Pe 10 decembrie se aniversează 75 de ani de la procalamrea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.
Documentul consacră drepturile inalienabile la care fiecare persoană este îndreptăţită ca fiinţă umană – indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut.
Declaraţia a fost proclamată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la Paris la 10 decembrie 1948 şi stabileşte, pentru prima dată, drepturile fundamentale ale omului care trebuie protejate universal. Redactată în peste 500 de limbi, declaraţia este cel mai tradus document din lume, conform Agerpres.
Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluţia 423 din anul 1950, ziua de 10 decembrie drept „Ziua internaţională a drepturilor omului”, invitând prin acest demers statele membre, precum şi organizaţiile din domeniu să iniţieze manifestări dedicate popularizării, recunoaşterii şi respectării drepturilor şi libertăţilor omului.
„Declaraţia Universală arată calea către valori şi abordări comune care pot ajuta la rezolvarea tensiunilor şi la crearea securităţii şi stabilităţii la care lumea noastră râvneşte”, a punctat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu ocazia lansării Iniţiativei „Drepturile Omului 75”, în decembrie 2022.
Iniţiativa „Drepturile Omului 75” urmăreşte să schimbe busola înţelegerii şi acţiunii către o mai bună cunoaştere a universalităţii declaraţiei şi a activismului asociat cu aceasta.
Sursă foto: un.org