Ziua Culturii Maghiare sărbătorită la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

de | ian. 20, 2022 | Societate

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, sărbătorește Ziua Culturii Maghiare printr-un album de fotografii, reprezentând textile brodate. Piesele textile prezentate în acest album, databile în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fac parte din colecția de textile a muzeului și au fost realizate, utilizate în comunități maghiare din Câmpia Transilvaniei.

Bogata artă textilă din Câmpia Transilvaniei a stârnit interesul specialiștilor încă din prima jumătate a secolului al XX-lea. Cercetătorii Palotay Gertrúd și Szabó T. Attila (din a cărui colecție personală provin unele dintre piese) au publicat în anul 1943 un studiu amplu despre broderiile maghiare din Câmpia Transilvaniei, multe dintre artefactele analizate în cadrul studiului aflându-se azi în colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Broderiile păstrate pe diferitele textile de interior de sărbătoare sunt de două tipuri: primul are ca principiu de decorare numărarea firelor (cu cruciuliță, broderie peste fir, tăieturi), iar al doilea cel al decorului realizat după desen (lănțișor, punct de contur, tighel încrucișat).

Ziua Culturii Maghiare sărbătorită la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Dintre cele două tehnici de bază, caracteristice zonei etnografice, în acest album prezentăm piese brodate după desen. Cercetătorii subliniază că decorul acestui tip de broderie are ca sursă de inspirație broderia specifică păturilor sociale înalte, de inspirație renascentistă, de sorginte vest-europeană și de influență turcă, specifică secolelor XVII-XVIII. Contactul cu acest tip de broderie a fost facilitat de textilele rituale ale bisericilor protestante. Acest tip de influență se observă în cazul mai multor zone din Transilvania, specificul pieselor din Câmpia Transilvaniei constând în prelucrarea comunitară și chiar individuală accentuată a modelelor. Pe mâna țărăncilor maghiare din Câmpia Transilvaniei motivele vegetale și florale împrumutate devin stilizate, insuficient prelucrate, proporțiile între motive aleatorii. Organizarea decorului este descompus și recompus într-o manieră specifică.

Realizate pe pânză de casă țesută din fir de cânepă, bumbac sau pe pânză industrială, brodate de obicei într-o singură culoare (roșie, neagră) sau cu contur de culoare diferită, cu lână, lânică sau cu fir de bumbac, textilele de interior brodate după desen din Câmpia Transilvaniei reprezintă  un segment fermecător, stilistic unitar al culturii textile transilvănene.

Prezentul album vine în avanpremiera unei expoziții de textile brodate din Câmpia Transilvaniei, planificată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei pentru luna august a anului curent.

Mai multe din Societate
ZILELE  RECOLTEI 2023, piață în aer liber pentru clujeni

ZILELE RECOLTEI 2023, piață în aer liber pentru clujeni

Consiliul Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca organizează, între 22 și 24 septembrie 2023, Zilele Recoltei la Cluj- Napoca, ediția 2023. Aceasta este a XI-a ediție a Zilelor Recoltei organizată în comun de administrațiile județeană...

„Zilei Internaționale Alzheimer”& Zilele Erasmus” la DGASP Cluj

„Zilei Internaționale Alzheimer”& Zilele Erasmus” la DGASP Cluj

Consiliul Județean Cluj, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj organizează în perioada 20-21 septembrie 2023, sub egida „Zilei Internaționale Alzheimer”& Zilele Erasmus” o serie de activități menite să sensibilizeze comunitatea...

Microbuze școlare noi pentru 81% din comunele clujene

Microbuze școlare noi pentru 81% din comunele clujene

 În cursul zilei de marți, 12 septembrie 2023, președintele Consiliului Județean, domnul Alin Tișe a semnat contractul de finanțare pentru achiziționarea unui număr de 34 de microbuze destinate transportului elevilor din comunele județului. Finanțarea este asigurată...

Suplimentarea mijloacelor de transport în comun | CTP

Suplimentarea mijloacelor de transport în comun | CTP

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA vine în sprijinul publicului calator prin suplimentarea mijloacelor de transport în comun cu aprox. 25%, incepand cu data de 11.09.2023, ca urmare a inceperii anului scolar. In colaborare cu Primaria municipiului...