Ziua Culturii Naționale / 174 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

de | ian. 15, 2024

În data de 15 ianuarie 2024 s-au împlinit 174 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Ziua sa de naștere a fost stabilită drept Zi a Culturii Naționale în anul 2010. 

Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile în cadrul Bisericii, în parteneriat cu alte instituții, și nu numai, în eparhiile din țară și din diaspora. Odată cu marcarea Zilei Culturii Naționale, în bisericile din întreaga țară se fac slujbe de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu.

Şi alte ţări europene au fixat ca zi a culturii naţionale date în care omagiază personalități reprezentative.

În Spania, Ziua Culturii este marcată la data trecerii în veşnicie a lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Și în Republica Moldova ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu este Ziua Culturii Naţionale.

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu (1850-1889), poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, a fost considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

A fost activ în societatea Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902, notează Agerpres.

Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.

Poetul național Mihai Eminescu considera că Biserica Ortodoxă Română este „maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului”. Tot el a semnalat, în Ziarul Timpul, faptul că „în marea capitală a României (…) nu avem o singură catedrală, o singură zidire religioasă acătării” şi a militat pentru construirea unei catedrale naționale.

Foto credit: Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

În data de 23 iulie se împlinesc 111 ani de la nașterea celui care avea să devină Sfântul Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul). A venit pe lume în satul Crăiniceni, județul Botoșani în familia unor țărani evlavioși, Maxim și Ecaterina, însă de mic a purtat crucea...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...

Peste 140.000 de români îşi serbează ziua numelui de Sfântul Ilie

Peste 140.000 de români îşi serbează ziua numelui de Sfântul Ilie

La Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul peste 140.000 de români îşi serbează onomastica, în 20 iulie. Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, 106.266 bărbaţi şi 35.790 femei poartă numele...

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită anual în data de 15 iulie. În această zi, în anul 1858, au fost tipărite celebrele mărci poștale românești „Cap de bour”. Evenimentul a avut loc la 18 ani după apariția primei mărci poștale din lume, cunoscută sub...