Ziua Românilor de Pretutindeni

de | mai 28, 2023

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, începând cu anul 2015.

Anterior, Ziua Românilor de Pretutindeni era marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007. Modificarea s-a făcut ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităţilor de români din afara graniţelor statului, în contextul în care, conform acestora, luna mai este o perioadă propice activităţilor culturale specifice acestei zile.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a organizat în aceste zile ediția a șasea a Festivalului „Aici-Acolo”. Ceremonia de închidere va avea loc duminică la amiază la Catedrala Patriarhală.

Atentă la migrația masivă din ultimii ani, Biserica Ortodoxă Română manifestă constant grijă pastorală față de românii din afara granițelor, în condițiile în care diaspora românească este una dintre cele mai numeroase din lume.

„Contribuţia Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu autoritățile de Stat ale României, în păstrarea și cultivarea identității românești are și menirea de a sprijini integrarea socială a românilor în țările gazdă, fără asimilare culturală și fără deznaționalizare”, explica Patriarhul Daniel în 2021, într-un mesaj ocazionat de serbarea acestei zile.

În 2009, Patriarhia Română a instituit „Duminica migranţilor români”, celebrată în prima duminică de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Ziua a început să fie marcată încă din 2006 în Mitropolia Moldovei, la iniţiativa Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

De asemenea, Patriarhia Română a proclamat anul 2021 drept „Anul Omagial al pastorației românilor din afara României”, când au avut loc numeroase manifestări religioase, culturale și sociale în toate eparhiile din țară și din diaspora.

Sursă foto: Facebook / Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ziua mondială de conștientizare față de autism

Ziua mondială de conștientizare față de autism

În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 de copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de...

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

Pe 30 martie 1989, Nicolae Steinhardt, monahul de la Mănăstirea Rohia, trecea la viața veșnică. Convertit la ortodoxie și botezat în detenție la Jilava, a fost o personalitate emblematică a spiritualității și culturii creștin-ortodoxe românești din perioada comunistă....