140 de ani de la naşterea protopopului martir Aurel Munteanu: Voi sluji Biserica și Patria până la ultima răsuflare

de | mai 2, 2022

S-au împlinit luni 140 de ani de la naşterea protopopului martir Aurel Munteanu. El s-a născut în data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu.

„Voi fi model al virtuților creștinești, iubitor de popor și de dreptate și voi sluji Biserica și Patria iubită cu devotament și abnegație, până la ultima răsuflare”, a afirmat clericul la învestirea în slujirea de protopop, în 1923.

A studiat teologia la Sibiu și Blaj. În 1907 a fost hirotonit preot pe seama parohiei Valea Drăganului. A intensificat atât misiunea eclezială, cât şi activitatea culturală în zonă, fapt pentru care devine foarte apreciat de comunitate.

În anul 1911 a fost ales secretar şi bibliotecar al Protopopiatului Clujului. În 1918 a fost delegat la Alba-Iulia şi a votat unirea Transilvaniei cu România. Doi ani mai târziu va înfiinţa Despărţimântul Huedin al ASTREI. În anul 1923 a fost numit a fost numit protopop de Huedin.

A ctitorit Biserica Sf. Nicolae din Huedin, cunoscută drept „Catedrala Moților”, sfințită în 14 octombrie 1934.

Remarcându-se de-a lungul timpului atât pe plan pastoral, edilitar, cultural și politic, fiind un apărător al credinței ortodoxe și un reprezentant de seamă al românilor din zona Huedinului, a fost ucis pe 10 septembrie 1940, de trupele horthyste care au ocupat Ardealul. Crima s-a produs în Piața Mare din orașul Huedin.

„A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă”, se menţionează într-un raport al Ministerului Afacerilor Străine.

Funcțiile deținute de Pr. Aurel Munteanu:

  • membru al primului Parlament al României Mari
  • deputat de Huedin
  • consilier județean la Cluj
  • profesor de religie la școlile din Huedin
  • membru în Adunarea eparhială a Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului
  • membru și președinte al Ligii Antirevizioniste din Huedin

„Viața și moartea martirică a Protopopului Aurel Munteanu ne învață cum să cultivăm ortodoxia curajos, dar fără încrâncenare și fără a ofensa”, a spus cercetătorul Mircea-Gheorghe Abrudan, autorul unei noi monografii despre clericul martir. Interviul integral, aici.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

34 de ani de la plecarea în veșnicie a Părintelui Arsenie Boca

34 de ani de la plecarea în veșnicie a Părintelui Arsenie Boca

În data de 28 noiembrie 2023 se împlinesc treizeci și patru de ani de la trecerea la cele veşnice a unuia dintre marii duhovnici români ai secolului trecut, Părintele Arsenie Boca. Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a fost de-a lungul timpului stareț la...

Mitropolitul Nicolae Colan (1893 – 1967)

Mitropolitul Nicolae Colan (1893 – 1967)

Mitropolitul Nicolae Colan s-a născut la 28 noiembrie 1893, în localitatea Arpatac (azi Araci), judeţul Covasna, într-o familie numeroasă şi modestă de ţărani evlavioşi, arată Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Şcoala primară de şase clase a făcut-o în...

120 de ani de la nașterea Părintelui Dumitru Stăniloae

120 de ani de la nașterea Părintelui Dumitru Stăniloae

S-au împlinit 120 de ani de la nașterea Părintele Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai mari teologi români. Părintele Dumitru Stăniloae a fost propus spre canonizare pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani...

13 noiembrie – Ziua Bibliei | Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur

13 noiembrie – Ziua Bibliei | Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur

În data de 13 noiembrie este serbată Ziua Bibliei și este cinstit cel mai mare exeget al ei, Sfântul Ioan Gură de Aur. Ziua Bibliei a fost instituită în 2006 printr-o hotărâre a Sfântului Sinod și are ca scop reamintirea datoriei morale şi de conştiinţă de a citi...