Zi națională de comemorare: 168 de ani de la dezrobirea romilor din Țările Române

de | feb. 20, 2024

În data de 20 februarie este serbată Ziua de comemorare a dezrobirii romilor din Țările Române. Legea care elibera romii din robie a fost promulgată în 1856.

Aproximativ 250.000 de romi au primit statutul de om liber prin legea adoptată în Țara Românească și Moldova la jumătatea secolului al 19-lea.

Ziua de comemorare a dezrobirii romilor este reglementată prin legea Nr. 28 din 11 martie 2011. „Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material şi financiar organizarea de manifestări publice şi de acţiuni social-culturale dedicate comemorării acestei zile”, se arată în articolul 2 al legii.

Ajutorul Bisericii

Biserica a desfășurat constant activitățile catehetice, a susținut procesul educativ, dar și dezvoltarea sistemului de asistență socială pentru ajutorarea romilor.

În Patriarhia Română există mai multe instituții care se ocupă cu activitățile sociale dedicate persoanelor de etnie romă, precum Biroul de catehizare a romilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, și Departamentul Minorități al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Biserica desfășoară constant proiecte sociale dedicate romilor, prin care oferă asistență medicală, consiliere psihologică ajutor material pentru prevenirea abandonului școlar, îmbunătățirea traiului zilnic și integrarea pe piața muncii.

De asemenea, în Arhiepiscopia Bucureștilor a fost tipărită prima Carte de rugăciuni în limba romani încă din anul 2006, iar un an mai târziu a fost imprimat un CD cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur tot în limba romani.

Un alt mod de sprijinire a romilor este hirotonirea teologilor de etnie romă pentru a sluji în comunități.

Între persoanele care au contribuit la dezrobirea romilor se numără Arhimandritul Iosafat Snagoveanul. Implicat în Revoluția de la 1848, el a fost membru în comisia pentru dezrobirea romilor împreună cu Cezar Bolliac și Petrache Poenaru.

Foto credit: partidaromilor.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

În data de 23 iulie se împlinesc 111 ani de la nașterea celui care avea să devină Sfântul Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul). A venit pe lume în satul Crăiniceni, județul Botoșani în familia unor țărani evlavioși, Maxim și Ecaterina, însă de mic a purtat crucea...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...

Peste 140.000 de români îşi serbează ziua numelui de Sfântul Ilie

Peste 140.000 de români îşi serbează ziua numelui de Sfântul Ilie

La Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul peste 140.000 de români îşi serbează onomastica, în 20 iulie. Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, 106.266 bărbaţi şi 35.790 femei poartă numele...

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită anual în data de 15 iulie. În această zi, în anul 1858, au fost tipărite celebrele mărci poștale românești „Cap de bour”. Evenimentul a avut loc la 18 ani după apariția primei mărci poștale din lume, cunoscută sub...