Volumul „ TRADITII VII” , lansat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

de | nov. 9, 2022

Un nou volum dedicat culturii tradiționale din județul Cluj a apărut recent la editura „Tradiții clujene” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj. Cartea, redactată în română și engleză, cuprinde articole de specialitate, semnate de specialiștii instituției, în care sunt descrise tradiții, obiceiuri și credințe populare culese de la trăitorii satelor, dovedind astfel existența certă a unui bogat fond cultural tradițional pe teritoriul județului Cluj.

Au contribuit cu texte de specialitate: Adriana Emilia Irimieș, manager CJCPCT Cluj (Principalele sărbători celebrate prin colinde) și consultanții artistici: Consuela Bendea (Colecții etnografice în satele clujene, o întoarcere a comunităților spre obârșii), Marinela Zegrean Istici (Farmecul copilăriei în satul tradițional, Jocuri din folclorul copiilor și Jocu’ satului), Grigore Sâmboan (Relațiile premaritale în satele clujene. Dragostea și căsătoriile impuse) și Claudiu Cubleșan (Credințe populare din lumea satului românesc. Modalități magice de aflare a ursitului).

Fiecare articol este însoțit de fotografii reprezentative, care provin din arhiva instituției, realizate de Mircea Cîmpeanu, Ioan Bruchental, Nicu Cherciu, Adriana Andrei, Mircea Albu, dar și din colecțiile personale ale autorilor, iar grafica este asigurată de Nicolae Nerțan.

Volumul este rezultatul cercetării întreprinse în cadrul proiectului „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”, derulat în acest an de instituția clujeană de cultură, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Acesta va fi lansat joi, 10 noiembrie 2022, de la ora 17:30, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Cartea va fi disponibilă în curând, în mod gratuit, și în format electronic, pe pe www.traditiiclujene.ro, website-ul oficial al instituției.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cu o tradiție de 65 de ani în domeniul conservării și promovării culturii tradiționale, este instituția etalon în salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial din acest areal. Echipa de specialiști, coordonați până în anul 2020 de regretatul dr. Mircea Cîmpeanu, a străbătut satele și comunele județului, reușind să culeagă fapte de cultură tradițională practicate încă, şi să scoată din memoria latentă pe cele cunoscute doar vârstnicilor. Astfel, a pus bazele unei arhive impresionante, iar concluziile cercetărilor de teren au fost publicate în seria de cinci volume „Cultura Tradițională din Județul Cluj”.

Continuând munca de cercetare și promovare a valorilor tradiționale ale culturii clujene, specialiștii instituției au derulat în acest an proiectul „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”. Având la bază principiile conservării, promovării și accesibilității patrimoniului cultural, proiectul a fost dezvoltat pe mai multe segmente, iar produsele culturale rezultate sunt prezentate sub forme diverse, într-un format accesibil publicului larg, printre care se numără și acest volum.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14 - 24 iunie 2024). În valoare de 2500 de euro, bursa a fost inițiată în memoria unuia...

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 15-a ediție

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 15-a ediție

Maratonul cultural Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca (ZCMC), ajuns anul acesta la cea de-a 15-a ediție, se va desfășura între 18 și 25 august, în toate locurile de tradiție unde s-a consacrat. Publicul se va putea bucura din nou de sutele de evenimente care...