Volumul „ TRADITII VII” , lansat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

de | nov. 9, 2022 | Cultură

Un nou volum dedicat culturii tradiționale din județul Cluj a apărut recent la editura „Tradiții clujene” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj. Cartea, redactată în română și engleză, cuprinde articole de specialitate, semnate de specialiștii instituției, în care sunt descrise tradiții, obiceiuri și credințe populare culese de la trăitorii satelor, dovedind astfel existența certă a unui bogat fond cultural tradițional pe teritoriul județului Cluj.

Au contribuit cu texte de specialitate: Adriana Emilia Irimieș, manager CJCPCT Cluj (Principalele sărbători celebrate prin colinde) și consultanții artistici: Consuela Bendea (Colecții etnografice în satele clujene, o întoarcere a comunităților spre obârșii), Marinela Zegrean Istici (Farmecul copilăriei în satul tradițional, Jocuri din folclorul copiilor și Jocu’ satului), Grigore Sâmboan (Relațiile premaritale în satele clujene. Dragostea și căsătoriile impuse) și Claudiu Cubleșan (Credințe populare din lumea satului românesc. Modalități magice de aflare a ursitului).

Fiecare articol este însoțit de fotografii reprezentative, care provin din arhiva instituției, realizate de Mircea Cîmpeanu, Ioan Bruchental, Nicu Cherciu, Adriana Andrei, Mircea Albu, dar și din colecțiile personale ale autorilor, iar grafica este asigurată de Nicolae Nerțan.

Volumul este rezultatul cercetării întreprinse în cadrul proiectului „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”, derulat în acest an de instituția clujeană de cultură, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Acesta va fi lansat joi, 10 noiembrie 2022, de la ora 17:30, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Cartea va fi disponibilă în curând, în mod gratuit, și în format electronic, pe pe www.traditiiclujene.ro, website-ul oficial al instituției.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cu o tradiție de 65 de ani în domeniul conservării și promovării culturii tradiționale, este instituția etalon în salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial din acest areal. Echipa de specialiști, coordonați până în anul 2020 de regretatul dr. Mircea Cîmpeanu, a străbătut satele și comunele județului, reușind să culeagă fapte de cultură tradițională practicate încă, şi să scoată din memoria latentă pe cele cunoscute doar vârstnicilor. Astfel, a pus bazele unei arhive impresionante, iar concluziile cercetărilor de teren au fost publicate în seria de cinci volume „Cultura Tradițională din Județul Cluj”.

Continuând munca de cercetare și promovare a valorilor tradiționale ale culturii clujene, specialiștii instituției au derulat în acest an proiectul „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”. Având la bază principiile conservării, promovării și accesibilității patrimoniului cultural, proiectul a fost dezvoltat pe mai multe segmente, iar produsele culturale rezultate sunt prezentate sub forme diverse, într-un format accesibil publicului larg, printre care se numără și acest volum.

Ultimele articole

Tratamentele stomatologice în perioada sarcinii

Tratamentele stomatologice în perioada sarcinii

Stăm de vorbă săptămâna aceasta cu pr. dr. Bogdan Chiorean, de la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, din Cluj-Napoca, despre posibilele tratatemte dentare în perioada sarcinii. Ca medic stomatolog, părintele Bogdan ne oferă câteva răspunsuri simple,...

Rugăciunea, la mitropolitul Antonie de Suroj

Rugăciunea, la mitropolitul Antonie de Suroj

Despre mitropolitul Antonie de Suroj sau Antonie Bloom s-a discutat foarte mult în ultimii ani. Cărțile sale, majoritatea traduse în limba română, se găsesc în librăriile din țara noastră și sunt accesibile publicului larg. Cuvântările sale aduc multă bucurie mai ales...

Mai multe din Cultură
Premieră la Teatrul de Păpuși „Puck”

Premieră la Teatrul de Păpuși „Puck”

Artiștii Teatrului de Păpuși „Puck” pregătesc pentru sâmbătă, 19 noiembrie, o nouă premieră. Este vorba de spectacolul „Te aștept!”/ „Eljöhetnél hozzám!”, în regia lui Kovács Ildikó, reluată de Varga Ibolya. De asemenea, duminică, 20 noiembrie, cei  mici sunt...

”ÎȚI MAI ADUCI AMINTE, DOAMNĂ ?…” | Corala VOCI TRANSILVANE

”ÎȚI MAI ADUCI AMINTE, DOAMNĂ ?…” | Corala VOCI TRANSILVANE

Corala VOCI TRANSILVANE a Casei de Cultură a Studenților DUMITRU FĂRCAȘ din Cluj-Napoca - dirijor: Adrian-Nicolae Corojan, vă invită, împreună cu instituția gazdă, la un Concert coral de toamnă, cu genericul ”ÎȚI MAI ADUCI AMINTE, DOAMNĂ ?...” Evenimentul cultural va...