Zi națională de comemorare: 168 de ani de la dezrobirea romilor din Țările Române

de | feb. 20, 2024

În data de 20 februarie este serbată Ziua de comemorare a dezrobirii romilor din Țările Române. Legea care elibera romii din robie a fost promulgată în 1856.

Aproximativ 250.000 de romi au primit statutul de om liber prin legea adoptată în Țara Românească și Moldova la jumătatea secolului al 19-lea.

Ziua de comemorare a dezrobirii romilor este reglementată prin legea Nr. 28 din 11 martie 2011. „Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material şi financiar organizarea de manifestări publice şi de acţiuni social-culturale dedicate comemorării acestei zile”, se arată în articolul 2 al legii.

Ajutorul Bisericii

Biserica a desfășurat constant activitățile catehetice, a susținut procesul educativ, dar și dezvoltarea sistemului de asistență socială pentru ajutorarea romilor.

În Patriarhia Română există mai multe instituții care se ocupă cu activitățile sociale dedicate persoanelor de etnie romă, precum Biroul de catehizare a romilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, și Departamentul Minorități al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Biserica desfășoară constant proiecte sociale dedicate romilor, prin care oferă asistență medicală, consiliere psihologică ajutor material pentru prevenirea abandonului școlar, îmbunătățirea traiului zilnic și integrarea pe piața muncii.

De asemenea, în Arhiepiscopia Bucureștilor a fost tipărită prima Carte de rugăciuni în limba romani încă din anul 2006, iar un an mai târziu a fost imprimat un CD cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur tot în limba romani.

Un alt mod de sprijinire a romilor este hirotonirea teologilor de etnie romă pentru a sluji în comunități.

Între persoanele care au contribuit la dezrobirea romilor se numără Arhimandritul Iosafat Snagoveanul. Implicat în Revoluția de la 1848, el a fost membru în comisia pentru dezrobirea romilor împreună cu Cezar Bolliac și Petrache Poenaru.

Foto credit: partidaromilor.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ziua mondială de conștientizare față de autism

Ziua mondială de conștientizare față de autism

În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 de copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de...

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

Pe 30 martie 1989, Nicolae Steinhardt, monahul de la Mănăstirea Rohia, trecea la viața veșnică. Convertit la ortodoxie și botezat în detenție la Jilava, a fost o personalitate emblematică a spiritualității și culturii creștin-ortodoxe românești din perioada comunistă....