Zece ani de „Donează sânge, salvează o viață!”: 50.000 donatori şi 23.000 litri recoltaţi în campania Patriarhiei

de Documentare

Campania Patriarhiei Române „Donează sânge, salvează o viață!” a împlinit anul acesta 10 ani.

Proiectul se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi prin implicarea mai multor voluntari coordonați de Arhim. Ciprian Grădinaru, slujitor la Paraclisul Catedralei Naţionale.

Campaniile au început în luna aprilie 2013. În luna octombrie 2013, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat acest de interes național şi eparhiile Patriarhiei Române din ţară şi diaspora au început să organizeze campanii de donare de sânge.

Campaniile se desfășoară în mod curent în București și județul Prahova, dar au existat campanii de donare de sânge în toate cele 41 de județe din România, precum şi în Italia, Spania, Țările Nordice, Franța.

Instituțiile care au participat și participă în continuare la campaniile de donare de sânge ale Patriarhiei Române în acești 10 ani sunt următoarele: Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, Facultatea de Pompieri București, Jandarmeria Română, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” București, Academia de Studii Economice București, Institutul de Medicină Militară, Brigada 30 Gardă, „Mihai Viteazul”, Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” și Batalionul 151 Infanterie Războieni, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Facultatea de Construcții București, Clubul sportiv Steaua, Școală de Subofițeri de Poliție Câmpina, Școala de Subofițeri Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești, Liceul „Toma Socolescu” Ploiești, Liceul Pedagogic Ploiești.

Beneficiarii campaniilor sunt cele peste 60 de spitale din București, dar cele mai mari spitale care au nevoie în mod constant de cantităţi mari de sânge sunt Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, Spitalul Clinic de Urgență București, a declarat pentru Basilica.ro Constantin Jiga, voluntar al Paraclisului Catedralei Naţionale.

Voluntarii implicați în campaniile de donare de sânge sunt în număr de peste 50 de persoane.

Sângele utilizat pentru răniții de la clubul Colectiv a fost colectat și datorită acestei campanii, iar donatori au fost militarii de la Academia Tehnică Militară, studenții și profesorii de la Facultatea de Construcții, precum și preoții și seminariştii implicați în proiect.

În anul 2016 a avut loc în colaborare cu Jandarmeria Română, cea mai mare campanie de donare de sânge, când timp de o săptămână 1.500 de Jandarmi au donat sânge în cele 41 de Centre de Transfuzii din România

În anii 2018, 2019 și 2020, prin sponsorizarea societății Mega Image a fost sprijinit proiectul de dotare cu aparatură medicală a Centrelor de Transfuzii București, Ploiești, Constanța, Cluj și Centrul de Transfuzii Col. prof. dr. „Nicolae Nestorescu” cu echipamente în valoare totală de 130.000 euro. Această acțiune a fost deosebit de importantă pentru centrele de transfuzii și a fost considerată cea mai mare sponsorizare până în acel moment pentru centrele de transfuzii.

Alte fonduri au venit din partea donaţiilor oferite de Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului care au achiziționat aparatură medicală, scaune pentru donarea de sânge, sprijină în mod curent cu produse alimentare campaniile de donare de sânge, dar și cele ale centrelor de transfuzii cu care colaborează.

În perioada aprilie 2013 – iunie 2023 au avut loc 36 de ediții ale campaniilor de donare de sânge și s-au colectat 23.000 litri de sânge de la peste 50.000 de donatori, a precizat Constantin Jiga.

Sub 2% din populația României donează sânge. Necesarul de sânge din România este insuficient acoperit. Sângele uman nu poate fi înlocuit cu nimic.

Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe.

Foto credit: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Documentare
Efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei

Efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei

Cuvântul agheasmă în limba greacă înseamnă apă sfințită. După importanţa şi modul ei de întrebuinţare, agheasma este de două feluri: Agheasmă Mare şi Agheasmă Mică. În Biserica Ortodoxă, în ajunul şi în ziua sărbătorii Botezului Domnu­lui (5 şi 6 ianuarie), se...

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Părintele Cleopa Ilie a fost unul dintre marii duhovnici ai Moldovei, care, mânat de dorința de a face bine, și-a dedicat întreaga viață rugăciunii și pocăinței, ajutând și pe alții să dobândească harul primit de la Dumnezeu. Părintele Patriarh Daniel l-a numit „dar...

Cădelniţa și tămâia – Cezar Login

Cădelniţa și tămâia – Cezar Login

Tămâia este privită ca unul dintre elementele caracteristice ale celebrărilor liturgice creştine. Însă folosirea tămâiei este mult mai veche. Este atestată în cultul Vechiului Testament (Ieş. 30, 1-8; Lev. 16, 12 etc.), în alte religii şi chiar în scopuri civile,...