Ziua internaţională a cărţilor pentru copii

de | apr. 2, 2023 | Aniversări și comemorări

Ziua internaţională a cărţilor pentru copii este celebrată anual în 2 aprilie începând cu anul 1967, informează Agerpres.

A fost aleasă ziua de 2 aprilie, întrucât corespunde cu data de naştere a unuia dintre cei mai îndrăgiţi autori de basme, Hans Christian Andersen.

Scriitorul danez, născut în 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri, precum „Hainele împăratului”, „Fetiţa cu chibrituri”, „Răţuşca cea urâtă”, „Micuţa sirenă”.

Prin activităţile organizate în această zi se urmăreşte promovarea literaturii pentru copii şi stimularea dorinţei lor de lectură.

Ziua internaţională a cărţilor pentru copii a fost iniţiată de International Board on Books for Young People (IBBY). La nivel internaţional, în fiecare an, această zi este patronată de o ţară membră a IBBY.

Sponsorul din acest an al evenimentului este IBBY Grecia.

Tema aleasă pentru acest an este „Sunt o carte, citește-mă”.

Afişul evenimentului este rezultatul unei colaborări dintre autorul Vagelis Iliopoulos și ilustratorul Fotini Stefanidi.

Ziua internaţională a cărţilor pentru copii

Foto credit: libertatea.ro

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua Mondială a Farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie şi a fost inițiată în anul 2000 de Federaţia Internaţională a Farmaciștilor, având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva...

24 septembrie: Ziua Satului Românesc

24 septembrie: Ziua Satului Românesc

Ziua Satului Românesc este serbată anual în ultima duminică din luna septembrie, conform legii adoptate în anul 2020. Cinstirea satului românesc prin înființare unei zile dedicate lui scoate în evidență importanța sa pentru cultura poporului român. Ziua Satului...

23 septembrie este Ziua internațională a limbajului semnelor

23 septembrie este Ziua internațională a limbajului semnelor

Ziua internațională a limbajului semnelor este serbată anual pe 23 septembrie. Inițiativa serbării unei zile dedicate persoanelor hipoacuzice a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 2017.  Prin aniversarea acestei zile dedicate persoanelor cu deficiențe de...

Să ne rugăm pentru pacea lumii!

Să ne rugăm pentru pacea lumii!

Cel mai potrivit mod de a marca Ziua internațională a păcii, 21 septembrie, în timp ce zeci de conflicte armate se desfășoară în lume este rugăciunea. În fiecare an, în data de 21 septembrie, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) cere fiecăruia, oriunde, să respecte timp...