 2003 de Centrul Român de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale.

În distribuție: Ramona Atănăsoaie, Călin Mureșan, Robert Trifan și Adina Ungur. Figurația este asigurată de Cosmin Cîrlea, iar interpretarea audio de Dana Bonțidean și Ionuț Constantinescu.

Scenariul și regia sunt semnate de Dana Bonțidean, scenografia și pictura de Elena Ilaș, sculptura de Florin Marin, ilustrația muzicală de Attila Nagy, light designul de Călin Negrea, iar regia tehnică de Mihai Pamfiloiu.

Spectacolul are o durată de aproximativ 45 de minute, este prezentat în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de trei ani.

Cum se achiziționează biletele

Biletul de intrare la spectacolele prezentate la sediul Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca la final de săptămână costă 40 de lei pentru adulți, 20 de lei pentru pensionari și 10 lei pentru preșcolari, elevi și studenți. De asemenea, pentru reprezentațiile din timpul săptămânii biletele de intrare au prețul unic de 10 lei.

Pentru spectacolele instituției din această perioadă nu se fac rezervări.

Biletele se achiziționează de la casieria din foaierul teatrului, înainte de intrarea la spectacole.

Spectatorii sunt rugați să ajungă cu 15 de minute înainte de ora de începere a spectacolului.

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat în 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde peste 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

Asociația Corală Regală Transilvană, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 27 aprilie 2024, ora 18:00, la evenimentul „Armonii sacre de primăvară. Corala...

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...